Wolters Kluwer
ICT door Robert Baars 28 februari 2019

Gevolgen PSD2 voor accountancy en online boekhouden

PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor financiële instellingen, trad op 19 februari 2019 in werking. Vanaf dat moment ging ook het PSD2-vergunningenloket voor bedrijven officieel open. Maar wat betekent dit voor jou als accountant of boekhouder en voor je klanten? De komende tijd informeren we je regelmatig over de laatste ontwikkelingen rondom PSD2 en eventuele acties die je kunt ondernemen. Een update vind je in deze blog 'Gevolgen PSD2 voor accountancy en online boekhouden'.

Zoals je inmiddels ongetwijfeld weet, staat PSD2 voor Payment Services Directive 2. PSD2 is de herziene versie van de Europese PSD-richtlijn die in 2007 werd ingevoerd. Met PSD2 zijn banken verplicht om betaaldienstverleners toegang te geven tot de betaalinformatie van de rekeninghouder, mits die hiervoor toestemming heeft gegeven. Ook dient de dienstverlener een vergunning te hebben van De Nederlandsche Bank (DNB). Vanaf 19 februari 2019 kunnen bedrijven deze vergunning aanvragen.

Gevolgen PSD2 voor accountants en boekhouders

Als accountant, boekhouder of financieel adviseur kun je dankzij PSD2 straks alle bankgegevens van je klant gebruiken en betalingsinformatie inzien. Belangrijk daarbij is wel dat de rekeninghouder hiervoor toestemming heeft gegeven. De rekeninghouder (lees: de klant) is bovendien wettelijk verplicht om die toestemming elke 90 dagen weer opnieuw te verlenen.

Autorisatieplicht ook bij papieren administratie!

Heb jij klanten die nog een papieren administratie voeren (de zogeheten 'schoenendozen')? Weet dan dat de autorisatieplicht straks ook voor hen geldt. Voorheen was het voldoende om met een éénmalige machtiging automatisch de bankafschriften in het boekhoudsysteem te krijgen.  Omwille van de veiligheid van betaalinformatie, dienen ook deze klanten straks elke 90 dagen toestemming te geven voor de koppeling tussen boekhoudsoftware en hun betaalinformatie.

Tip
Denk alvast na over een werkproces om je klant straks elke 90 dagen om toestemming te vragen voor het inzien van betalingsgegevens en/of het monitoren van betaalinformatie.

Nieuwe 'bankenfunctie' binnen Twinfield in de maak

Binnen Twinfield bereiden we ons natuurlijk ook voor op PSD2. Zo werken we hard aan een volledig nieuwe 'bankenfunctie' voor het beheren van bankrekeningen en de bankkoppeling. Deze bankenfunctie gaat je optimaal ondersteunen om op een efficiënte en overzichtelijke manier de bankkoppelingen te beheren. Daardoor hoef je je straks bijvoorbeeld geen zorgen te maken of de toestemming van de rekeninghouder voor toegang tot de rekening tijdig is verlengd.

Gevolgen PSD2 voor online boekhouden

Dankzij PSD2 kunnen we onze boekhoudsoftware straks verder uitbreiden met innovatieve functionaliteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een compleet inzicht in de cashflow van je klant. Dat komt doordat alle banken een boekhoudkoppeling aan moeten bieden. Naast de betaalrekening kan je daardoor op termijn mogelijk ook alle andere type rekeningen inzien, op voorwaarde dat de banken dit ondersteunen. Denk hierbij aan privé-, spaar- en beleggingsrekeningen (mits deze niet gekoppeld zijn aan een vaste tegenrekening). De gekoppelde rekeningen synchroniseren hun gegevens ook nog eens meerdere keren per dag, zodat je altijd een actueel overzicht hebt. In feite beschik je dan dus over de bankkoppeling 2.0!

Goed voor jou om te weten: Twinfield is bezig met het verkrijgen van een vergunning bij De Nederlandsche Bank om onder PSD2 bankkoppelingen in onze software aan te kunnen bieden.

Vragen? Laat gerust een reactie achter!

Inmiddels krijgen we ook steeds meer vragen van klanten over PSD2. Deze proberen we via onze blogs zoveel mogelijk te beantwoorden. Heb je specifieke vragen? Laat dat hieronder dan weten, zodat ik deze eventueel mee kan nemen in een volgende blog.

Nooit meer een nieuwsbericht missen?

Op onze website vind je actualiteiten, ontwikkelingen en tips & tricks voor accountants, administratiekantoren en hun klanten. Bijvoorbeeld over online boekhouden en verbeteringen in onze boekhoudsoftware maar ook over het optimaliseren van processen binnen je bedrijfsvoering. Denk aan innovatie, financiering, privacy, compliance en PSD2.

Schrijf je nu in om nooit meer een update te missen. Meld je hieronder aan voor onze blog 'De online accountant':

Aanmelden blog.png

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes