Wolters Kluwer
Ondernemen door Dylan de Haan 22 september 2015

Heeft mijn administratiekantoor een moderne website nodig?

Waarom is een moderne website interessant voor mijn onderneming? Niet alleen administratiekantoren, maar ook
mkb-ers in andere sectoren, worstelen regelmatig met deze vraag. Kies je voor een website, denk er dan goed over na wat je erop plaatst en welke uitstraling de website heeft. 


Ik hoef niemand te vertellen dat een website een onmisbaar onderdeel is van ieder bedrijf. Het hoort er gewoon bij. Niet alleen om potentiële klanten te vertellen wat jij voor ze kunt betekenen, maar ook om contactgegevens te vinden. Als je de uitstraling en professionaliteit van je bedrijf serieus neemt, waarom dan niet het meest bezochte onderdeel van je organisatie? Een professionele website haalt al snel zo’n 1.500 bezoeken per maand!

Vertrouwen en expertise

Twee belangrijke eigenschappen die jij met je administratiekantoor uit wil stralen naar je klanten: vertrouwen en expertise. Je gaat immers een belangrijke rol spelen in hun bedrijfsvoering en krijgt te maken met veel vertrouwelijke gegevens. Via je website heb je alle vrijheid om deze uitstraling vorm te geven. Jouw expertise etaleer je door helder te vertellen wat je doet en welke werkwijze je hanteert. Hoe meer je vertelt, hoe eerder een klant het gevoel heeft dat je weet waar je over praat.

De tijd dat je website alleen diende als visitekaartje voor je bedrijf, is allang achterhaald. De mogelijkheden voor je website zijn tegenwoordig eindeloos. Met de opkomst van digitale oplossingen voor boekhouding en administratie kun je hier goed op inspelen en je klanten via je website bedienen. Denk bijvoorbeeld aan digitale gegevensuitwisseling of je klanten via je website laten inloggen op de online boekhouding.

Informatievoorziening

Ook je informatievoorzieningen ondersteunen je dienstverlening. Jouw vakgebied en daarmee jouw expertise is geen momentopname, maar constant in ontwikkeling. De markt verandert en jouw kantoor verandert mee. Met je moderne website laat je zien met je tijd mee te gaan en via een blog of nieuwsvoorziening informeer je klanten over de veranderingen in de markt. Veel gehoorde opmerking: 'ik wil de concurrentie niet wijzer maken door mijn werkwijze en prijzen te vermelden op mijn website.' Ervaring leert echter dat dit juist zaken zijn die een klant over de streep kunnen trekken. Bied je deze informatie niet, dan vinden klanten het wel ergens anders. Bied jij het wel, dan is jouw concurrent een klant misgelopen.

Het bijhouden van een blog of nieuwsvoorziening kan een tijdrovende bezigheid zijn. Wil je hier niet teveel tijd aan besteden, dan hoeft dit geen streep door de rekening te zijn. Er zijn meerdere aanbieders op de markt die tegen vergoeding periodiek blogs en nieuwsberichten aanbieden, die door middel van een nieuwsfeed automatisch op je website geplaatst worden. Sommige aanbieders bieden zelfs de mogelijkheid om deze nieuwsvoorziening automatisch te communiceren in de vorm van een nieuwsbrief.

Met je tijd mee

Net als administratieland, is de wereld van webdesign constant in ontwikkeling. Het internetgebruik neemt nog altijd toe, waardoor de gemiddelde internetgebruiker steeds bekender wordt met verschillende technieken. Waar websites vroeger zoveel mogelijk informatie krampachtig en zo klein mogelijk op de site hadden staan, zodat bezoekers zo min mogelijk moesten scrollen, is het zogenaamde one-page-design steeds meer in opkomst. One-page-design is een techniek waarbij de website slechts uit één pagina bestaat en de bezoeker niet naar een nieuwe pagina gaat, maar naar beneden moet scrollen om meer informatie te vinden. Een mooi voorbeeld van een ontwikkeling die enkele jaren geleden nog als niet-gebruiksvriendelijk werd gezien.

Niet alleen de standaarden en technieken voor het design, maar ook de apparaten (devices) waarmee je website bezocht wordt, veranderen. In de tijd dat smartphones en tablets nog niet bestonden en googelen nog niet in de Dikke van Dalen stond, werden regelmatig uiteenlopende technieken gebruikt om websites te bouwen. Tegenwoordig zijn deze technieken gestandaardiseerd en is het belangrijk deze technieken te volgen om je website vindbaar te houden en beschikbaar te maken voor ieder device. Je website moet zowel op de gemiddelde smartphone bereikbaar zijn, als op de nieuwste Ultra HD schermen. Op dit soort schermen is je verouderde website een miniatuur versie van wat je gewend bent, terwijl je op mobiel constant moet in- en uitzoomen en de grootst mogelijke moeite heeft om het menu te gebruiken. Niet bepaald gebruikersvriendelijk dus. Een moderne website past zich aan op het scherm waarop het wordt getoond.

Interactie met klanten

Een moderne website voor je kantoor is dus om meerdere redenen interessant om te overwegen. Houd er wel rekening mee dat je website geen succesgarantie is voor je doelstelling, maar wel een middel is om die doelstelling te ondersteunen. Ben je op zoek naar meer klanten? Bied een website waarop ze jou kunnen vinden. Wil je meer interactie met bestaande klanten? Bied op je website een blog, nieuwsvoorziening of een klantenportaal aan. Wil je werken aan een nieuwe uitstraling voor je kantoor? Begin dat bij het meest bezochte onderdeel daarvan; je website!

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming