Wolters Kluwer
Ondernemen door Christian Slagter 18 oktober 2016

Fabels en feiten over contentmarketing voor je kantoor

Contentmarketing wordt een steeds bekender begrip. Het houdt in, dat je in plaats van op een agressieve manier je producten en diensten onder de aandacht brengt (push), je via content klanten naar je toetrekt en aan je bindt (pull)Ook onder accountants- en administratiekantoren wordt contentmarketing steeds populairder. Ik hoor echter regelmatig fabels over contentmarketing die ik graag uit de wereld help. In dit blogartikel geef ik fabels en feiten over contentmarketing voor je kantoor.

Op het gebied van contentmarketing doen zich veel hardnekkige fabels de ronde op het internet. Tijd voor opheldering! Wat zijn de fabels en wat zijn daadwerkelijk feiten over contentmarketing?

Fabel 1: Kwaliteit vs kwantiteit

We beginnen gelijk met misschien wel de meest gehoorde fabel over contentmarketing. Vaak wordt gedacht dat je moet focussen op kwaliteit óf op kwantiteit. De waarheid is dat ze hand in hand gaan binnen een contentmarketingstrategie. Voor iedere organisatie is het belangrijk om na te gaan welke van de twee de hoogste prioriteit heeft.

Ga allereerst voor jezelf na wat een prettige publicatiefrequentie zou zijn. Is het bijvoorbeeld mogelijk om iedere week een artikel te publiceren of per twee weken? Geef jezelf daarbij ruimte om goed na te denken over de inhoud, zodat er daadwerkelijk kwalitatieve content ontstaat.

Zodra je hebt vastgesteld hoe vaak je content publiceert, is het belangrijk om een vast moment te kiezen waarop je deze plaatst en verspreid via social media en/of je nieuwsbrief. Denk bijvoorbeeld aan het NOS Journaal, dat iedere dag stipt om 20:00 uur begint, maar ook bekende YouTubers die een vast stramien hanteren. Jouw publiek ziet liever één kwalitatief goede blog iedere maandag om stipt 12:00 uur dan vijf minder goede artikelen die lukraak verspreid over de week verschijnen. Kortom: Consequentie gaat vóór frequentie!

Fabel 2: Zoveel mogelijk waardevolle content delen

Dit kun je niet alleen als een fabel zien, maar ook beschouwen als een misinterpretatie van het begrip ‘waardevolle content’. Deel alleen de kennis over jouw expertgebied en via de kanalen die voor jou relevant zijn op momenten dat lezers er behoefte aan hebben. 

Een voorbeeld. Tijdens de lunche bespreek je met je collega’s het weekend. Uit het niets begint het hoofd HR te vertellen over de juiste oplossing bij een arbeidsconflict. De informatie en kennis zal ongetwijfeld kloppen, maar de timing is helemaal verkeerd waardoor zijn/haar verhaal niet tot z’n recht komt.

Content wordt waardevol als er op dat moment ook daadwerkelijk vraag naar is. Als je merkt dat je klanten veel dezelfde vragen stellen over bijvoorbeeld nieuwe wetgeving. Speel ook in op actualiteiten en wees niet terughoudend om deel te nemen aan discussies op relevante fora of social media.

Conclusie: Wees alleen een expert, waar en wanneer dat nodig is.

Fabel 3: Mijn content wordt altijd gelezen of gezien

Hoe goed je content ook is, het maken ervan is slechts de eerste stap in het contentmarketing proces. Het is een fabel dat mensen automatisch jouw content tot zich krijgen, want ze zullen er eerst op geattendeerd moeten worden dat jouw content bestaat!

Het is dan ook belangrijk dat je jouw waardevolle content onder de aandacht brengt (promoot) bij je doelgroep. Dat kan via drie kanalen:

  • Owned – Eigen beheerde kanalen, bijvoorbeeld je Twitter- of Facebook-account.
  • Earned – Media-aandacht die verdiend hebt, bijvoorbeeld door je goede positie in de organische zoekresultaten waardoor je gevraagd wordt voor een interview.
  • Paid – Betaalde kanalen zoals advertenties.

Fabel 4: Zoekmachines gaan boven bezoekers

Wat is belangrijker: schrijven voor de zoekmachine of schrijven voor je lezers?
Natuurlijk moet je content door zoekmachines opgepakt worden, maar boven alles is het belangrijk dat de inhoud fijn wegleest. Nog vaak genoeg kom ik 'overgeoptimaliseerde' content (content met teveel keywords en linkjes) tegen die uiteindelijk niet het gewenste resultaat opleveren.

Wat heb je er namelijk aan als jouw artikel een hoge positie binnen de zoekresultaten van Google scoort, maar niemand deze leest? Ook voor je eigen motivatie is het veel leuker als jouw content tot reacties en zelfs interacties leidt. Ik adviseer dan ook altijd om de inhoud eerst voor de lezer te schrijven en daarna pas voor zoekmachines te optimaliseren. Als je namelijk denkt vanuit de lezer, zal de inhoud vaak ook al de juiste kernwoorden bevatten die worden gebruikt voor online zoekopdrachten. 

Daarnaast worden zoekmachines als Google steeds slimmer in het beantwoorden van onze vragen. Zo heeft Google inmiddels de Google Answer Box geïntroduceerd. Deze verschijnt direct onder de Google Adwords resultaten als eerste organische resultaat en toont het (volgens Google) beste antwoord op je vraag. Google bepaalt dus zelf welk resultaat het beste antwoord geeft. Stel je wilt weten wat ‘contentmarketing’ betekent en besluit dit te gaan Googlen. Dan krijg je, afhankelijk van je persoonlijke instellingen, onderstaand resultaat.

Google_content_marketing.jpg

Zoals je ziet, geven wij (nogmaals volgens Google) het beste antwoord op wat contentmarketing betekent. Dit is onder meer bereikt door daadwerkelijk de vraag te beantwoorden wat de betekenis van contentmarketing is. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken van belang om de kans te vergroten dat je in de Google Answer Box terechtkomt, zoals onder meer de structuur van je website en de lengte van de betreffende pagina.

Feiten in contentmarketing

Dit zijn een aantal contentmarketing fabels die ik hiermee (hopelijk) uit de wereld heb geholpen en een aantal 'feiten in contentmarketing' onderstrepen:

  • Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.
  • Blijf relevant en communiceer via kanalen waarop je doelgroep aanwezig is.
  • contentmarketing is uitstekend om een betere relatie met je (potentiële) klanten op te bouwen.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020