Wolters Kluwer
Ondernemen door Jan Wietsma 4 december 2015

Bepaal een strategie voor je administratiekantoor

Als jij een administratiekantoor hebt of net gestart bent, dan denk je misschien ook na over groei. In dat geval ontkom je niet aan het beantwoorden van de vraag: Wat wordt de strategie voor mijn administratiekantoor? Voordat je überhaupt aan de slag gaat met je strategie, is het belangrijk een goede analyse te maken van de ontwikkelingen waar jij als administratiekantoor middenin zit of op korte- tot middellange termijn mee te maken krijgt.

Daarvoor moet je zicht hebben op acties die de overheid inzet als het gaat om bijvoorbeeld de administratieve lastenverlichting voor de zzp-markt en de micro-entiteiten. Ook moet jij je een beeld vormen over wat de impact is van de toenemende digitalisering van administratieve processen. Zijn de ontwikkelingen in de Fintech sector een bedreiging of niet? Maar ook zul jij je moeten verdiepen in de veranderende behoeften die klanten nu hebben en hoe jij daarop denkt te gaan inspelen.

Missie

Voor het bepalen van een strategie voor je administratiekantoor heb je een missie nodig. De missie vertelt kort en krachtig waar jij met je administratiekantoor voor staat. Een methode om je te helpen je missie scherp te krijgen, is die van de Gouden Cirkel van Simon Sinek. Hij geeft aan dat je altijd moet beginnen bij de vraag waarom jouw organisatie überhaupt bestaansrecht heeft gezien vanuit het standpunt van je klant. Dus moet je een helder antwoord kunnen geven op de zogenaamde 'waaromvraag': Waarom kan mijn administratiekantoor bestaan volgens mijn klant? Hoe scherper je antwoord op die vraag weet te krijgen, hoe sterker ook je missie.

Een zwakke missie is: Wij verzorgen administraties omdat het nu eenmaal moet. Een al wat sterkere missie is: Wij vinden dat ondernemers zo min mogelijk last moeten hebben van hun administratie. Zorg er in ieder geval voor dat je missie niet zomaar kopieerbaar is door een ander kantoor. In een goede missie zit altijd iets persoonlijks, wat jouw huidige en toekomstige klanten inspireert. Stel je missie nooit alleen vast. Overleg altijd met je klanten, vrienden en leveranciers om je missie zo scherp mogelijk te krijgen en misschien is het wel verstandig om hulp van een deskundige in te roepen. Dat betaald zich altijd terug.

Strategie

Als jij je missie scherp hebt gesteld, kun je aan de slag met je strategie. Met je strategie geef je aan op welke wijze je de door jouw gekozen missie gaat realiseren. Daarvoor is het belangrijk dat je goed zicht hebt op de waardepropositie van jouw kantoor voor de klant. Een methode die je daarbij kan helpen is het Business Canvas Model van Osterwalder. Ook hier geldt: ga samen met je klanten en andere relaties aan de slag. Zo voorkom je dat je dingen bedenkt die voor jou wel belangrijk zijn, maar niet voor je klanten.

Zorg voor een goede focus. Dat houdt je scherp en draagt er toe bij dat je niet in de verleiding komt om dingen te doen die niet bij je missie of strategie passen. Als je er voor kiest om alleen administraties van IB-ondernemers te verzorgen dan houdt dit ook in dat je geen administraties van B.V.’s gaat verzorgen of van particulieren. Een duidelijke strategie voorkomt dus dat je keuzes maakt die een buitenkansje lijken, maar je uiteindelijk alleen maar geld kosten.

Een onduidelijke strategie leidt in de praktijk van alledag tot veel ongemak en verspilling van tijd en geld. Een heldere strategie daarentegen zorgt ervoor dat je de klanten en de medewerkers krijgt die bij je passen.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020