Wolters Kluwer
Branchekennis door Marieke van Amersfoort 15 februari 2016

6 tips om te specialiseren in retail

De economie zit weer in de lift. Consumenten durven weer geld uit te geven en dat betekent dat er weer nieuwe ondernemingen ontstaan. Vooral in de detailhandel en horeca gaat het goed. Veel accountants- en administratiekantoren zien daarom de retail als een kansrijke sector om in te specialiseren. Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n specialisatie in de retail? In deze blog leg ik het graag uit.

Door je te specialiseren, kun je klanten van beter en uitgebreider advies voorzien. Je kunt klanten bijvoorbeeld beter helpen met benchmarken en het bepalen van hun marktpositie. Ook kun je adviseren over investeringen, nieuwe wetgeving en bijvoorbeeld helpen bij het inrichten van slimme bedrijfssystemen. Kortom: je wordt meer een gelijke sparringpartner van je klant. Lees in dit blog wat de voordelen van specialiseren voor accountant- en administratiekantoren zijn.

Wil jij je specialiseren in de retailbranche, dan verdient dat een goede voorbereiding. Je wilt je klanten natuurlijk wel met de juiste raad en daad terzijde staan. Met de volgende 6 tips kom jij goed beslagen ten ijs.  

1. Verdiep je in de branche

Specialiseren begint bij de branche goed leren kennen. Weet je bijvoorbeeld precies wat onder retail verstaan wordt? 

Retail is de levering van diensten en/of goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument. Dit kunnen dus allerhande winkels zijn, maar ook kappers, reisbureaus of horeca. Vaak wordt detailhandel gebruikt als synoniem voor retail. Dat is niet helemaal juist. Als je het hebt over detailhandel, dan beperk je je tot het leveren van fysieke goederen. Dan heb je het echt alleen nog over de winkels. Horeca wordt meestal ook gezien als een aparte, eigen branche.

Je kunt je dus specialiseren in de hele retail, maar je kunt ook hierbinnen ook nog een specialisme kiezen, zoals horeca, dienstverlening of detailhandel. Hoe kleiner je specialisatie, des te gerichter je ondernemers kunt helpen. Heel interessant als je je in de branche wil inlezen: het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)  heeft een rapport uitgebracht onder de naam Retail2020. Hierin wordt de toekomst van de sector geschetst.

2. Volg brancheverenigingen

Een goede manier om de retail te leren kennen, is via brancheverenigingen. Zij delen nieuws over hun sector, doen vaak eigen onderzoek en hebben veel cijfers paraat.

De branchevereniging voor de detailhandel is 'InRetail'. Deze specialiseert zich in non-food en is onderverdeeld in mode, schoenen, sport en wonen. Voor de foodsector hebben bijvoorbeeld bakkers (NBOV), slijters (Koninklijke Slijtersunie) en slagers (KNS) een eigen branchevereniging.

Daarnaast doen de grote banken periodiek onderzoek naar de ontwikkelingen binnen de retail- of detailhandelsector. Er wordt veel onderzoek gedaan door de Rabobank, ABN Amro en ING. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek doet veel onderzoek naar 'handel en horeca', waar detailhandel onder valt. Zorg er dus voor dat je het nieuws en de onderzoeken van de brancheverenigingen en de banken volgt.

3. Spreek klanten op beurzen

Met alleen kennis over je sector ben je er nog niet. Waarschijnlijk kies je voor dit specialisme omdat je al veel klanten in deze sector hebt, of omdat het je een kansrijke sector lijkt. In ieder geval moet je je nu langzaam gaan richten op meer klanten uit deze sector.

Die nieuwe klanten vind je door je sector op te zoeken. Ga naar bijeenkomsten van MKB-Nederland in jouw regio en bezoek ondernemersbeurzen en –netwerkevenementen. 

4. Meng je in social media

Daarnaast zijn social media erg belangrijk. Op je Facebookpagina en met je Twitteraccount kun jij je profileren als dé expert op het gebied van bijvoorbeeld detailhandel. Deel interessante artikelen, geef tips en reageer op ondernemers in jouw sector.

Op LinkedIn kun je lid worden van verschillende discussiegroepen. De groepen 'Retail en Detailhandel' en 'Rabobank Detailhandel Netwerk' zijn het grootst. Hier kun je je in discussies mengen en virtuele connecties aangaan.

5. Organiseer informatieavonden

Als er binnen de retail een belangrijke ontwikkeling is (zoals de invoering van de Wet Werk en Zekerheid) kun je hier ook een informatieavond over organiseren waarbij je verschillende retailers uitnodigt. Zo leer je een hoop potentiële klanten kennen en presenteer jij jezelf meteen als expert binnen dit vakgebied.

6. Geef niet te snel op!

Als je wilt specialiseren, zul je in het beginstadium echt flink door moeten zetten. Laat je zeker niet te snel ontmoedigen. Je moet eerst een aantal klanten uit de branche aan je verbinden. Dat kost tijd. Als je er eenmaal tien hebt en na enige tijd honderd, dan ga je pas snappen wat er speelt in de branche. Vergeet vooral je bestaande klanten niet te vertellen dat je aan het specialiseren bent. Zo kunnen zij bij je aankloppen voor meer en uitgebreider advies, of collega’s naar je doorverwijzen. 

Het verhaal van Jolien Bettonviel

Jolien Bettonviel is een van de oprichters van Flow Accountants. Een accountantskantoor gespecialiseerd in de bloemenbranche. Lees haar verhaal in het online magazine 'Slim samenwerken in Retail'. Ze vertelt over de voordelen en valkuilen van specialiseren. 

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming