Wolters Kluwer
Vaktechniek door Jan Wietsma 20 januari 2016

De ontwikkelingen in accountancy. Doe jij mee?

Het jaar 2016 is al weer enkele weken oud. Waar moet je als administratiekantoor alert op zijn? Hoe disruptief wordt dit jaar? Is het de hoogste tijd om de bakens te verzetten of valt het allemaal wel mee? Mijn eerste advies: leun niet te snel achterover, want het gaat helemaal niet zo goed met het Nederlandse MKB. Wat betekent dat voor jouw boterham?

Regelmatig spreek ik ze, collega’s van jou. Ze geven aan dat het allemaal wel meevalt, dat de goeroes (waartoe ik ook gerekend word) het veel te pessimistisch bekijken. Natuurlijk verandert de wereld, maar onze klanten bestaan nog steeds, hebben nog steeds een boterham. Natuurlijk hebben we wat zware jaren achter de rug, maar de economie trekt weer aan. We hebben het drukker dan ooit. Nee, wij maken ons geen zorgen en hebben aan al die onheilsprofeten geen boodschap.

Herkenning

Wellicht herken jij je wel in hetgeen je collega’s zeggen en misschien ben je het ook wel met ze eens. Want wees nu eens eerlijk, hoe vaak lees je nu in de media dat een accountants- of een administratiekantoor omvalt? Sterker nog: je hebt het gevoel dat het aantal nieuwe administratiekantoren als paddenstoelen uit de grond schieten. Is dat geen teken van economisch herstel? Je hebt gelijk hoor. Het aantal ondernemingen is in de periode 2011 tot en met 2014 gestegen met 85.000 tot 1.332.000. Dat zijn de nodige administraties en het is logisch dat jij daar een graantje van meepikt.

Hoe gezond is jouw klantenbestand?

Maar wees eens eerlijk. Hoe gezond is jouw klantenbestand eigenlijk. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en McKinsey blijkt dat het helemaal niet zo goed gaat met het Nederlandse MKB.

 

2008

2011

2014

Snelgroeiende bedrijven

10,6%

6,9%

5,4%

Groeiende bedrijven

32,7%

32,1%

25,5%

Stabiele en krimpende bedrijven

56,7%

60,0%

69,1%

Bron: Whitepaper NLGroeit opgesteld door de Erasmus Universtiteit en McKinsey

Het aantal bedrijven dat stabiel blijft of krimpt is, is met 21 procent toegenomen ten opzichte van 2008 en dat is minder goed nieuws. Want op termijn zorgt dat voor minder werk. Niet alleen voor jouw klant, maar ook voor iedereen die met jouw klanten zaken doet. Een vraag die jij jezelf zou kunnen stellen: Hoe gezond is mijn klantenbestand eigenlijk als ik de omzetontwikkeling over de periode 2008 tot en met 2014 van al mijn klanten analyseer? Als administratiekantoor ben je niet voor niets van de financiële feiten.

Disruptie

Als je denkt dat het met je klanten best wel goed gaat, dan vind je het woord 'disruptie' wellicht ook zwaar overtrokken. Natuurlijk, je leest over het succes van Uber, Airbnb, Spotify, Coolblue of Bol.com maar dat die partijen nu echt het businessmodel van je klant gaan veranderen, daar ben je vooralsnog niet aan toe. Lees dan eens de laatste blog van prof. dr. Cor Molenaar waarin hij op basis van cijfers en feiten de volgende conclusie trekt: De retail is in een herstructureringsfase gekomen die het woord DISRUPTIE in hoofdletters verdient. Daarbij geeft Molenaar ook aan wat de impact is voor andere ondernemers. Ook geldt de vraag: maak jij dit bespreekbaar met je klant, confronteer je hem met de feiten zodat jouw klant op tijd de bakens kan verzetten?

Het is al vaak geschreven, maar de groeiende invloed van internet raakt uiteindelijk ook jouw businessmodel. Administraties voeren en verwerken, wordt steeds meer gedigitaliseerd en het zal geen vijf jaar meer duren of er komt nog nauwelijks een mensenhand meer aan te pas. Op dit toekomstbeeld zul jij je nu al op moeten voorbereiden.

Sparringpartner

Dat houdt in dat jij als administratiekantoor je bakens zult moeten verzetten. Je bent niet meer degene die de cijfers en informatie vastlegt. Nee, je bent straks de sparringpartner die met de ondernemer het gesprek aan gaat over hetgeen de cijfers vertellen, je helpt hem met het maken van keuzes op basis van scenario’s en je laat zien hoe het bedrijf van jouw klant het doet ten opzichte van de rest van de wereld. Dat contact zal alleen maar intensiveren, de wereld verandert immers razendsnel.

Een vraag die ik jou dan zou willen stellen is: ben je klaar voor die nieuwe rol? Wil je de analyserende en toekomstgerichte gerichte sparringpartner van je klant worden? Zo ja, vergeet dan niet te investeren in jezelf. De praktijk leert dat het anders invullen van die rol geen vanzelfsprekendheid is en dat jij jezelf dus nieuwe vaardigheden en competenties moet aanleren om die rol met verve te vervullen.

Wellicht is 2016 een mooi jaar om daar actief mee aan de slag te gaan. Ik wens je een boeiend 2016 toe!

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes