Wolters Kluwer
Vaktechniek door Henry van Hattem 18 september 2015

Begroting voor komend jaar: word jij er enthousiast van?

Prinsjesdag 2015: Wellicht ben je overspoeld met ontbijten, nieuwsbrieven, artikelen, analyses en interviews of uitzendingen over dit onderwerp. Het is geen nieuws als ik zeg dat de algemene teneur positief is, maar of we echt enthousiast moeten worden van de begroting? Ik denk van niet omdat er een aantal relevante aspecten blijven liggen.  

Het is tijd voor een grote bijstelling van ons belastingstelsel en daarmee hadden we een vliegende start kunnen maken. Inmiddels is het belastingstelsel een gedrocht geworden, vind ik. Het is tijd voor iets nieuws, vooral iets wat past bij de huidige tijd. Uiteindelijk zien we teveel te beperkte bijstellingen die het daadwerkelijke doel voorbijstreven.  

Het is complex geworden en soms doet het geen recht aan de werkelijkheid. Je zult zeggen: 'daar verdien ik mijn boterham mee', maar je zult moeten beamen dat het stelsel van nu niet consistent is. De wijzigingen zijn klein en zijn soms interessant en goed, maar de hoofdlijn is toch dat de impact in de meeste vallen gering is.

Heffingskorting

Prettig punt is de verlaging van de belasting op arbeid, al zijn de effecten voor iedereen niet even groot omdat de algemene heffingskorting voor de hogere inkomens wegvalt. Ook zullen de zorgkosten gaan toenemen voor de burger, maar dit is een onderdeel waar jij in je advisering niet veel mee kunt.

Terecht wordt er wat gedaan met het vermogensdeel - BOX III - en de daarbij horende heffingen, (je hebt dat ongetwijfeld al uitgeplozen) maar ik ben van mening dat een heffing over het rendement beter is. Zoals voor 2001. De voorgestelde verandering gaat echter pas in 2017 in en komt het er dan echt?

Wat ik persoonlijk toejuich zijn ontwikkelingen om RDA (Research & Development Aftrek) en S&O (speur- en ontwikkelingswerk) verder te integreren met elkaar. Het is een mooie regeling die wij met zijn allen wellicht nog vaak vergeten. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Door deze maatregel wordt het, hoop ik weer eenvoudiger en makkelijk toepasbaar.

Schenkingsvrijstelling

De verruimde schenkingsvrijstelling komt terug, in 2017 weliswaar, maar goed....het komt. Ook dit punt vind ik halfslachtig en zou juist in een totale herziening van het belastingplan meer effect hebben als we het hypotheekdossier eens goed aanpakken.

En ja, wat kleine bijstellingen waarvan sommige heel begrijpelijk zijn of hun eigen charme hebben. Nadeel voor de dga die wil emigreren om een Bed & Breakfast te openen in Toscane of de Algarve: ze worden harder aangepakt. En ja, het colaatje (ook zonder sterkte drank erin) wordt duurder.

De impact voor onze branche is op dit moment beperkt. We hoeven niet aan de slag met grote acties in ons klantenadvies om stappen te zetten. Of het moet het nog willen kopen van een fiscaalvriendelijke auto zijn, maar als het goed is, is dat geen nieuws.

Belastingstelsel

We blijven het doen met het huidige belastingstelsel, met haar beperkingen waarin we onze weg weten. Ik hoop dat er snel serieuze stappen worden gezet om te gaan veranderen, want zonder stappen te zetten, ben je niet klaar voor de toekomst. Het grote nieuws is (weer?) dat er weinig tot niets gebeurd.

Het doel van deze bijstelling van ons stelsel moet deels worden gezocht in eenvoud, oplossen van problematiek rondom hypotheken en voorkomen van te veel amendementen om alle Nederlandse politieke partijen kun pleziertjes te gunnen.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020