Wolters Kluwer
Vaktechniek door Christian Slagter 25 november 2016

Hoe krijg ik getalenteerde nieuwe werknemers?

Het succes van je kantoor is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van je werknemers. Zij zijn ten slotte het gezicht van je bedrijf en beschikken over de kennis die nodig is om je diensten goed  uit te voeren. Van de office manager tot de accountant, jouw kantoor ziet deze functies graag vervuld door mensen met talent. Hoe bereik je deze mensen en hoe zorg je ervoor dat ze uiteindelijk bij jou aan de slag gaan?

Jouw kantoor staat niet alleen in deze zoektocht. Er is een 'war for talent' gaande binnen de accountancy, dus hoe zorg je ervoor dat jij en jouw kantoor opvallen voor potentiële werknemers en je ze aan je bindt?

Effectief online kanalen inzetten

Het goede nieuws is, dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Net als bij potentiële klanten kun je de meeste online mediakanalen ook in dit geval inzetten. Denk dus aan de website van je kantoor en social media.

Omdat de focus hierbij op potentiële werknemers ligt, is het wel belangrijk om extra aandacht te besteden aan social media kanalen. Denk hierbij niet alleen aan het zakelijke netwerk Linkedin, maar ook aan YouTube en Instagram. Uit onderzoek van MrWork* blijkt bijvoorbeeld dat juist deze kanalen sterk in opkomst zijn voor het werven van talent.

Ook de inzet van vacaturewebsites en gespecialiseerde bureaus mag zeker niet vergeten worden, al zijn hier vaak wel kosten aan verbonden.

Contentmarketing als wapen

Vervolgens is het belangrijk om voor jezelf inzichtelijk te maken wat je gaat communiceren via bovengenoemde kanalen. Hoe wil je dat jouw kantoor zich profileert als werkgever? Je wilt natuurlijk de beste mensen met het meeste talent aanspreken en dit doe je niet door alleen met salarissen en clichés te smijten. Ieder kantoor zoekt namelijk naar een ‘teamplayer’ en biedt een ‘dynamische werksfeer’ met een ‘marktconform salaris’.

Hoe onderscheid je dan wél jouw kantoor van al die anderen? Het antwoord is: contentmarketing. Een potentiële werknemer zoekt vooral herkenning in hoe hij tegen zijn vak aankijkt. Ook de bedrijfscultuur is daarin belangrijk. Laat daarom in je content duidelijk naar voren komen hoe de sfeer op jouw kantoor is en hoe werknemers omgaan met klanten.

Denk daarnaast ook aan andere activiteiten die jouw kantoor onderneemt. Zoals extra scholing en cursussen. Ook zoiets als informele vrijdagmiddagborrels of teamuitjes kunnen voor een potentiële werknemer belangrijk zijn. Schrijf daar dus ook over. 

Veelgebruikte methodes

We hebben een aantal veelgebruikte methodes voor je op een rijtje gezet.

 • Interviews met medewerkers
  Een werkgever die zijn eigen kantoor aanprijst is natuurlijk als de slager die zijn eigen vlees keurt. Laat daarom medewerkers aan het woord via interviews. Hoe gaan zij met de uitdagingen binnen hun vak om. Hoe hebben zij zich ontwikkeld en hoe willen zij zich verder ontwikkelen? Welke kansen biedt jij hen als werkgever? Het geeft een ideaal beeld van het type mens dat bij het kantoor werkt.  

 • Schrijf verslagen van evenementen
  Zijn je medewerkers naar een belangrijk congres, een beurs of ander vak gerelateerd evenement geweest? Maak daar een verslag van met foto’s. Laat hierin ook medewerkers aan het woord.

 • Schrijf cases/praktijkvoorbeelden.
  Welke cases komen langs op jouw kantoor? Cases zijn niet alleen interessant voor potentiële klanten, maar ook zeker voor potentiële werknemers. Ze laten namelijk de werkwijze en vakkennis van het bedrijf zien, terwijl ook direct de klanten voor het voetlicht worden gebracht.

 • Deel openstaande vacatures.
  Een logische, maar toch nog vaak vergeten methode is om ook via social media te laten weten dat je kantoor op zoek is naar nieuw talent. Alleen een kopje op de website met ‘Vacatures’ is niet genoeg. Vaak delen de huidige medewerkers dergelijke berichten ook weer via hun eigen social media kanalen.

Betrokkenheid van bestaande werknemers

Naast potentiële nieuwe werknemers mag je ook zeker je bestaande werknemers niet vergeten! Met de juiste inzet van bijvoorbeeld social media versterkt je kantoor het gevoel van eenheid. Uiteraard hoef je geen gênante foto’s van het laatste personeelsuitje te delen, maar het kan wel leuk zijn om bijvoorbeeld succesvol afgeronde projecten te belichten en je medewerkers daarvoor te complimenteren. Dit straalt een positief beeld uit naar potentiële nieuwe collega's. 

Wellicht helpt dit artikel je bij het bereiken van nieuw talent voor jouw kantoor. Onderscheid je in ieder geval niet alleen als accountantskantoor, maar ook als werkgever door het bieden van waardevolle informatie!

 * Onderzoek MRworks: social media recruitment onderzoek 2016

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes