Wolters Kluwer
Ondernemen door Christian Slagter 26 augustus 2016

Bereik nieuwe klanten met adverteren op koppelwebsites

Als kantoor ben je regelmatig op zoek naar nieuwe klanten. Naast de eigen website gebruiken veel accountants- en administratiekantoren online platformen waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Dit worden ook wel koppelwebsites genoemd. Wat zijn de voor- en nadelen van adverteren op een koppelwebsite en is het interessant voor jouw kantoor? 

Staat jouw accountants- of administratiekantoor met een advertentie in de lokale krant of adverteer je via Google AdWords? Of is mond-tot-mond reclame jouw voornaamste bron van nieuwe klanten? Wat jouw manier van nieuwe klanten werven ook is, steeds vaker beginnen mensen hun zoektocht online en is je eigen website een van de kanalen om nieuwe klanten te winnen. In deze blog 'Bereik nieuwe klanten met adverteren op koppelwebsites' leg ik je uit wat deze vorm van adverteren jouw kantoor oplevert. 

Koppelwebsites

Een andere manier voor het winnen van nieuwe klanten is de inzet van koppelwebsites. Dit zijn websites die klanten (vraag) en bedrijven (aanbod) aan elkaar koppelen. Denk aan Marktplaats voor goederen en diensten, maar ook specifiekere online platformen zoals Uber en Airbnb.

Ook voor accountantskantoren bestaan dit soort online platformen die zich volledig toespitsen op alles wat met ondernemen te maken heeft. Zo vinden ondernemers er interessante artikelen met nieuwtjes en handige tips en kunnen zij via dergelijke websites makkelijk in contact komen met accountants- en boekhoudkantoren. De kans is dus zeer aannemelijk dat jouw doelgroep hier aanwezig is.

Een potentiële klant kan ervoor kiezen om via de website bijvoorbeeld een offerte bij jouw kantoor aan te vragen of op een andere manier in contact te komen.

De kosten

Een vermelding van jouw kantoor op een koppelwebsite is een vorm van adverteren. Voor een vermelding van jouw kantoor op dergelijke websites wordt dan ook in de meeste gevallen een vergoeding gevraagd.

De hoogte van de kosten verschilt per koppelwebsite en hangt sterk af van het type vermelding en de inrichting van jouw vermelding. Wordt er bijvoorbeeld alleen een link naar de website van je kantoor geplaatst of mogen er ook foto’s en een tekst bij je vermelding komen? Ook is het bij sommige websites mogelijk dat jouw kantoor op hun social media kanalen onder de aandacht wordt gebracht.

De wijze van kostenberekening kan ook verschillen. Zo kan er één vast tarief wordt berekend voor je vermelding, terwijl andere websites pas kosten in rekening brengen als je ook daadwerkelijk een offerteaanvraag hebt ontvangen. Veel websites werken ook met abonnementsvormen waarbij er een vast bedrag per maand in rekening wordt gebracht, ongeacht het aantal leads wat je als kantoor eruit haalt.

Voordelen van koppelwebsites

Het is belangrijk om vooraf na te gaan welke voor- en nadelen er kleven aan een koppelwebsite en waarom jouw kantoor hier überhaupt budget aan zou besteden in plaats van een advertentie in de krant.

 • Dichtbij je doelgroep
  Zoals eerder genoemd trekt een leadgeneratie platform voor accountants de juiste doelgroep aan en zit je ‘dicht op het vuur’. Hierbij gaat het dus niet alleen om interesse, want een koppelwebsite houdt vaak ook nog rekening met de locatie van jouw kantoor, zodat jouw vermelding alleen potentiële klanten uit jouw omgeving/regio aantrekt.

 • Goed voor zoekmachines
  Een vermelding op een online leadgeneratie platform betekent dat er een relatief belangrijke website naar jouw website verwijst. Zoekmachines hechten hier waarde aan en zullen jouw website hierdoor dus ook eerder een hogere positie in de organische zoekresultaten geven. Zodra jouw website niet meer op de koppelwebsite vermeld staat, is dit effect natuurlijk weer weg.

 • Efficiënte vorm van adverteren
  Gebruikmaken van koppelwebsites kan een hele efficiënte manier van adverteren zijn, wanneer je alleen betaalt voor echte leads. De resultaten zijn daardoor makkelijker te meten en af te wegen tegen de kosten.

Nadelen van koppelwebsites

Helaas hangen er ook een aantal nadelen aan deze vorm van adverteren, waardoor kantoren uiteindelijk kunnen besluiten om af te haken.

 • Arbeidsintensief
  Koppelwebsites creëren een lage drempel voor ondernemers om een offerteaanvraag bij jouw kantoor te doen. Helaas blijkt in de praktijk dat een deel van deze offerteaanvragen niet leidt tot een nieuwe klant. Desondanks kost het jouw kantoor wel tijd en energie om de lead op te volgen. Dit aspect moet je daarom ook meenemen in de kostenberekening.
 • Relatief duur
  Koppelwebsites steken veel tijd in de creatie van content die vervolgens jouw doelgroep naar de website aantrekken. De abonnementskosten voor een vermelding of voor de ontvangst van een offerteaanvraag kunnen relatief hoog liggen. Zeker wanneer je vermelding uiteindelijk toch niet leidt tot nieuwe klanten, kan het een dure grap zijn.

Voorbeelden van koppelwebsites

Koppelwebsites kunnen absoluut een goede bron van nieuwe klanten voor jouw kantoor zijn, maar weeg vooraf altijd goed de voor- en nadelen af. Tot slot geef ik je graag een paar voorbeelden mee van bekende koppelwebsites (wij zijn hieraan niet gelieerd en vangen geen vergoeding).

Zoek je nog een andere manier om te adverteren? Lees ook mijn 'Gericht op de doelgroep adverteren met Facebook Ads'. blog. 

Niets missen van ontwikkelingen in de accountancy? 

Blijf op de hoogte door onze blogs te lezen. Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020