Wolters Kluwer
Vaktechniek door Carola van Vilsteren 22 oktober 2019

Brexit - Checklist voor accountants

De Brexit van het Verenigd Koninkrijk (hierna: VK) zat er al enige tijd aan te komen. Nadat de datum een aantal keren is uitgesteld, was het op 31 januari om 0.00 Nederlandse tijd dan echt zover. Hoewel nog niet precies duidelijk is welke afspraken worden gemaakt rondom de uitvoering van de Brexit, is het goed om wel alvast rekening houden met de btw-gevolgen die een Brexit kan hebben. Bij Twinfield hebben we de belangrijkste actiepunten voor accountants op een rij gezet.

Checklist voor handel met het Verenigd Koninkrijk ná de Brexit 

1. Hou de communicatie goed in de gaten

Hoewel de scheiding nu een feit is, is het nog niet precies bekend welke harde afspraken er precies gevoerd gaan worden. Momenteel zitten we in een overgangsfase die tot 31 december 2020 duurt. Met nog krap 11 maanden te gaan is de doelstelling ambitieus; de partijen moeten nog overeenstemming bereiken over zaken als visserij, landbouw, data, diensten, veiligheid, luchtvaart en transport. Zowel Brussel als het VK is er nog niet over uit hoe de samenwerking er na 31 december uit moet zien. 

2. Check het EORI-nummer 

Om zaken te doen met ondernemers buiten de EU is een EORI-nummer nodig. Check nu alvast het EORI-nummer, zodat ook na 31 december 2020 de transacties met het Verenigd Koninkrijk probleemloos door kunnen gaan. Als de ondernemer nog niet over een EORI-nummer beschikt dan kan dit bij de Nederlandse Douane worden aangevraagd 

3. Check de aangiftesoftware 

Ga ook na of de aangiftesoftware moet worden aangepast, zodat douaneaangiften voor invoer en uitvoer kunnen worden gedaan of neem contact op met een softwareleverancier die douanesoftware kan leveren. De Belastingdienst biedt een overzicht van de softwareleveranciers die dit bieden. 

4. Vraag een Artikel 23-vergunning aan 

Vraag een artikel 23-vergunning aan, zodat de ondernemer de btw bij invoer van goederen aangeeft in de btw-aangifte bij vraag 4a (in plaats van dat de btw direct bij invoer verschuldigd is)De Belastingdienst heeft hiervoor formulieren verzonden aan ondernemers. Deze kunnen worden ingevuld en ingestuurd zodat de Belastingdienst een artikel 23-vergunning af kan geven. Heeft de ondernemer geen formulier ontvangen, dan kan hij de artikel 23-vergunning per brief aanvragen. Voor een artikel 23-vergunning moet aan de volgende eisen zijn voldaan: 

  • De ondernemer woont in Nederland of is daar gevestigd; 
  • De ondernemer importeert regelmatig goederen uit niet-EU-landen 
  • De ondernemer voert een aparte administratie waaruit blijkt hoeveel btw er bij import verschuldigd is;
  • De ondernemer doet per maand of per kwartaal btw-aangifte.

5. Doe de Brexit Impact-scan
De Rijksoverheid heeft de Brexit Impact-scan beschikbaar gesteld. Ook kunnen MKB-ondernemers in aanmerking komen voor subsidie. Daarnaast biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Brexit-vouchers aan, waarmee de MKB-ondernemer subsidie krijgt voor het verkrijgen van advies over alternatieve markten en de gevolgen van de Brexit voor de onderneming. De vouchers geven een tegemoetkoming tot 50% van de kosten voor advies van een externe deskundige.  

Wees goed voorbereid op Brexit - Lees onze blogs over de btw gevolgen

Ben jij benieuwd welke gevolgen een Brexit heeft voor de handel van jouw klanten? Zorg dat je goed voorbereid bent en lees hier onze blogs over btw gevolgen voor levering van goederen of levering van diensten aan het VK.

We schrijven regelmatig blogs over export vraagstukken en btw regels. Lees hier bijvoorbeeld meer over het nieuwe btw nummer voor eenmanszaken of over de btw regels voor ondernemen in Duitsland.

Wil je wekelijks of maandelijks op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs?  Meld je aan voor 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes