Wolters Kluwer
Ondernemen door Christian Slagter 2 maart 2017

Hoe maak ik een contentmarketingplan?

Heeft jouw administratiekantoor al ervaring met het inzetten van contentmarketing of sta je op het punt om hiermee te beginnen? In beide gevallen kan een goed contentmarketingplan een wereld van verschil maken voor de uiteindelijke resultaten. Hoe maak ik een contentmarketingplan? Wat in zo'n plan moet staan en wat de voordelen ervan zijn, vertel ik je graag in deze blog.

Vaak wordt een contentmarketingplan door elkaar gehaald met een contentplan. Begrijpelijk, omdat er zeker raakvlakken zijn, maar het is goed om direct even de verschillen tussen beide te benoemen: 

 • Contentmarketingplan – Een plan waarin staat aangegeven hoe het verhaal van de organisatie naar buiten wordt gebracht. Het belangrijkste doel is om middels content in contact te komen met de doelgroep en deze uiteindelijk over te halen een bepaalde actie te ondernemen.
 • Contentplan – Hierin staat gedocumenteerd welke content wordt ingezet, gecreëerd en gedistribueerd. Het helpt je om je content te beheren.

Wat zijn de voordelen van een contentmarketingplan?

Uit onderzoek van het Content Marketing Institute blijkt dat organisaties niet alleen een contentmarketingplan moeten hebben opgesteld, maar deze ook moeten documenteren om hiermee echt succesvol te zijn. Een contentmarketingplan geeft structuur en richting aan de contentmarketing werkzaamheden. Kortgezegd is het een draaiboek waardoor alle betrokken partijen: 

 • weten wat ze moeten doen;
 • wie het moet doen;
 • wanneer het gedaan moet worden;
 • welke middelen er gebruikt moeten worden;
 • hoe resultaten worden gemeten.

Een contentmarketingplan motiveert je om op voorhand al veel beter na te denken over de strategie en welke rol het voor jouw administratiekantoor gaat spelen. Het helpt om realistische verwachtingen neer te zetten, waardoor het meten van de resultaten ook veel efficiënter gaat. 

Tot slot draagt een goed contentmarketingplan bij aan de verbetering van je strategie. Het plan geeft immers beter inzicht in de behaalde resultaten en op de lange termijn kunnen de resultaten beter met elkaar vergeleken worden. Hierdoor weet je precies welke onderdelen van je contentmarketing goed aanslaan en welke eventueel aangepast moeten worden.

Wat staat er in een contentmarketingplan?

Uiteraard is geen enkel contentmarketingplan hetzelfde en jouw administratiekantoor bepaalt zelf hoe diep er op de details in gegaan wordt. Ook is het belangrijk om altijd ruimte te houden voor flexibiliteit. Je kantoor moet immers ook kunnen inspelen op onverwachtse gebeurtenissen.

Voor wie net begint met contentmarketing, kan het verstandig zijn om eerst te beginnen met een planning voor een halfjaar. Uiteindelijk worden de meeste contentmarketingplannen voor een jaar opgesteld. Ondanks dat ieder contentmarketingplan uniek is, raad ik aan om in ieder geval de volgende basiselementen hierin op te nemen: 

 • doelstellingen en verwachtingen;
 • doelgroepen;
 • kanalen;
 • content ideeën;
 • contentkalender;
 • wat wordt er gemeten.

Hoe maak je een content marketing plan-infographic.jpg 

Bron: visualcontenting.com

Doelstellingen en verwachtingen

Ga allereerst na wat jouw administratiekantoor wil bereiken met contentmarketing. Denk aan een groei van het klantenbestand, nieuwsbriefinschrijvingen, meer naamsbekendheid of moet contentmarketing bijdragen aan het behalen van de zoekmachine optimalisatie (SEO) doelstellingen? Je stelt jezelf hier eigenlijk de vraag: Wanneer is contentmarketing voor mijn kantoor een succes?

Doelgroep(en) bepalen

De volgende vraag is wie je wilt bereiken met contentmarketing? Wie is je ideale klant? Dit lijkt een open deur, maar wat wij vaak zien, is dat bedrijven hun content veel te breed oriënteren waardoor je eigenlijk niemand echt aanspreekt. Richt jouw kantoor zich vooral op zzp’ers of specifieke beroepsgroepen zoals de bouw of horeca? Maak dat dan de kerndoelgroep. Dit betekent natuurlijk niet dat jouw kantoor zich maar op één doelgroep tegelijk kan richten, maar het is belangrijk om te weten wie je wel en juist niet wilt aanspreken. De gekozen doelgroepen zijn vervolgens zeer bepalend voor de invulling van je content en de distributiekanalen die je wilt inzetten.

 Welke kanalen en middelen ga je inzetten?

Wat voor type content gaat jouw administratiekantoor produceren? Denk aan: 

 • blogartikelen op de eigen website;
 • gastblogartikelen op andere websites;
 • casebeschrijvingen;
 • video’s;
 • casebeschrijvingen;
 • infographics;
 • etcetera.

De volgende vraag is hoe je deze content onder de aandacht gaat brengen? Want je content kan nog zo goed zijn, de promotie ervan is net zo belangrijk als de creatie. Vaak kunnen de meeste kanalen gecombineerd worden. Zo kan je kantoor een blogartikel van de eigen website ook weer delen via Facebook, Twitter en Instagram. Daarbij bieden deze kanalen ook de mogelijkheid om betaald te adverteren, waardoor je nog gerichter je content onder de aandacht kunt brengen. Ook geven deze kanalen middels hun eigen statistieken inzicht in de resultaten van je inspanningen.

Content ideeën verzamelen

Wat zijn belangrijke onderwerpen waar je kantoor aandacht aan wilt besteden? Bijvoorbeeld een artikel over een belangrijke wetswijziging, een evenement waar jullie aan deelnemen, interviews met medewerkers of klanten? Uiteraard moet je in dit geval ook ruimte houden voor onverwachtse gebeurtenissen. Betrek voor dit onderdeel alle medewerkers van je kantoor en niet alleen de marketingmedewerkers. Zo kan een medewerker die zich richt op de loonadministratie andere ideeën geven dan iemand die zich richt op financiële planning.

Contentkalender

Door middel van een contentkalender weet iedereen wanneer bepaalde content gecreëerd en geplaatst moet worden. Probeer hierin ook een vaste structuur aan te brengen die is afgestemd op de andere werkzaamheden. Zo kan je kantoor vooruitwerken op rustige momenten, zodat de contentmarketing werkzaamheden niet ten koste gaan van de kerntaken tijdens drukke momenten.  

Meetinstrumenten klaarzetten

Meten is weten, dus denk goed na hoe je de resultaten van je inspanningen inzichtelijk wilt maken.
Dit hangt samen met de doelstellingen die je eerder al hebt vastgelegd. Statistieken als bezoekersaantallen maar ook hoe vaak een artikel is gedeeld via social media zijn interessant om mee te nemen, maar ook het aantal nieuwsbriefinschrijvingen of offerteaanvragen. Leg daarbij ook vast hoeveel tijd bepaalde werkzaamheden hebben gekost en wat alles uiteindelijk heeft opgeleverd. 

Door deze stappen te voltooien heb je je contentmarketingplan gedocumenteerd en kan jouw kantoor aan de slag met de uitvoering hiervan. Vergeet tot slot niet om periodiek je contentmarketingplan na te lopen en waar nodig bij te schaven.

Wil je niets missen?

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving en lees over interessante vakrelateerde onderwerpen. Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020