Wolters Kluwer
Ondernemen, Vaktechniek door Jan Wietsma 9 oktober 2015

Hoe financier ik mijn administratiekantoor?

Je hebt besloten om een administratiekantoor te starten. Een vraag waar je dan ook mee te maken krijgt, is: hoe regel ik de financiering voor mijn kantoor? Je hebt immers geld nodig voor bijvoorbeeld het inrichten van je pand en het lanceren van een website. Daarnaast betalen je debiteuren meestal niet zo snel als je zou wensen, terwijl de crediteuren en de Belastingdienst wel bij jouw op de deur kloppen voor een snelle betaling. Waar haal je dat geld vandaan?

Hoeveel geld je precies nodig hebt, blijkt uit jouw ondernemingsplan. Het ondernemingsplan is jouw spoorboekje waarin jij aangeeft hoe jij je eigen administratiekantoor runt. Daar hoort ook een financiële paragraaf bij waaruit blijkt hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Ook blijkt uit dit plan welke investeringen je moet doen voordat je überhaupt de deuren van je kantoor kunt openen. In de praktijk heb je te maken met twee financieringsdoelen namelijk werkkapitaal het geld dat je nodig hebt omdat je debiteuren pas achteraf betalen terwijl de mensen die op jouw geld wachten niet zoveel geduld hebben. Het andere financieringsdoel is het geld dat je nodig hebt om de start van je kantoor te kunnen betalen.

Hoe kom ik aan geld?

Als duidelijk is waarom en waarvoor jij een financiering nodig hebt kun je op zoek, gaan naar de juiste bronnen. Daarbij zal je merken dat je financiers anders aankijken tegen het verstrekken van werkkapitaal dan tegen het beschikbaar stellen van geld voor de start van je kantoor.

Geld voor de start van je kantoor
Voor de start van je administratiekantoor zullen nagenoeg alle financiers het belangrijk vinden dat je ook eigen geld inbrengt. Dat hoeft niet direct in cash, dat kan ook door spullen die je privé hebt gekocht in je kantoor inbrengt. Als je dan nog geld tekort komt, dan is het slim om eerst bij je familie of vrienden aan te kloppen of zij jou voor een bepaalde tijd geld willen lenen. Lukt dat niet, dan is het verstandig om bij de bank of als je financiering niet meer dan € 50.000 bedraagt, bij Qredits langs te gaan. Mocht ook dat niet succesvol zijn, dien dan je plan in bij een crowdfunder als 'Gekdvoorelkaar' of 'Colling Crowdfund'. Voor welke optie je ook gaat: houd er rekening mee dat het twee tot vier maanden duurt voordat je de financiering op orde hebt.

Werkkapitaal
Heb je geld nodig om je debiteuren en zaken als een softwareabonnement te financieren? Werkkapitaal kun je regelen door het openen van een rekening courant bij je bank. Maar er zijn ook moderne en snelle oplossingen als 'Spotcap', 'Cashflex' en 'Trefi'. Ze zijn wel duurder dan een reguliere rekening courant krediet bij de bank, maar je kunt het wel veel sneller regelen. Soms wel binnen 48 uur.

Debiteuren

Nog belangrijker is het om er voor te zorgen dat je tijdig factureert en je klanten aanmaant als ze niet binnen de afgesproken tijd betalen. Een betalingstermijn van 30 dagen is alleszins redelijk. Ga niet voor bank spelen en houd je klanten in die zin strak. Besef dat wanneer je start met je administratiekantoor er altijd klanten langskomen die hopen dat je laks bent als het gaat om het innen van de vorderingen. Wees daarom alert en bedenk dat voor terugkerende werkzaamheden een automatische incasso van het maandelijkse bedrag zeer gebruikelijk is voor administratiekantoren. Daarmee maak jij je weer minder afhankelijk van financiers en dat is wel zo plezierig.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020