Wolters Kluwer

Adviseren bij internationale samenwerking

Als accountant of financieel adviseur heb jij veel te maken met het bedrijf van je klant. Gaat het goed met het bedrijf, dan is het best mogelijk dat bij de ondernemer de ambitie ontstaat om een internationale samenwerking aan te gaan. Grote kans dat de klant jou om advies vraagt. Bereid je in dat geval goed voor op de mogelijkheden, kansen en uitdagingen bij ondernemen in het buitenland. Met deze blog 'adviseren bij internationale samenwerking' geef ik je gaag heldere uitleg. 

Laten we eerst kijken op welke manieren de ondernemer de samenwerking met het buitenland aan kan gaan.

 • Producten of diensten uit het buitenland bestellen

  Heeft je klant iets unieks in het buitenland ontdekt of wil hij daar zijn product laten maken? In de meeste landen is productie goedkoper dan in Nederland. Denk er wel aan dat je klant mogelijk invoerrechten betaalt.

 • Producten of diensten in het buitenland verkopen

  Heeft jouw klant een mooi product en zoekt hij daar een grotere afzetmarkt voor? Ga samen op zoek naar buitenlandse verkoopkanalen. Ook verkopen via de webshop kan makkelijk aan klanten in het buitenland.

 • Strategisch samenwerken met een buitenlandse partner

  Heeft jouw klant bijvoorbeeld een fantastisch concept ontdekt en wil hij dat in Nederland uitrollen? Dan kunnen de ondernemer in het buitenland en jouw klant een franchise-achtig partnerschap aangaan. Hij kan zijn concept ook op deze manier in het buitenland uitrollen met een partner.

Bij het vinden van de juiste buitenlandse partner kan de Nederlandse ambassade in het betreffende land helpen. Via de website ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vind je de juiste contacten. Hier vind je ook informatie over subsidies die bestaan om de stap naar het buitenland makkelijker te maken. 

Btw-regels in het buitenland

Een van de lastigste dingen aan internationaal zakendoen, is de btw. De kans is groot dat je klant hiervoor bij jou aanklopt. De btw-regels zijn verschillend voor het leveren van goederen en diensten, binnen en buiten de Europese Unie en het maakt ook uit of de buitenlandse partner een ondernemer is of een particulier.


Export:

 • Je klant rekent geen btw over goederen die hij levert aan een ondernemer of particulier buiten de EU;
 • Hij rekent geen btw over goederen die hij levert aan een ondernemer (met btw-identificatienummer) binnen de EU;
 • Hij rekent het Nederlandse btw-tarief over goederen die hij levert aan particulieren binnen de EU;
 • Hij rekent geen btw over diensten aan ondernemers in het buitenland;
 • Hij rekent het lokale btw-tarief (van het land waar de dienst wordt uitgevoerd) over diensten aan particulieren in het buitenland. 

Vrijgesteld van btw

Er zijn ook veel diensten vrijgesteld van btw. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst onder ‘Zakendoen met het buitenland'.


Import

 • Over goederen die hij uit de EU importeert, betaalt hij het Nederlandse btw-tarief;
 • Over goederen die hij van buiten de EU importeert, betaalt hij btw in het eerste EU-land waar de goederen aankomen. Dit kan hij bij de douane betalen of, als hij een vergunning artikel 23 heeft, bij de periodieke btw-aangifte;
 • Over diensten die hij vanuit de EU of van buiten de EU importeert, betaalt hij het Nederlandse btw-tarief.

Meer weten over internationaal ondernemen? Lees hierover verder in de whitepaper 'Adviseer ondernemers bij de start van hun bedrijf'. Je leest hierin ook over de risico's bij ondernemen in het buitenland.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes