Wolters Kluwer
Ondernemen door Jeanet Walraven 8 september 2015

Gamification: maak een spel van boekhouding

Facturen op tijd aanleveren en bonnen makkelijk inscannen. Doen jouw klanten dit trouw of gaat het met regelmaat mis? Hoe kun jij het voor je klant mogelijk te maken om dit met plezier te doen? Met zoveel plezier zelfs, dat hij niet kan wachten om de volgende bon in te scannen. Het antwoord luidt: maak een spel van de boekhouding.

Je klant levert de verkeerde factuur aan en scant nog steeds geen bonnen in. Of de bon wordt niet ingescand omdat het niet volledig is. Herken jij dit?

Het ‘geheim’ om bovenstaande wel goed te laten verlopen, heet: gamification! En dan bedoel ik niet een spel als ‘the world of bookkeeping war’ of ‘kill bills’ alhoewel het best een goed idee is… 

Wat is gamification?

Onder gamification verstaan we het toepassen van speltechnieken en -mechanismen in een specifieke situatie om deelnemers te betrekken, diensten en produkten leuker te maken en problemen op te lossen. Organisaties kunnen het ook gebruiken om gedragsverandering teweeg te brengen. Het toepassen van speltechnieken en –mechanismen wordt momenteel al vaker toegepast dan we in de gaten hebben. Een voorbeeld is de voortgangsbalk in LinkedIn om te laten zien hoe ver je bent met het invullen van je profiel.

Nieuwe uitdagingen

Het verwerken van deze technieken in systemen of applicaties is makkelijker bedacht dan gedaan. In de praktijk halen veel toepassingen het daglicht niet. Het verkrijgen van een badge, omdat je de eerste bent die zijn facturen op tijd heeft ingevoerd in het systeem, zal misschien een keer werken, maar de uitdaging is snel voorbij als er verder geen uitdaging meer is. Als je serieus aan de slag wilt met het toepassen van speltechnieken en –mechanismen om gedragsverandering bij klanten teweeg te brengen, dan is het van belang om diverse technieken toe te passen en regelmatig het systeem te verversen en van nieuwe uitdagingen voorzien.

Gametechnieken

Er zijn verschillende gametechnieken die gebruikt kunnen worden in een toepassing:

 • Punten
  Te gebruiken voor feedback, om de vooruitgang te meten van de gebruiker. Het kan functioneren als een beloning of een ruilmiddel zoals Air Miles.
 • Levels 
  Om de vooruitgang aan te duiden. Levels is een bekend fenomeen, denk maar aan het gebruik van levels in het leger.
 • Challenges 
  Deze geven de deelnemers een doel en betekenis om mee te kunnen doen. Er moet altijd een doel zijn wat deelnemers uitnodigt om mee te doen. Bekende voorbeelden van challenges zijn de badges en ‘achievements’.
 • Leiderborden
  Ze worden gebruikt om te vergelijken met je peers. Leiderborden zijn krachtige prikkels om gebruikers betrokken te houden en kunnen ervoor zorgen dat er competitie ontstaat.
 • Personificering 
  Via een avatar of een profielfoto en een (voor)naam.
 • Regels en voorschriften
  Deze zijn belangrijk om het wel zo eerlijk te laten verlopen.

Bonnetje inscannen

Na ieder doel dat bereikt is en wat een uitdaging voor iemand is geweest, komt dopamine vrij. Een stofje dat je een heerlijk gevoel geeft en zorgt dat je het nog een keer wilt ervaren, zoals bijvoorbeeld een sportprestatie. Stel je eens voor dat jouw klant niet kan wachten om een bonnetje in te scannen, de juiste facturen naar zijn accountant te versturen, zijn boekhouding up-to-date te hebben. Het unieke van het toepassen van bovenstaande technieken is dat het de gebruiker in staat stelt om dat bijzondere gevoel (onbewust) meerdere keren per uur te geven, waardoor het bijhouden van de boekhouding een hele andere betekenis krijgt. 

Leuker kunnen ze het wél maken

Naast de boekhouding zou de Belastingdienst ook veel voordeel kunnen behalen met het toepassen van gamemechanismen. Er is nu bijvoorbeeld geen enkele reden om je BTW-aangifte/belastingaangifte eerder aan te leveren. Het gevolg is dat iedereen zijn aangifte bewaart tot het laatste moment. Waarom zou je het eerder doen als het geen voordeel oplevert? Voor de Belastingdienst levert het echter wel nadelen op. Er is altijd een piekbelasting van de systemen op het eind van maand/kwartaal/jaar, waardoor soms zelfs de systemen niet bereikbaar zijn. Met het toepassen van gametechnieken zou je ervoor kunnen zorgen dat mensen vrijwillig hun belastingaangifte eerder aanleveren, waardoor je in ieder geval die piekbelasting kunt voorkomen.

Hoe leuk zou het zijn om dit in praktijk te brengen. Misschien zijn er zelfs al voorbeelden van en kunnen we met elkaar deze successen delen...

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden

ICT

10 veelgestelde vragen van accountants over PSD2

ICT

Cybercrime - 10 vaktermen uitgelegd

Vaktechniek

Wat verandert er in de nieuwe KOR?

Vaktechniek

Brexit nadert - Checklist voor accountants