Wolters Kluwer
Ondernemen door Marieke van Amersfoort 16 oktober 2014

De voordelen van voor jezelf beginnen

Startende ondernemers hebben vaak een enorme drive om van hun bedrijf een succes te maken. Vol plannen en energie beginnen ze aan het avontuur van ondernemen, vaak na een periode van goed nadenken, de ‘voors en tegens’ afwegen en toch wat koudwatervrees. Maar wie zijn die mensen die hun eigen administratiekantoor opzetten? Met welke reden beginnen zij hun eigen zaak en wat geeft hen het laatste duwtje in de rug?

De reden kan eenvoudig zijn. Een deel van de startende ondernemers die een administratiekantoor opzet, is bijvoorbeeld ontslagen bij de vorige werkgever, of herintreder. Voor hen is het ondernemerschap een kans, maar soms ook een oplossing.

Vraag vanuit de markt

Daarnaast zijn er natuurlijk de werknemers van grotere kantoren. Zij kunnen om verschillende redenen vanuit een functie bij een kantoor overstappen naar het zelfstandig ondernemerschap. Soms zijn ze simpelweg toe aan een nieuwe uitdaging. Ze zitten al een tijdje op dezelfde plek en zien voorlopig geen ruimte voor een stap verder.
Maar al te vaak worden ze door familie gevraagd te helpen bij de belastingaangifte of vragen bevriende ondernemers om advies. Ze bemerken een vraag vanuit de markt: kleine ondernemers die vragen om toegankelijke, betaalbare dienstverlening.


Het kan ook zo zijn dat de werknemer zich al een tijdje niet meer op z’n plek voelt: we horen regelmatig starters die aangeven de kosten van de dienstverlening niet meer te kunnen uitleggen aan klanten. Klanten worden kritischer, zijn beter geïnformeerd en nemen geen genoegen meer met hoge kosten zonder inzicht te krijgen in het geleverde werk. Horen zij dat een collega-ondernemer de administratie voor een vast bedrag per maand geregeld heeft die ook nog eens een stuk lager ligt dan dat zij zelf betalen, dan moet je als accountant of administrateur van goede huize komen om deze klant ervan te weerhouden over te stappen. Zij zien klanten vertrekken richting kleinschalige, goedkopere kantoren die de boekhouding in de cloud verwerken, en zien een kans.

Sneller schakelen

Bovendien gaan de technologische ontwikkelingen zo snel, dat je als startend ondernemer natuurlijk enorm in het voordeel bent. Je bent wendbaar en kunt je snel aanpassen. Grotere kantoren zijn vaak ook logger, en schakelen dus minder snel. Kun je je dat als kantoor permitteren?

Alles op een rijtje

Hoe je het ook went of keert voor jezelf beginnen is vooral ook een beslissing die je wel overwogen maakt. Wat zijn de voordelen van voor jezelf beginnenDe voor- en nadelen zetten we voor je op een rijtje.

Voordelen

 • Je kunt waar en wanneer je wilt werken
 • Je maakt zelf beslissingen en bepaalt welke koers je vaart
 • Wanneer je ervaring hebt opgedaan kun je deze gebruiken om direct alles goed in te richten o.a. boekhouden in de cloud en lean and mean werken.
 • Je kunt zelf je focus kiezen, meer adviseren door efficiënt boekhouden bijvoorbeeld.
 • Je bent ook eens met andere dingen bezig, je bent alles van receptionist tot directeur.
 • Je kiest zelf voor welke klanten je wilt werken

Nadelen

 • De zekerheid van een vast inkomen is (in het begin) weg, dit kun je opvangen door je diensten als abonnementen te verkopen, zo wordt je cashflow zeer constant.
 • Jij en je werk zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden hierdoor kan het lastig worden om ‘gezonde’ uren te draaien op een dag. Dit kan voor mensen die er gevoelig voor zijn ook stress opleveren. 
 • Je zult zelf je klanten moeten werven.

Je eigen administratiekantoor beginnen? Download de checklist!


Tips voor de start van je kantoor

 • Wanneer je voor jezelf begint is het handig om de voors en tegens op papier te zetten en vooraf te bedenken hoe je de tegens op kunt lossen.
 • Begin lean, voorkom dat je direct een deel van een financiële buffer op moet offeren aan een auto, huur van een kantoorpand of compleet inventaris. Dit betekent niet dat je moet beknibbelen op de essentiële zaken zoals je laptop dit zijn je “hamer en beitel” die moeten lang mee kunnen en fijn werken.

Klanten willen eenvoud, transparantie en vooral niet teveel betalen. De concurrentie is groot: online boekhouden biedt enorme voordelen en als startend ondernemer met flink wat kennis en ervaring kun je hier de vruchten van plukken. Veel succes in deze opstartfase.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020

Ondernemen

7 geboden voor de moderne accountant

Ondernemen

Relatiegeschenk geven? Hier moet je op letten

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden