Wolters Kluwer
Ondernemen door Jan Wietsma 9 november 2015

Investeringen voor je administratiekantoor

Bij de start van je eigen administratiekantoor krijg je ook te maken met de vraag welke investeringen noodzakelijk zijn en minstens net zo belangrijk: moet je alles zelf aanschaffen of zijn er wellicht ook alternatieven waardoor je tegen relatief lage kosten je eigen kantoor kan starten. In deze blog 'Investeringen voor je kantoor' geef ik je graag input.

De belangrijkste investering die je moet doen, heeft te maken met een snelle, goede en veilige internetverbinding. Zonder kun je niet goed werken. Meestal zal die investering gedaan worden in de vorm van een maandelijks abonnement bij een provider. Zorg er in ieder geval ook voor een goede mobiele toegang.

Inventaris

Om je eigen administratiekantoor te starten, heb je in principe al voldoende aan een tafel, een stoel en een computer. Daarnaast heb je een computer nodig en toegang tot een boekhoudpakket. Afhankelijk van de dienstverlening die je aanbiedt, kun je dat uitbreiden met toegang tot loon-, fiscale- en rapportagesoftware.

Zonder die computer met toegang tot software ben je nergens, maar veel meer dan een computer heb je ook weer niet nodig. Het is geen enkel probleem om je administratiekantoor en wat je daarvoor nodig hebt volledig te digitaliseren. Daarbij is het handig om een scan te hebben zodat je allerhande papieren van je klant kunt inscannen en digitaliseren. Maar als je het goed doet, dan leer jij je klanten dat ze zelf alles al digitaliseren onder andere door het inzetten van elektronisch factureren en ook hun toeleveranciers vragen dit te doen. Zoals je wellicht al gelezen hebt, gaat de Belastingdienst ook helemaal over op elektronisch berichtenverkeer.

Werkplek

Waar je die tafel en stoel neerzet is niet zo belangrijk. Het kan je eigen keukentafel zijn, maar ook een speciale werkkamer in je eigen woning. Maar als je de principes van Het Nieuwe Werken toepast, dan kun je ook besluiten bij de klant zelf te werken. Helemaal modern ben je natuurlijk als je kantoor houdt bij Seats2Meet of HNK of iets soortgelijks. Dan hoef je alleen maar je computer mee te nemen. Als je starter bent, heb je meteen de kans om daar de nodige nieuwe potentiële klanten te ontmoeten.

Als administratiekantoor kun je niet meer zonder website. Ook hier geldt dat de investeringen die daarmee gepaard gaan niet groot hoeft te zijn. Zorg er vooral voor dat hij fris oogt en bespaar niet op vormgeving en gebruiksgemak. De website moet relevant zijn voor je klanten en koppelingen hebben met social media.

Bedrijfsverzamelgebouw

Wil je het allemaal wat luxer? Huur dan een kamer met werkplek in een bedrijfsverzamelgebouw en zet daar je bureau en stoel neer. Misschien is het dan ook handig om een whiteboard op de wand te hanteren en een groter beeldscherm aan te schaffen, dat werkt wel zo prettig. Wat je ook doet: investeer zo min mogelijk in archiefkasten of opslag. Dat is namelijk de minst rendabele investering die je kunt doen. De belangrijkste investering die je wat dat betreft het beste kan doen is het zogenaamde ronde archief. 

Vergeet niet dat je klanten ook iets moet kunnen aanbieden. Investeer daarvoor in een goed koffiezetapparaat en een waterkoker voor de theedrinkers. Als je dan af en toe ook nog een koekje of een snoepje presenteert dan ben je helemaal klaar om je administratiekantoor te starten.

Wil jij niets missen over ontwikkelingen in de accountancy? 

Blijf op de hoogte door onze blogs te lezen. Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes