Wolters Kluwer
Ondernemen door Christian Slagter 27 januari 2017

Contentmarketing zelf doen of uitbesteden?

Wellicht ben je al bekend met contentmarketing en heeft jouw kantoor al een strategie geformuleerd over de rol die contentmarketing binnen de organisatie gaat spelen. Vaak leidt dit echter al snel tot de vraag 'gaan we onze contentmarketing zelf doen of uitbesteden?' Het antwoord hierop hangt af van meerdere factoren.

In een eerder blog 'Is contentmarketing belangrijk voor mijn kantoor' gaf ik je meer inzicht in het belang van contentmarketing voor jouw kantoor. De voordelen en kansen hebben je wellicht doen besluiten om contentmarketing in te gaan zetten voor je kantoor. Een belangrijk onderdeel van de strategie is de wijze van uitvoering. Beschik je over de middelen en kennis om de uitvoering zelf te doen, of is het beter om je contentmarketing uit te besteden.

Beschikt je kantoor over de juiste middelen?

De eerste stap is om te inventariseren of je kantoor zelf over de middelen, kennis en capaciteit beschikt om contentmarketing zelf uit te voeren. Een medewerker met een goed gevoel voor taal en de drive om zich voor de content marketing voor jouw kantoor in te zetten, is daarin al een hele winst. Heb je die medewerker niet in huis, dan kan een content marketeer je wellicht helpen. Om het simpel te houden, gaan we van drie belangrijke hoofdvaardigheden uit die vereist zijn om contentmarketing goed uit te kunnen voeren: 

 • Creatie

  Content bestaat vaak uit tekst, zoals dit artikel. Het is daarom belangrijk dat jouw medewerker of de content marketeer een goede schrijver is, die boeiend en natuurlijk volgens correcte spelling en grammatica kan schrijven. Je kunt ook kiezen voor een andere vorm van content creëren. Zoals video’s laten maken. 

 • Inhoudelijke expertise

  Om inhoudelijk sterke content te creëren, is het belangrijk dat jouw medewerker of de content marketeer weet waar hij/zij over schrijft en op de juiste wijze de benodigde informatie verzameld over het onderwerp. Een tip daarbij is om een aantal experts aan je kantoor te binden. Geef ze de mogelijkheid om zelf te schrijven of laat ze interviewen over een bepaald onderwerp. Via de website van jouw kantoor, biedt je die expert een podium in ruil voor content. Zorg er daarbij wel voor dat de expert zijn of haar boodschap zo non-commercieel mogelijk houdt. 

 • Netwerkvaardigheden

  Naast content creëren, is content verspreiden natuurlijk minstens zo belangrijk. Want hoe goed je content ook is, het komt niet vanzelf onder de aandacht bij je publiek. Dit betekent dat je iemand nodig hebt met een sterk netwerk, die social media effectief inzet en weet waar en op welke manier de doelgroep het beste bereikt kan worden.

Er zijn maar weinig mensen die over al deze drie vaardigheden beschikken. Vaak stellen bedrijven daarom een team samen van mensen die over enkele of meerdere van deze expertises beschikken. De kans is natuurlijk groot dat inhoudelijke expertise in ieder geval aanwezig is binnen jouw kantoor, maar in hoeverre weten deze mensen dit ook om te zetten in waardevolle content? 

Tijd steken in contentmarketing

Naast de aanwezigheid van bovengenoemde vaardigheden is het natuurlijk ook belangrijk om te weten of er genoeg tijd is om te besteden aan contentmarketing. Veel kantoren onderschatten de hoeveelheid tijd die gaat zitten in contentmarketing. Uiteraard hangt de hoeveelheid tijd af van de frequentie waarmee je content wilt creëren en verspreiden. Doorgaans moet je toch rekeninghouden met minimaal vijf tot acht uur per week. Content van goede kwaliteit vereist nou eenmaal veel aandacht.

Wie en waar

Indien je ervoor kiest om de contentmarketing van je kantoor uit te besteden, is de eerste vraag aan wie je dit wilt uitbesteden. Zo zijn er complete contentmarketing bureaus, freelancers of kun je zelfs een interim marketeer inhuren die bijvoorbeeld een dag per week vanaf jouw kantoor werkt. Dit hangt onder meer af van het budget dat je wilt besteden en de intensiviteit waarmee je contentmarketing wilt bedrijven. Een freelancer is doorgaans goedkoper dan een bureau, waar een bureau over meer mensen en daardoor vaak meer vaardigheden beschikt. 

Hoe weet je of een freelancer/bureau goede kwaliteit levert? Steeds meer freelancers en bureaus hebben referenties of beoordelingen op hun website staan. Ook praktijkvoorbeelden (casebeschrijvingen) kunnen helpen om inzicht te krijgen hoe het bureau of de freelancer een project aanpakt en welke resultaten daarmee zijn geboekt. Het beste is om gewoon de telefoon te pakken, mensen uit te nodigen voor een gesprek en te zien of hun werkwijze aansluit op de visie van jouw kantoor.

Budget voor contentmarketing

Een veel gemaakte denkfout is dat 'zelf doen' per definitie de goedkoopste optie is. Bedenk echter dat geld én tijd maar één keer kan worden uitgeven. De tijd die jij of je medewerkers aan contentmarketing besteden, kan niet aan eigen klanten worden besteed. Dit kan een probleem vormen tijdens drukke periodes, wanneer bijvoorbeeld de btw-aangiftes gedaan moeten worden maar tegelijkertijd ook de contentmarketing niet stil mag komen te staan. Contentmarketing mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van je eigen dienstverlening, maar andersom kan kwalitatief slechte contentmarketing schadelijk zijn voor je naamsbekendheid en klantenportefeuille.  

Welke kosten mag je dan verwachten voor het uitsteden van contentmarketing? De meeste content marketeers en bureaus werken met een uurtarief dat varieert tussen €45,- tot €150,- (ex. btw) per uur. De kosten hangen onder meer af van de hoeveelheid werk die je uitbesteedt en de expertise van de marketeer.

Om toch te besparen, kun je ervoor kiezen om slechts een deel van je contentmarketing uit te besteden, bijvoorbeeld door alleen de content creatie of verspreiding ervan uit te besteden. Zo kan je kantoor zelf al over een heel goed netwerk beschikken waarbinnen de content verspreid kan worden, maar is er niet genoeg tijd/kennis om de content te creëren.

Samenvattend

Ik hoop dat de bovenstaande informatie je helpt om te bepalen of je de contentmarketing van je kantoor zelf wilt doen of liever uitbesteedt. De belangrijkste vragen die je dichter bij een antwoord brengen zijn: 

  • Welke kennis en vaardigheden zijn er intern aanwezig? Beschikt jouw kantoor over iemand die goed kan schrijven, genoeg vakinhoudelijke expertise heeft, beschikt over een netwerk om de content te verspreiden en dit netwerk ook weet te gebruiken?
  • Is het belangrijk om een contentmarketingplan te maken?
  • Beschikt jouw kantoor over genoeg tijd om alle werkzaamheden zelf te kunnen doen?
  • Wat zijn de opties wanneer je contentmarketing wilt uitbesteden?
  • Met welke kosten moet je rekening houden als je contentmarketing wilt uitbesteden?

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020