Wolters Kluwer

7 tips om goed klantadvies te geven

De mkb’er verlangt steeds meer van een administratiekantoor. Betalen voor het alleen inkloppen en controleren van cijfers en uitdraaien van aangiftes, wordt niet meer als kennis specifiek werk gezien maar iets dat gewoon goed, snel en zo goedkoop mogelijk moet gebeuren, punt.

Tegenwoordig wil de ondernemer een adviseur die hem met raad en daad terzijde staat, de cijfers proactief en duidelijk uitlegt en verstand heeft van de branche waarin de ondernemer opereert. Kortom: de ondernemer wil het administratiekantoor graag als sparringpartner.

Hoe speel je als boekhouder in op deze sterke advieswens van je mkb-klant? We zetten een aantal tips voor je op een rij om een goede sparringpartner te zijn:

1. Neem regelmatig contact op zonder een factuur te sturen

Ondernemers willen graag een administrateur die oprechte belangstelling toont door regelmatig contact op te nemen zonder hiervoor een factuur te sturen.


2. Luister goed

Luister goed naar wat je klant nodig heeft en kijk daarbij verder dan de cijfers. Denk hierbij aan fiscaal advies, advisering over uitbreiding, verkoop en overname. Kom proactief met branche-specifieke informatie.


3. Werk met een vast aanspreekpunt

Niemand vindt het leuk zijn situatie keer op keer uit te moeten leggen. Stel daarom een vast aanspreekpunt voor je klanten aan. Bovendien speel je beter in op de behoefte van de klant als zijn contactpersoon hem door en door kent.


4. Bel terug

Niemand is altijd bereikbaar, ook jij niet. Bedenk wel dat je klant het waardeert dat je terugbelt zodra je weer beschikbaar bent.


5. Wees transparant

Wees open en eerlijk over wat je voor welke werkzaamheden in rekening brengt. Geen addertjes onder het gras, geen verborgen kosten voor vage bezigheden.


6. Werk in de cloud

Steeds meer bedrijven kiezen voor een boekhouding in de cloud. Snel, gemakkelijk en veilig. Ga mee met die trend, want een administratiekantoor die op dit gebied achter blijft, zal weinig nieuwe klanten krijgen.


7. Specialiseer jezelf

Weet waar je goed in bent en specialiseer jezelf daarin verder om nog beter op de behoefte van je klantenkring in te spelen.


De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

*Onderzoek naar de impact van blockchain technologie in de samenstelwerkwerkzaamheden van de mkb-accountant

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020

Ondernemen

7 geboden voor de moderne accountant

Ondernemen

Relatiegeschenk geven? Hier moet je op letten

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden

ICT

10 veelgestelde vragen van accountants over PSD2