Wolters Kluwer
Ondernemen door Christian Slagter 23 november 2015

Hoe kom ik aan content voor mijn administratiekantoor?

Een van de grootste uitdagingen waar je administratiekantoor mee te maken krijgt bij het succesvol uitvoeren van je contentmarketingstrategie, is om voldoende content te produceren die resoneert met je publiek. De onderliggende uitdaging is vaak om met voldoende nieuwe ideeën te komen. Dus stel jij jezelf de vraag 'Hoe kom ik aan content voor mijn administratiekantoor?' Het antwoord geef ik je graag in deze blog.

Als contentmarketing bureau moeten wij natuurlijk in staat zijn om een (bijna) oneindige stroom aan interessante, unieke en waardevolle content ideeën te genereren voor onze opdrachtgevers. Dat is natuurlijk een opgave en ook onze content specialisten hebben wel eens te maken met een ‘writers block’, maar meestal is het geen probleem om met nieuwe ideeën te komen. Als je namelijk goed om je heen kijkt en vooral luistert, merk je dat de ideeën bijna voor het oprapen liggen. Om je te helpen heb ik daarom een aantal tips om content ideeën te genereren.

1. Leg ideeën vast

Ideeën kunnen zomaar uit het niets ontstaan en dat geldt zeker ook voor blogonderwerpen. Het is daarom belangrijk om deze zo snel mogelijk vast te leggen. Natuurlijk is een kladblok met een pen handig, maar je wilt je ideeën natuurlijk ook op een eenvoudige manier met je collega’s delen. Handige hulpmiddelen die je hiervoor kunt gebruiken zijn onder meer Excel, Google Spreadsheet of Evernote. Hierin is het aan te raden om waar mogelijk direct een planning op te stellen wanneer je verwacht deze onderwerpen uit te werken en te publiceren op bijvoorbeeld het blog van je website.

2. Veelgestelde vragen (FAQ)

Voordat je aan de slag gaat met het brainstormen van content ideeën en deze vastlegt, is het goed om na te gaan welke content je al tot je beschikking hebt binnen je administratiekantoor. Analyseer online en offline uitgaven waarin je vermeld staat en ga na of deze contentvormen waardevol kunnen zijn om verder uit te werken in andere of nieuwe contentvormen zoals een blog.

Misschien heb je op je website een sectie met veelgestelde vragen voor bezoekers (FAQ, frequently askt questions), of is deze te vinden op de website van je concurrent. Op basis hiervan kun je al snel tien artikelen uitwerken. Mocht je nog geen FAQ hebben, maak dan een lijst met tien vragen die klanten van je administratiekantoor regelmatig stellen. Denk aan vragen als:

  • Hoe zet ik een goede administratie/boekhouding op?
  • Wat staat er op een goede factuur?
  • Wat zijn de wettelijke verplichtingen voor mijn administratie?
  • Wat is online boekhouden?

Moedig je klanten in een één-op-één gesprek aan om te praten over zaken die zij belangrijk vinden, dus niet alleen over hun bedrijf maar ook hobby’s die zij hebben. Dit geeft je ontzettend veel achtergrondinformatie over je doelgroep en het publiek dat je wilt bereiken. Terwijl je luistert, kun je er onderwerpen uithalen waar zij zeker interesse in hebben. 

3. De kracht van zoekmachines

Wanneer je ideeën opdrogen, zijn er zoekmachines als Google die je kunnen helpen om nieuwe onderwerpen te verzinnen waar interesse naar is. Zoekmachines als Google worden door mensen namelijk dagelijks ingezet om hun vragen te beantwoorden.

3.1. Google suggesties
Als je op zoek bent naar content ideeën, laat Google je dan helpen om deze te genereren. Als je een zoekterm intypt in Google, krijg je direct een aantal suggesties:

Content_marketing_Google.jpg

Analyseer deze lijst en ga na waar mensen naar op zoek zijn zodra zij deze zoekwoorden intypen. Bedenk vervolgens hoe jij hen kunt helpen om deze vragen te beantwoorden en leg deze woorden vast. Gebruik niet alleen Google om waardevolle ideeën te genereren. Denk ook eens aan YouTube, Slideshare en andere online platformen die beschikken over een eigen interne zoekmachine.

Zoekwoordplanner.jpg3.2. Google zoekwoordplanner
Wil je dieper duiken in de zoekwoorden, dan is het aan te raden om gebruik te maken van de Google Zoekwoordplanner. Hiermee krijg je niet alleen inzicht hoe vaak mensen naar schatting maandelijks zoeken op een zoekwoordencombinatie, maar ook een aantal zoekwoordideeën die hieraan zijn gerelateerd. Laten we als voorbeeld ‘administratie bewaren’ nemen. Via de Zoekwoordplanner krijg je resultaten (afbeelding).

Dit levert een aantal interessante inzichten op. Zo wordt er bijvoorbeeld naar schatting niet alleen per maand 260 keer gezocht op ‘administratie bewaren’, maar ook 210 keer op ‘hoe lang administratie bewaren’.

Staar je hierbij niet blind op het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten. In sommige gevallen wordt er weinig gezocht op zoekwoordencombinaties die toch interessant voor je kunnen zijn. Zeker als andere administratiekantoren hier geen of weinig aandacht aan besteden kan het voor jou interessant zijn om er content aan te wijden.

Let erop dat in de Zoekwoordplanner ook een indicatie staat hoe zwaar de concurrentie volgens Google is wanneer je besluit om op dit zoekwoord te adverteren via Google AdWords. Dit zegt echter niet dat de concurrentie om hoog te komen in de organische zoekresultaten net zo gemakkelijk of moeilijk is.

4. Aan de slag!

Met alle ideeën die je op deze manier verzamelt kun je aan de slag om waardevolle content te creëren waarmee je jouw doelgroep helpt. Je hebt namelijk zelf al de kennis in huis om de vragen die mensen stellen via zoekmachines te beantwoorden. Als je het moeilijk vindt om de content zelf te creëren, zijn er uiteraard voldoende content marketing bureaus die je daarmee kunnen helpen.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020

Ondernemen

7 geboden voor de moderne accountant

Ondernemen

Relatiegeschenk geven? Hier moet je op letten

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden