Wolters Kluwer
Ondernemen door Christian Slagter 29 mei 2017

Het belang van beeld in content van je administratiekantoor

'Een beeld zegt meer dan duizend woorden'. Die uitspraak ken je vast. Maar ben jij je bewust van de kracht van beeld wanneer je een artikel of blog voor je administratiekantoor schrijft? Ondanks dat we ontzettend goed kunnen lezen, zijn de meeste mensen vooral visueel ingesteld. Word je daarom bewust van het belang van beeld in de content van je administratiekantoor.

Het bewijs daarvoor is het succes van online mediakanalen als YouTube en Instagram. Inmiddels is YouTube, na Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Het videoplatform wordt allang niet meer alleen gebruikt voor grappige kattenvideo’s. De zogenaamde ‘tutorials’ en ‘how to’ video’s zijn populairder dan ooit. 

Visuele uitleg krijgt steeds vaker de voorkeur boven tekstuele uitleg. Beeldmateriaal speelt mede daarom een cruciale rol binnen contentmarketing van je administratiekantoor. Welke tools kun jij hierbij voor je administratiekantoor toepassen?

Soorten beeldmateriaal

Er zijn verschillende vormen van beeldmateriaal te benoemen. Al deze vormen kunnen interessant zijn voor de content marketingstrategie van jouw kantoor.

  • Statische afbeeldingen
  • Dynamische afbeeldingen
  • Infographics
  • Video’s

Statische afbeeldingen

Een artikel voorzien van één of meerdere statische afbeeldingen, is vaak prettiger om te lezen. Op de eerste plaats kan het praktisch nut hebben. De schrijver kan hetgeen waarover hij of zij schrijft op deze manier visualiseren. Anderzijds zijn afbeeldingen sfeer en stemming bepalend. De psychologische invloed van kleurgebruik en de manier waarop afgebeelde personen in de camera kijken zijn vele malen onderzocht. Zo zou blauw kalmte en betrouwbaarheid uitstralen en daarom vaak in de medische sector worden gebruikt, terwijl rood mensen alert maakt.

Wil je een foto van het internet gebruiken? Bezoek dan websites als Pexels.com of Shutterstock.com. Voor veel afbeeldingen wordt een vergoeding gevraagd, maar er worden ook gratis foto’s aangeboden. Gebruik nooit zomaar een afbeelding van het internet die je bijvoorbeeld via Google hebt gevonden! Vaak zitten hier auteursrechten op en onrechtmatig gebruik kan leiden tot hoge boetes.

Er gaat niks boven het gebruik van eigen beeldmateriaal. Wanneer je foto’s gebruikt van je klanten of medewerkers maakt dit je kantoor toegankelijker. Tegenwoordig is een foto met je smartphone al snel gemaakt. Bewerken gaat gemakkelijk met programma’s als PicMonkey of Pixlr. Heb je een ruimer budget, dan kan een professionele fotograaf een mogelijkheid zijn. Met de juiste apparatuur en de knowhow om afbeeldingen naderhand te bewerken, is dit een makkelijke manier om je eigen beeldbank te creëren.

Dynamische afbeeldingen

Dynamische afbeeldingen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden omdat ze een verdieping zijn van een statische afbeelding. Dynamische afbeeldingen kunnen afbeeldingen zijn die bewegen wanneer je er met je muis overheen beweegt of GIF-bestanden zoals onderstaand voorbeeld.

Data komt tot leven door deze te visualiseren via diensten als LocalFocus. Hierdoor kunnen mensen de cijfers die je presenteert beter tot zich nemen.


Infographic Blog Het belang van beeld in content van je administratiekantoor.jpgInfographics

De perfecte manier om veel informatie op een heldere en aansprekende manier te visualiseren, is door gebruik te maken van een infographic. Vaak wordt dit type beeldmateriaal gebruikt om de uitkomst van een onderzoek te visualiseren. Inmiddels zijn er tal van marketingbureaus en grafisch vormgevers die deze voor jou kunnen maken. Een mooi voorbeeld is de infographic met uitkomsten van de 'Dag van de ondernemer' van MKB Nederland. Bron infographic: MKB Nederland

Video’s

Steeds meer organisaties hebben een eigen YouTube-kanaal om hun kennis te delen. Ook jouw kantoor kan dit soort video’s maken. Bijvoorbeeld van een klantenevent voor jouw administratiekantoor dat je organiseert. Net zoals bij afbeeldingen kun je het maken van video’s uitbesteden, maar dankzij de laagdrempeligheid kiezen steeds meer bedrijven ervoor om zelf met een camera en videobewerkingssoftware aan de slag te gaan. Dit gaat je waarschijnlijk wel veel tijd kosten dus houdt hierbij wel goed de kosten en baten in de gaten!

Kwaliteit beeld voor je administratiekantoor

Zorg er wel voor dat de beelden die je gebruikt relevant zijn. Dus dat ze passen bij de inhoud van je artikel of blog. Ook belangrijk is, dat de beelden kwalititatief goed zijn. Heeft het strakke lijnen? Zijn de kleuren helder? Is de afbeelding scherp genoeg? Plaats je een blog of artikel online, dan is een resolutie van 72dpi voldoende voor je afbeelding. Een te groot formaat van de beelden kan de laadtijd van je pagina beïnvloeden. De beelden zijn onderdeel van de content marketingstrategie van jouw kantoor. Wat staat er nog meer in je contentmarketingplan en hoe maak je een dergelijk plan precies? Lees mijn blog ‘Hoe maak je een contentmarketingplan?

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020