Wolters Kluwer
Branchekennis door Fred Wevers 23 oktober 2017

Adviseer bouwbedrijven om processen te automatiseren

Het gaat goed met de bouw! Na een aantal hele moeilijke jaren is de huizenmarkt weer helemaal aangetrokken en wordt er volop gebouwd en gerenoveerd. Bouwbedrijven waarbij de opdrachten binnenstromen denken er misschien niet direct aan om nu te investeren in automatisering, maar daar kunnen ze wel sterk van profiteren. Als boekhouder of accountant kun jij hen hierbij begeleiden. Ik leg je graag uit waar je bij automatisering zoal aan kunt denken. 

Te weinig werk is in 2017 misschien geen probleem, te weinig personeel wél. Bouwbedrijven kunnen fte’s winnen door efficiënter te gaan werken dankzij automatisering. Bouwbedrijven hebben vaak verschillende werknemers bij een project rondlopen die hun uren en al het materiaal dat ze gebruiken moeten bijhouden. Zij verliezen kostbare tijd door administratieve plichten. Hier bestaan al verschillende apps voor, die dit een stuk makkelijker en sneller maken.

Als werknemers digitaal hun uren kunnen doorgeven, kan er ook sneller een factuur worden gemaakt en wordt er dus eerder betaald. Dat is het grote voordeel voor de ondernemer als hij gaat werken met digitale urenregistratie. Een heel simpel voorbeeld dat het werken makkelijker maakt. 

Investeren in automatisering

De bouw heeft het de afgelopen jaren erg moeilijk gehad. Logischerwijs is er dus ook een tijd weinig geïnvesteerd in automatisering. Terwijl er wel van alles mogelijk is op het gebied van software. Aannemers winnen niet alleen tijd, maar krijgen ook real-time inzicht in de kosten. Zo kunnen ze hun marges beter bewaken. Tijdens een project is precies te zien hoeveel materiaal en manuren erin worden gestopt. Dit is van levensbelang om goede offertes te kunnen maken en de kosten in de gaten te houden.

Ook is de concurrentie de laatste jaren sterk toegenomen. Klanten vragen online heel makkelijk verschillende offertes op en kiezen toch vaak voor de goedkoopste. Als een aannemer goed inzicht heeft in alle kosten, kan hij scherpe prijzen vragen en toch een gezonde winst blijven maken. Daarvoor is het handig om in de cloud te werken: alle gegevens (zoals de urenregistratie van het personeel, ingescande inkoopfacturen en uitgestuurde offertes) komen bij elkaar en zie je op elk moment precies hoeveel geld er in- en uitgaat.

Software koppelen tot een productiestraat

Dit aan elkaar koppelen van software is het maken van een productiestraat. Een simpele productiestraat voor een aannemer bestaat bijvoorbeeld uit een programma voor het scannen en inlezen van bijvoorbeeld inkoopfacturen, de financiële administratie van Twinfield, apps om uren van werknemers bij te houden en de salarisadministratie, die al dan niet is uitbesteed.

Er bestaat ook bouwspecifieke software zoals Bouw7, waarmee je als bouwbedrijf je processen kunt optimaliseren. Hierin zitten modules voor planning, materiaalverwerking, urenregistratie en de facturatie. Een goede accountant die verstand heeft van de bouwsector en eventueel een deskundige op het gebied van software kan bouwondernemers helpen bij het installeren van zo'n productiestraat.

Technische ontwikkelingen in de bouwsector

De bouw is een vrij traditionele sector, waar vaak al jaren op dezelfde manier wordt gewerkt. Veel bedrijven werken bijvoorbeeld nog met een eigen server om hun data op te slaan. Toch bieden moderne ontwikkelingen veel kansen om het werk makkelijker en sneller kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan drones, want inspectie van een bouwplaats, of bijvoorbeeld een windmolen of zonnepanelen, kan heel makkelijk met een drone worden gedaan. Zo kunnen veel manuren worden bespaard.

Ook 3D-printen gaat een steeds grotere rol spelen in de sector. Met deze techniek wordt de bouw in de toekomst waarschijnlijk minder arbeidsintensief. Er worden al bijvoorbeeld bruggen geprint. Deze techniek wordt in de toekomst nog veel meer toegepast.

Om mee te gaan met deze ontwikkelingen, zullen ondernemers in de bouw meer digitaal moeten gaan werken. Dan is het automatiseren van de urenregistratie eigenlijk maar een hele kleine eerste stap. Accountant, adviseer ondernemers van bouwbedrijven daarom om hun processen te automatiseren.

Mis de nieuwe blogs niet 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving en lees over interessante vakrelateerde onderwerpen. Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

AVG/GDPR in 2019: wat kun je verwachten?

Ondernemen

Financieren via je boekhoudpakket, bedrijfsruimte kopen of huren

Ondernemen

Financieren via je boekhoudpakket, leasen versus kopen

Ondernemen

Pijnloze organisatieverandering? Vergeet het maar!

Ondernemen

Hoe geef je je klant strategisch advies?