Wolters Kluwer
Ondernemen door Jeanet Walraven 23 december 2015

7 tips om je zichtbaarheid op social media te vergroten

Herinner jij het je nog? De tijd dat je je alleen kon profileren via advertenties in kranten, magazines, op TV en radio. Door internet zijn die mogelijkheden enorm toegenomen. Alleen al met social media kun je de zichtbaarheid van je administratiekantoor enorm vergroten. Maar hoe maak je goed gebruik van social media zodat je relevant bent en blijft?

Om te beginnen: als je online aanwezig wilt zijn, dan is een goede strategie geen overbodige luxe. Deze strategie geeft invulling aan vragen zoals waarom je online aanwezig wilt zijn, via welke kanalen, voor welke doelgroep, welke tone of voice je gebruikt, welke content je plaatst en hoeveel tijd jij hieraan wilt besteden. Maar ook: hoe ga je om met online vragen en maak je zelf content of besteed je het uit.

Het plan is echter maar een hulpmiddel. Wat wél of juist niet werkt, blijkt pas uit de praktijk. Begin daarom klein, evalueer tussendoor en bouw het zo verder uit.

Het is goed om vooraf de kaders te bepalen wat je wel en niet doet. Deze kaders kunnen je helpen om niet te verdwalen in dit online oerwoud en daarnaast kan het veiligheid bieden aan degene die gaat beginnen met social media. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt, is het goed om klein te beginnen en het klein te houden, een bewuste keuze te maken om eerst te focussen op een aantal kanalen en afspraken te maken hoe je omgaat met online reacties. Social media heet tenslotte niet voor niets social en als je deze online kanalen open zet, kunnen er reacties komen.

7 social media tips

Om je als starter op weg te helpen, of gevorderen verder te helpen, geef ik graag een aantal tips om je zichtbaarheid op social media goed aan te pakken.

1. Wees jezelf

Denk eens na over deze uitspraak: ‘You create a credible brand by staying true to who you are.’ Dit zegt meer dan ik in 500 woorden kan vertellen. Het is heel duidelijk: wees trouw aan je kernwaarden. 

2. Tell me why!

Kijk eens naar je kernwaarden van je bedrijf. Waar sta je voor en hoe komt dat terug in je posts? Simon Sinek zegt daarover: ‘People don’t buy ‘what’ you do, they buy ‘why’ you do it.’
Mocht je Simon Sinek niet kennen en niet weten wat de ‘Why’ is, kijk dan deze inspirerende video.

3. Doe eens gek!

Wees niet zuinig met emoties in je berichten. Leuk de feiten, belastingtips, eindejaarstips enzovoort op door gebruik van emoties, smileys en plaatjes. ‘People don’t share facts, they share emotions'. 

4.  Wees eens een keer niet relevant

Post eens een keer iets anders dan nieuwe regelgeving, belastingupdates, salaristips. Maak eens iets anders, gebruik creativiteit en humor en zoek de interactie op met je klanten/volgers. Zeg een keer 'hallo' en heet ze welkom. 'You can be professional while also ‘keeping it real’ with your customers. By interacting with customers in a less formal way, you’ll build a strong human connection that helps brand loyalty.'

5. Durf te falen 

Je leert alleen door wat anders te doen, te laten zien, te vertellen. Experimenteer eens met andere kanalen zoals bijvoorbeeld Periscope. 

6. Luisterennnnnnnn!!

Luisteren is een van de belangrijkste zaken dat je als bedrijf online moet doen. Als jij alleen je eigen zaken zendt, ga je niet echt de conversatie aan. Luister en lees dus ook wat andere posten en reageer daarop.

7. De kracht zit niet in de hoeveelheid, maar in de interactie.

Je hoeft niet constant te zenden om zichtbaar te zijn op social media. Wanneer je zendt, zorg er dan voor dat je iets zinnigs zegt.

Focus op kernwaarden

Heb je het gevoel dat succes op zich laat wachten? Gooi niet alles direct aan de kant, maar geef het tijd. Het duurt ongeveer 1,5 jaar voordat je de effecten van social media gaat zien. De focus moet vooral liggen op datgene wat je wilt uitstralen: de kernwaarden van jou en je administratiekantoor.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020

Ondernemen

7 geboden voor de moderne accountant

Ondernemen

Relatiegeschenk geven? Hier moet je op letten

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden