Wolters Kluwer
Vaktechniek door Marieke van Amersfoort 22 februari 2016

Bedrijfsprocessen koppelen aan de online boekhouding

Jij kunt ondernemers helpen veel tijd te besparen en hun bedrijf efficiënter in te richten door ze te adviseren bij het inrichten van hun productiestraat. Dat betekent: zoveel mogelijk bedrijfsprocessen automatiseren, de juiste systemen hiervoor kiezen en al deze systemen goed op elkaar aansluiten.

We digitaliseren steeds meer. Binnen de bedrijven van je klanten gaat waarschijnlijk ook al heel veel digitaal. De gegevens van hun klanten worden niet meer in een kaartenbak bewaard, maar staan in een in een CRM-systeem. De bonnen tellen ondernemers vaak niet meer handmatig op, maar worden ingelezen in een kassasysteem. Dat scheelt veel tijd en moeite en de kans op fouten is kleiner dan wanneer je klant handmatig cijfers doorvoert.

Bedrijfsprocessen koppelen

De volgende stap in dit proces van digitaliseren en automatiseren, is het koppelen van al deze software. Dat betekent dat al deze bedrijfsprocessen integreren tot een groot systeem met als kloppend hart, het online boekhoudprogramma. Alle cijfers stromen dan automatisch de administratie in, zodat deze altijd up-to-date en foutloos is. 

Onderstaande infografic geeft een beeld van de bedrijfsprocessen waaraan je kunt denken. Dit is een voorbeeld uit de Retail.

Infografic_productiestraat_blog.png

Bekijk welke koppelingen relevant zijn voor retail. 

Voorspellingen maken

Door processen te automatiseren en te koppelen, kan de ondernemer veel tijd en geld besparen én beter inspelen op ontwikkelingen. Vroeger leverden ondernemers hun cijfers in en kon de accountant hen vertellen hoe het in de afgelopen periode met hun bedrijf is gegaan. Met een goed ingerichte productiestraat is het mogelijk van dag tot dag te bekijken hoe het gaat en voorspellingen te maken. Een vakantiepark kan bijvoorbeeld data over het weer en over vakantiedagen in Duitsland in zijn systeem verwerken. Voorspellen wanneer het druk wordt en daar je personeelsplanning op aanpassen, wordt dan een stuk eenvoudiger.

Kassasoftware koppelen

Maar er zijn voor elk bedrijf slimme, unieke oplossingen te bedenken. In de retail kun je bijvoorbeeld denken aan het installeren van beveiligingscamera’s in de winkels die klanten tellen, en deze data koppelen aan de software van de kassa. Je weet dan hoeveel klanten er op elk moment in je winkel zijn en hoeveel van hen ook iets kopen. Dat is informatie waarmee je vervolgens je winkel kunt verbeteren. 

De voordelen van het inrichten van een productiestraat voor je klant zijn:

  • Tijdbesparing

    Je klant hoeft gegevens nog maar één keer in te voeren of deze invoering gaat helemaal vanzelf. Hij is dus minder tijd kwijt met het bijwerken van zijn administratie.

  • Minder kans op fouten

    Fouten maken is menselijk. Door een productiestraat in te richten, laat je bedrijfsprogramma’s zoveel mogelijk met elkaar communiceren, zonder dat iemand iets hoeft over te tikken. De kans op fouten wordt daardoor kleiner.

  • Betere stuurinformatie

    Als de bedrijfsprogramma’s altijd automatisch zijn bijgewerkt, heb je in je online boekhoudprogramma op elk moment inzicht in hoe het bedrijf er voorstaat. Ook kun je er meer managementinformatie uithalen, zoals de omzet per werknemer of de marge per artikel. Daar kan een ondernemer zijn bedrijf mee verbeteren.

Specialiseren

Met je accountants- of administratiekantoor ben jij de perfecte partner om je klanten te adviseren deze productiestraat in te richten. Je kunt je klant helpen bij het in kaart brengen van zijn processen en het automatiseren daarvan. Welke processen zijn het belangrijkst, waarmee kan je klant zijn bedrijf verbeteren? Het adviseren hierover wordt een stuk makkelijker als jij je hebt gespecialiseerd in een branche.

Er is ontzettend veel mogelijk en je moet je klant goed kennen om de juiste software te vinden. Inmiddels bestaan er veel verschillende softwareprogramma’s die allemaal technisch en functioneel goed zijn en kunnen worden gekoppeld aan de boekhoudsoftware. Jij kunt je klant adviseren in het kiezen van de juiste software, mits je goed weet waar hij behoefte aan heeft. Daarvoor moet jij je klant de juiste vragen hebben gesteld. En dat gaat het best als je de branche goed kent. Maar als jij met je klant een productiestraat kunt inrichten, help je hem om zijn bedrijf efficiënter te maken en de marges te verhogen. Zeker voor kleinere bedrijven is er nog heel veel te winnen.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes