Wolters Kluwer
Ondernemen door Sergio Torres 13 februari 2019

8 eigenschappen van De Nieuwe Ondernemer

Hoe ziet ondernemen er anno 2025 uit? In ons blog 8 eigenschappen van De Nieuwe Ondernemer heten we je graag welkom in de toekomst. Een toekomst waarin je als ondernemer klein bent, persoonlijkheid verkiest boven ervaring en focust op micro-innovatie. En bijvoorbeeld financiering direct vanuit je boekhoudpakket regelt.

We hebben het vaak over de grotere Nederlandse ondernemers zoals Pieter van der Does van Adyen of Pieter Zwart van Coolblue. Dit zijn ondernemers met extreme doelstellingen die alles opgaven en daarmee ‘gokten op het grote succes’. Daardoor waren zij ook in staat hun bedrijf nationaal – en internationaal – op de kaart te zetten. Maar in de toekomst krijgen ook andere type ondernemers impact op onze samenleving. De Nieuwe Ondernemer is klein maar fijn. Je geeft ook niet alles op en legt de doelen dichter bij huis.

Kleine bedrijven versus traditionele financiële wereld

Ondernemen is in de toekomst vaak meer een levensstijl met de focus op micro-innovatie. Ook bij het vinden en aannemen van mensen heeft De Nieuwe Ondernemer een eigen stijl. Het gebruik van technologie en gadgets vormt daarbij een belangrijk onderdeel. Vaak zijn het technische, kleine bedrijven die snel kunnen schakelen. En wat is er ook verkeerd aan om gelukkig te zijn als je een bedrijf hebt dat donuts verkoopt met een omzet van €50.000?

De traditionele financiële wereld vindt het moeilijk om dergelijke kleine ondernemingen te financieren. Liever richt men zich op de grote ambitieuze projecten. Toch verwacht ik dat dit gaat veranderen, want ook hier neemt de ondernemer het heft straks in eigen handen. Het regelen van financiering doe je straks direct vanuit je boekhoudpakket, waar alle data al in is opgeslagen. Door technologie heb je meer keuze, kun je sneller handelen en ben je volledig ‘in control’.

8 eigenschappen van De Nieuwe Ondernemer

Als je inzoomt op wat De Nieuwe Ondernemer zo kenmerkend maakt, dan vind je 8 eigenschappen:

1. Heeft ondernemen als levensstijl

‘Lifestyle’ ondernemerschap betekent simpelweg dat je een bedrijf creëert rond het soort levensstijl dat je wilt. Het is niet dat je in jouw bedrijf werkt, dan thuiskomt en daar leeft. Je leeft in het bedrijf. Jouw bedrijf ondersteunt jouw leven en biedt jou de mogelijkheid om vrijheid te creëren en tegelijkertijd invloed uit te oefenen op het leven van andere mensen.

Deze vorm van ondernemerschap gaan we steeds meer zien. De alleenstaande vader die om 5 uur opstaat, 2 uurtjes werkt en dan zijn kinderen wakker maakt om deze naar school te brengen. Bij terugkomst werkt hij weer 3 uurtjes om vervolgens te gaan kitesurfen, de kinderen op te halen en te koken. Als de kinderen op bed liggen gaat hij nog even verder met zijn hobby: de onderneming. En als je het niet van mij aanneemt, dan misschien wel van Bill Gates en Warren Buffett. Volgens hen kun je alles kopen behalve tijd. Daarmee is tijd het meest waardevolle middel.

2. Is relevant voor de omgeving

We zijn allang voorbij de tijd dat een onderneming alleen maar winst moet maken. De samenleving en klanten eisen actieve participatie om maatschappelijke uitdagingen zoals armoede, (financiële) kenniskloof en het broeikaseffect op te lossen. Ze eisen ook dat elk bedrijf werkt volgens de huidige sociale normen.

Kijk bijvoorbeeld naar het verhaal van Patagonia, een kledingbedrijf bekend van bergschoenen en windjassen. Dat verhaal kun je niet los zien van hun agressieve milieubescherming. Patagonia is voorloper op het gebied van kledingrecycling. De relaxte vintage uitstraling van Patagonia is geworteld in het idee dat de kleding jarenlang meegaat in plaats van seizoenen. Draag Patagonia veel en geef de kleding door aan je kleine broertje. Dat is de juiste mentaliteit.

3. Regelt financiering via het boekhoudpakket

Soms wil je groeien met je bedrijf en heb je daar geld voor nodig. Helaas is het verkrijgen van een financiering nog steeds een bewerkelijk en vervelend proces. Het financieringsproces kan weken duren en de uitkomst is vaak onzeker. Nieuwe online financiers zijn vaak extreem duur, doordat ze niet naar risico kijken en dit afdekken met hoge rentes. Dat is zeer frustrerend voor de ondernemer.

De Nieuwe Ondernemer pakt dit anders aan. Je gebruikt overal in je bedrijf tools, en natuurlijk ook voor het regelen van groeigeld. Financiering regel je via je boekhoudpakket, daar zit al je data al in. Bovendien zijn het jouw prestaties, dus vind je ook eenvoudig de financiering die het beste bij jou past.  Dat is ook de reden dat ikzelf als nieuwe ondernemer druk ben met LoanStreet, een financieringsmarktplaats voor het regelen van de beste bedrijfsfinanciering. Je vergelijkt alle belangrijke financiers op rente, kosten en snelheid. Volledig gratis en zonder verplichtingen. Als nieuwe ondernemer herken ik natuurlijk ook veel van deze 8 eigenschappen in mezelf.

4. Houdt van micro-innovatie

We zijn gewend te praten over macro-innovatie: ‘the next big thing’. Dit gaat veranderen. De toekomst bestaat uit kleine innovaties door individuele ondernemers, die gezamenlijk weer iets groots kunnen opleveren. In drie stappen kan je een micro-innovatie realiseren. Het is meestal een bottom-up-benadering, waarmee je met minuscule aanpassingen op kleine schaal verbeteringen doorvoert. Erken dat verandering soms verrassend simpel kan zijn. De meesten van ons die werken met dagelijkse bedrijfsprocessen zien meestal de kleine hiaten, zwakke schakels en kleine disfuncties. Deze inadequate handelingen herhalen zich vaak keer op keer. En de meeste mensen negeren zelfs de voor de hand liggende complicaties.

Pak een klein probleem bij de nek en richt je volledige focus daarop en ‘tweak' het om het te verbeteren. Hoe kleiner de innovatie, hoe gemakkelijker het is om deze in te brengen zonder enige onderbreking van het proces. Met kleine aanpassingen ben je niet of minder afhankelijk van beoordeling door anderen, waardoor je stroperigheid tegengaat. Herhaal stap 1 en 2 honderd keer. Vermenigvuldig de honderd kleine veranderingen van een onderneming met het aantal ondernemers in een keten. Visualiseer de echte impact die het kan maken op de totale verandering in een markt.

De krachtige micro-innovatie-multiplier kan niet alleen een enorm verschil maken, maar is ook veel duurzamer dan de eenmalige oerknal van de grote R&D-afdelingen. Ook voor grote organisaties zijn micro-innovaties interessant, omdat ze leiden tot innovatief dna binnen een bedrijf.

5. Verkiest persoonlijkheid boven ervaring bij personeel

De Nieuwe Ondernemer leidt eigen personeel meer zelf op. Door de krapte op de markt is het belangrijk om vooral te kijken naar de persoonlijkheid van een potentiële werknemer. Past hij in de cultuur en heeft hij potentieel om snel nieuwe dingen te leren? Er is misschien geen groter cliché dan het woord passie, maar ook onderzoek wijst nu uit dat passie korte metten maakt met ervaring.

6. Gebruikt gadgets en data als basis voor ondernemerschap

Meer dan ooit verzamelen ondernemers data en gebruiken zij gadgets. De Nieuwe Ondernemer gebruikt dit voor zakelijke beslissingen en het stimuleren van groei. Denk aan artificiële intelligentie (AI), deep learning, machine learning en andere technologie. En soms heb je niet eens door dat je ermee bezig bent, omdat het in een tool zit die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics (om je websitegebruik te verbeteren) of IBM Watson (om in je verzamelde data te duiken).

7. Weet dat pensioen uit meer bestaat dan alleen het bedrijf

Vroeger gokte de ondernemer op het succes van het bedrijf als basis voor de oudedagsvoorziening. Maar bij De Nieuwe Ondernemer bestaat het pensioen niet alleen uit het bedrijf. Ook andere beleggingsvormen zijn van belang om de toekomst financieel veilig te stellen. In plaats van het kopen van die grote zakenauto schaf je als ondernemer van de toekomst bijvoorbeeld een kleine elektrische auto aan. De rest van het geld investeer je in het bedrijf dat deze auto’s maakt. Een andere trend: pensioen hoeft niet per se na je 67e in te gaan. Ondernemers knijpen er soms een jaartje tussenuit en vinden het geen probleem om later een jaartje door te werken. BrightPensioen gaf het zelfs een naam: het tussenpensioen.

8. Vindt netwerken belangrijker dan ooit

Door micro-skills en -innovaties ben je als ondernemer straks een klein onderdeel van de oplossing voor de klant. Netwerken wint aan belangrijkheid en De Nieuwe Ondernemer weet dat. Mensen willen gezichten zien achter een bedrijf. Mensen willen weten wat de ondernemer drijft en wat zijn dromen zijn.

Herken jij jezelf ook in De Nieuwe Ondernemer?

Nooit meer een nieuwsbericht missen?

Schrijf je nu in om nooit meer een update te missen. Meld je hieronder aan voor onze blog 'De online accountant'.

Aanmelden blog.png

Op de website van Twinfield, onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland, vind je actualiteiten, ontwikkelingen en tips & tricks voor accountants, administratiekantoren en hun klanten. Bijvoorbeeld over online boekhouden en verbeteringen in onze boekhoudsoftware maar ook over het optimaliseren van processen binnen je bedrijfsvoering. Denk aan innovatie, financiering, privacy, compliance en PSD2.

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming