Wolters Kluwer
Branchekennis door Marieke van Amersfoort 12 september 2017

8 valkuilen voor zzp'ers

Dat je klanten moet adviseren om geld opzij te zetten voor de Belastingdienst, dat is voor jou geen nieuws. En adviseren over bedrijfsaansprakelijkheid? Ook gesneden koek. Welk advies hebben jouw zzp-klanten nu echt nodig waarbij jij van toegevoegde waarde kunt zijn? Ik zet 8 valkuilen voor zzp’ers op een rij die niet zo vanzelfsprekend lijken.

1. Te vaak 'ja' zeggen

Een zzp’er denkt al snel ‘hoe meer werk, hoe beter’. De meeste zzp'ers zijn creatieve ondernemers en zitten niet stil.
Ze hebben het ene naar het andere idee en verliezen hierdoor snel hun focus. Echter; overbelasting gaat ten koste van kwaliteit. Zijn het goede ideeën en kunnen deze niet wachten? Adviseer je zzp-klant in dat geval om binnen zijn netwerk te zoeken naar een collega die de opdracht kan aannemen. Dat is sowieso goed voor zijn samenwerkingsverbanden met andere zzp'ers: gunt hij een ander werk, dan krijgt hij daar later wellicht een klant voor terug. 

2. Geen rekening houden met afschrijvingen

Of het nu een schildersbedrijf, slagerij of een reclamebureau is, grote kans dat je zzp-klant moet investeren in zijn bedrijf. Een schilder heeft een bus nodig, een ontwerper een goede computer.

Naast deze investeringen is het belangrijk dat zij rekening houden met de afschrijvingen. Na een aantal jaren zullen ze namelijk opnieuw moeten investeren, want die bus moet een keer worden vervangen. Om te zorgen dat daar geld voor is, zullen ze rekening moeten houden met de afschrijving.  

Voor je klant lastig te begrijpen? Geef hem dit eenvoudige voorbeeld van een afschrijving:
Je koopt een bus van € 30.000 met een afschrijvingstermijn van 5 jaar. De afschrijving is ongeveer €5.000,- euro per jaar (na 5 jaar is de restwaarde nog ongeveer €5.000,-). In zo'n geval moet je dus 5.000,- : 12 = €416,- (in 60 termijnen) per maand opzij leggen om na vijf jaar weer een andere bus te kunnen betalen. Zo werkt het met al je investeringen.

3. Te weinig tijd nemen voor de administratie

De administratie doen, waarschijnlijk is het niet één van de favoriete bezigheden, maar wel een belangrijke!
De administratie laat jouw zzp-klanten namelijk zien hoe het met zijn onderneming gaat. Welke kosten er zijn, hoe het staat met de voorraad en of de facturen eigenlijk wel netjes betaald worden.

Natuurlijk hoeven ze dit niet allemaal zelf te doen. Jij kunt hier goed bij helpen en in adviseren! Met een online boekhoudprogramma werk je samen met je klant in de boekhouding van zijn bedrijf. Samen maak je afspraken wat hij of zij zelf in de boekhouding doet en waar jij kunt helpen. Makkelijk, efficiënt en transparant.
Bovendien houden je zzp-klanten hierdoor zelf financieel gevoel bij hun onderneming. 

4. Samenwerken met niet- of slecht betalende klanten

Het komt weleens voor dat hun opdrachtgever te laat of misschien wel helemaal niet betaalt. Wat doe je dan? Zorg ervoor dat je klant in ieder geval op tijd herinneringen verstuurd. Een niet betaalde factuur kan jouw zzp-klant namelijk al snel in financiële problemen brengen. Het versturen van een herinnering is vaak al voldoende. Wordt hier niet op gereageerd, laat je klant de opdrachtgever dan even bellen. Misschien komt de factuur terecht in de ongewenste e-mail?

Wat kun jij je zzp-klant adviseren om te laat betaalde facturen te voorkomen? 

  • Direct de factuur versturen nadat de opdracht is afgerond. Hoe sneller de factuur wordt verstuurd, hoe sneller er wordt betaald.
  • Spreek eventueel bij grote bedragen een aanbetaling af. Dit helpt om investeringen in materiaal te kunnen doen. 
  • Vermeld een uiterste betalingstermijn; spreek met de opdrachtgever van tevoren de betalingstermijn af. Vermeld deze in de offerte, opdracht- en orderbevestiging en op de factuur. 
  • Werk met een online boekhoudprogramma. Een factuur is hierin snel gemaakt en verstuurd. Daarnaast houdt het programma bij wanneer een factuurdatum wordt overschreden. Handig! Zo kun je met één druk op de knop een betalingsherinnering versturen.  

5. De verkeerde klanten kiezen

Je zzp'er zal zijn klanten moeten leren kennen. Hiervoor zal hij een goed eerste gesprek met zijn nieuwe opdrachtgever moeten voeren. Je bespreekt niet alleen de opdracht, maar praat ook over koetjes en kalfjes en zo leer je elkaar kennen. 

Is er sprake van een serieuze samenwerking, dan moet je zzp'er weten wie je klant is. Google de klant eens en kijk via LinkedIn of je dezelfde mensen kent. Misschien wordt er op fora voor de opdrachtgever gewaarschuwd, laat hij een spoor van faillissementen na of is hij betrokken geweest bij criminele activiteiten? Je bepaalt zelf of je nog wel met deze nieuwe opdrachtgever in zee wilt gaan en welke afspraken je van tevoren wilt maken.

6. Een te laag tarief rekenen 

De stap om als zzp’er aan de slag te gaan, kan best spannend zijn. Zijn er straks wel genoeg opdrachtgevers en hebben die genoeg werk? Tijdens de start wil een zzp’er nog weleens een te laag uurtarief rekenen. Hij wil immers bouwen aan naamsbekendheid en goede referenties. Logisch, maar vergeet niet dat een uurtarief ook iets zegt over de kwaliteit.

Weet jouw zzp-klant nog niet goed wat hij waard is en welk tarief hij voor zijn dienstverlening kan rekenen? Vraag dan eens rond in jouw netwerk en adviseer je klant hetzelfde. Wat vragen collega’s in vergelijkbare branches per uur?

7. Vergeten een vervolgopdracht voor te stellen

De opdracht is afgerond en hopelijk naar wens van de opdrachtgever van jouw zzp-klant. Hèt perfecte moment om eventueel een vervolgopdracht voor te stellen. Adviseer je zzp-klant dat dan ook te doen. De zzp'er en zijn opdrachtgever kennen elkaar inmiddels al en wellicht zijn er zelfs al goede ideeën voor een vervolgopdracht. Bovendien kost het voorstellen van een vervolgopdracht veel minder tijd dan het acquireren naar een nieuwe!

Oh, en niet te vergeten. Adviseer je zzp-klant om opdrachtgevers te vragen een beoordeling te geven en via social media te verspreiden. Het is dé digitale mond-tot-mond reclame. 

8. Te weinig ontspannen

Een goed agendabeheer is voor een zzp'er misschien nog wel belangrijker dan voor iemand die in loondienst werkt.
Een zzp'er is vaker geneigd om te verzanden in leuke klussen. En voor je het weet, werkt de zzp'er 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Adviseer jouw zzp-klant om ook tijd te nemen voor ontspanning. Dit geeft meer energie én ruimte om na te denken over nieuwe projecten.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes