Wolters Kluwer
Branchekennis door Marieke van Amersfoort 19 september 2017

Hoe adviseer ik ondernemers bij de start van een bedrijf?

De economie in Nederland bloeit en nieuwe ondernemers hebben hierdoor weer het vertrouwen om een bedrijf te starten. Goed nieuws voor accountants- en administratiekantoren, want die komen dankzij al die nieuwe bedrijven goed van pas.

Het herstel van de economie en het daardoor bloeiende vertrouwen van ondernemers is goed nieuws! Niet alleen voor de bestaande zelfstandig ondernemers, maar ook voor starters. Vertrouwen geeft kracht en vertrouwen werkt aanstekelijk. Bovendien is vertrouwen cruciaal om de economische motor draaiende te houden.

Met de groeiende economie staan veel ondernemers en zzp'ers in de startblokken om een bedrijf op te richten. En om dat te doen, is uiteraard geld nodig. Gelukkig zijn er diverse manieren om een bedrijf te financieren. Adviseer ondernemers de tool van LoanStreet. Deze softwareoplossing berekent kosteloos en zeer snel de kans op slagen van een financieringsaanvraag en geeft daarbij aan bij welke financiers die kans het grootst is.

Waardevol advies

Naast financiële middelen hebben ondernemers kennis en kunde nodig. Vaak hebben (startende) ondernemers een enorme passie voor hun vak of product, maar is het oprichten van een onderneming nieuw en onbekend. Daar kun jij als accountant of eigenaar van een administratiekantoor je voordeel mee doen. Waarom moet de ondernemer bijvoorbeeld voor een bepaalde bedrijfsvorm kiezen en hoe richt je de administratie zo efficiënt mogelijk in?

Ook bij de groei van de onderneming kan de klant jouw hulp goed gebruiken. Bij het aannemen van het juiste personeel of het aangaan van een internationale samenwerking kan jou advies heel waardevol zijn.

Het is wel belangrijk om van tevoren vast te stellen wat je van elkaar verwacht. Wil de ondernemer dat jij hem of haar in alle aspecten van het ondernemers met raad en daad terzijde staat, of wil je klant dat jij je uitsluitend bezighoudt met de financiële aspecten van het bedrijf? Dit heeft invloed op hoe vaak je met elkaar gaat afspreken en wat jij allemaal voor je ondernemer kunt betekenen.

Investeren in de relatie

Bij starters is het belangrijk om te investeren in de relatie zonder direct facturen te sturen. De starter ziet immers nog niet meteen de voordelen van je advies. Je kunt hem in eerste instantie helpen met het opzetten van een administratie die aan de wettelijke eisen voldoet en elkaar elk kwartaal zien voor de aangifte omzetbelasting. Dan kun je advies geven voor het komende kwartaal. Met jouw kennis en ervaring help jij je klant groeien. Daar profiteren jullie allebei van.

Wil je een duidelijk stappenplan hoe en waarmee jij startende ondernemers het beste adviseert? Download de whitepaper: Adviseer ondernemers bij de start van hun bedrijf.

*Bron: imk.nl (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf)

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes