Wolters Kluwer
ICT door Jeanet Walraven 16 november 2016

Communiceren met je accounting ChatBot

Ben jij al bekend met het fenomeen 'ChatBot'? Afgelopen zomer zijn nationaal en internationaal de eerste accounting ChatBots gelanceerd. ChatBots zijn virtuele assistenten die je voorzien van informatie. Zo kun je op elk moment van de dag via bijvoorbeeld Facebook Messenger of Telegram de boekhouding inzien. 

Hoe ziet de cashflow eruit, welk bedrag moet je betalen voor omzetbelasting en hoe kun je facturen en bonnen inscannen die meteen naar de boekhouding worden gestuurd? De accounting ChatBot kan het allemaal regelen. Hij stuurt zelfs een bericht als betalingstermijnen van facturen verstreken zijn. Als ondernemer word ik wel blij van deze ontwikkelingen. Hoe handiger, goedkoper, sneller en praktischer, des te beter.

Geautomatiseerde gesprekspartner

Wat is eigenlijk een 'ChatBot'. Volgens Wikipedia is het een geautomatiseerde gesprekspartner. Ze zijn te vinden op websites en in Instant Messenger programma’s zoals bijvoorbeeld Windows Live Messenger, Skype, Facebook Messenger, Google Talk. Een ChatBot handelt uit naam van een persoon, bedrijf of programma en kan menselijke communicatie stimuleren.

Een ChatBot is niet iets nieuws. Al in de jaren zestig had het 'MIT  Artificial Intelligence Lab' de primeur met de ChatBot Eliza. Een virtuele assistent die functioneert op basis van een script met vragen en antwoorden. Deze ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Dat is wel te zien aan de enorme populariteit van WeChat. Dagelijks maken ruim 700 miljoen Chinezen gebruik van de diensten van ChatBots die gebouwd zijn op het messengerplatform WeChat. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk: van het boeken van een afspraak met een arts tot en met het vernieuwen van een paspoort.

Conversational commerce

Van de 700 miljoen Chinezen die de ChatBots voor verschillende doeleinden inzetten, zijn er 200 Miljoen Chinezen die hierbij ook in het bezit van een digitale betaalbot en daarmee zaken doen via ChatBots. De populariteit van WeChat bewijst dat er een enorme potentie in zit en dat het geen hype is. Zeker als je ziet dat er momenteel dagelijks zo’n 3 miljard mensen gesprekken voeren via Facebook Messenger (900 miljoen), Whatsapp (1 miljard), WeChat (650 miljoen) en Line (215 miljoen).

messaging apps.png

Met dagelijks 3 miljard mensen die actief zijn op diverse messengerplatforms, ligt hier een goudmijn aan 'conversational commerce'*. Conversaties zijn het startpunt voor het drijven van handel en internet heeft het mogelijk gemaakt om naast de bestaande offline gesprekken nu razendsnel en wereldwijd online conversaties te kunnen voeren en handel te kunnen drijven. Tel uit je winst als je als bedrijf deze 3 miljard mensen via mensvriendelijke ChatBots kunt boeien, aan je kunt binden en zelfs zaken met ze kunt doen. 

Door slimme technologie (Artificial Intelligence) en een mensvriendelijke user interface is gebleken dat mensen een vriendschap met ChatBots aangaan en zelfs 'verliefd' op ze kunnen worden. Tot hoever gaat dit? Zou het zelfs zover kunnen gaan dat we de rol van 'trusted advisor' kunnen digitaliseren zodat je niet meer te maken krijgt met verschillende adviseurs (accountant, fiscalist en adviseur) als je bijvoorbeeld bezig bent met de overname van een bedrijf in het buitenland, maar met één ChatBot multidisciplinair geholpen kunt worden?

'The next big thing'

Terwijl in Nederland nog steeds mensen zijn die twijfelen of ze ‘iets’ met Facebook moeten doen, gaan de ontwikkelingen ondertussen in een rap tempo door. Mark Zuckerberg maakt het allang niet meer uit of jij wel of niet gebruik maakt van Facebook en Messenger. In april 2016 maakte Zuckerberg bekend dat hij Messenger toegankelijk wil maken voor Bots van andere bedrijven. Slimme zet van Zuckerberg! Niet alleen Facebook ziet hier kansen, ook Microsoft kondigde aan volop in te zetten op deze vorm van kunstmatige intelligentie. Volgens Microsofts CEO Satya Nadella zijn ChatBots dan ook 'the next big thing'.

Een nieuw tijdperk breekt aan! Een tijdperk van online zakendoen met ChatBots waarbij het net lijkt alsof je een gesprek hebt met een echt mens: ze luisteren naar je, zoeken het voor je uit en geven antwoord. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om met iedere (potentiële) klant in gesprek te gaan, waarbij de klant in één keer geholpen kan worden in plaats van meerdere keren doorverbonden te worden of lang te moeten wachten op antwoord. 

ChatBots in de accountancy

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de accountancy? Ik kan me voorstellen dat je met deze manier van communiceren een grotere groep (potentiële) klanten kunt bereiken door het aanbieden van een andere (goedkopere) vorm van dienstverlening, waardoor je deze mensen al vroegtijdig aan je kunt binden. Bijvoorbeeld beginnende ondernemers/zzp'ers die nog geen financiële middelen hebben om een accountant te betalen, maar wel de behoefte hebben om ontzorgt te worden. Wat ik me wel afvraag, is in hoeverre het een alternatief kan zijn voor de gesprekken die je hebt met je vertrouwenspersoon. Kan een ChatBot de functie van 'trusted advisor' overnemen? Als dat zo is, dan heeft dat vergaande gevolgen voor de branche. Zeker omdat er uit diverse rapporten (ING, NBA, SRA) nu al naar voren komt dat ondernemers behoefte hebben aan een goede gesprekspartner en de mate van digitalisering een belangrijke keuze is voor de mkb-ondernemer bij de selectie van een accountantskantoor.

Doordat we inmiddels gewend zijn om (online) conversaties te voeren via bijvoorbeeld Whatsapp en omdat de mogelijkheden om te kunnen betalen en/of te bestellen via een app steeds geavanceerder worden (denk ook aan de ontwikkelingen rondom blockchain), is het voor zowel mkb-ondernemers als accountantskantoren belangrijk om na te gaan welke gevolgen het gaat hebben voor jouw organisatie en wat je nu al kunt doen om je hierop voor te bereiden. 

Wil je hier meer over weten, dan kan ik je aanbevelen om dit VINT rapport van Sogeti te lezen, waarin uitvoerig wordt ingegaan op het bot-effect.

* https://www.shopify.com/encyclopedia/conversational-commerce

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Gevolgbestrijding checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes