Wolters Kluwer
Vaktechniek door Jeanet Walraven 12 november 2015

Het administratiekantoor van de toekomst

Stel jezelf eens deze vraag: Hoe ziet mijn administratie- of accountantskantoor er over tien jaar uit? Welke werkzaamheden verricht ik dan nog en wat gaat volledig geautomatiseerd? Welke skills hebben ik en mijn huidige medewerkers dan nodig, sterker nog: heb ik dan überhaupt nog wel medewerkers? 

Eén ding weet ik zeker: de jaarrekening gaat verdwijnen. Dat wordt een formaliteit, misschien krijg je die wel jaarlijks als overzicht via de bank. Alhoewel ik me ook afvraag wat er met het businessmodel van de bank gaat gebeuren als de blockchain, het netwerk dat het mogelijk maakt om bitcoins te verzenden en ontvangen, doorzet. Ook las ik het artikel 'Robo-advies rukt op' van Accountantweek over de robot adviseur bij de bank. Welke consequenties zal dit hebben voor de mensen die bij een bank werken?

Als het mogelijk is om een bankadviseur te vervangen door een robot, zou het administratiekantoor van de toekomst dan ook kunnen bestaan uit robots of zouden alle werkgevers de beschikking hebben tot Watson of een andere vorm van Artificial Intelligence. Deze supercomputer vervangt dan eigenlijk ook het werk van de adviseur, want als hij nu al slimmer is dan een groep artsen bij elkaar en sneller en accurater een kankersoort kan herkennen, wat betekent dat dan als je hem voedt met informatie uit de financiële sector?

Businessmodel
Zo zitten we ons nu nog druk te maken dat we moeten veranderen van accountant naar business adviseur.  En terwijl we daar heel veel over praten en sommigen het doen, sluipt ongemerkt de robot of Watson naar binnen. En wat dan...is de huidige accountant/financieel adviseur daar dan op voorbereid?

Een ander scenario dat Willem Vermeend 'Kannibalisme' noemt, is dat er naast de huidige organisatie een start-up wordt neergezet. Deze opereert onafhankelijk van de huidige organisatie en is een proto-type van hoe het kantoor van de toekomst eruit zou moeten komen te zien. Met de successen van deze start-up kun je je huidige businessmodel uitdagen of misschien kan het in de loop der tijd wel je organisatie vervangen.

Omgaan met verandering
Je kent vast het boekje van Spencer Johnson en Kenneth Blanchard, 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' In dit boek wordt een beeld geschetst hoe mensen omgaan met verandering. Mocht je het niet kennen, dan is het zeker aan te raden om het te lezen. Het gaat over het leven, waar we zo hard voor werken en ons aan hechten. Hoe we ons gedragen en wat er kan gebeuren als iets waar we zo gehecht aan zijn, wegvalt.

Ik blijf me verwonderen over enerzijds de ontwikkelingen en anderzijds hoe langzaam we zelf met die verandering meegaan. Logisch, want als er geen urgentie is, waarom zou je dan veranderen? En als je iets wilt veranderen, ben je dan bestand tegen de weerstand die er zeker gaat komen? Je moet behoorlijk sterk in je schoenen staan, leider zijn of een invloedrijke positie hebben om oude routines en systemen te doorbreken en te veranderen. Het stopt namelijk niet bij het digitaliseren van je boekhouding

Het begint misschien al wel bij de geboorte, de mindset moet veranderen en daar kan de opvoeding al een bijdrage aan leveren. Daarnaast moeten huidige opleidingen worden aangepast, vaardigheden, normen en waarden zullen veranderen, misschien zelfs wel je identiteit (wat ben je als je geen accountant meer bent), processen binnen de organisatie moet anders worden ingericht en ga zo maar door. 

Dus, hoe ziet jouw administratiekantoor er in de toekomst uit? Wacht jij de tijd rustig af of ga je met de veranderingen mee... 

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming