Wolters Kluwer
ICT door Marieke van Amersfoort 11 juni 2017

Is boekhouden in de cloud veilig?

Je hebt je eigen administratiekantoor. Dat betekent dat je niet alleen te maken hebt met vertrouwelijke financiële informatie van je eigen onderneming, maar ook dat van je klanten. Je gaat met je tijd mee en daarom kies je ervoor om de administratie online te doen. Online betekent dat de informatie 'in de cloud' staat. Vanzelfsprekend wil je dat die informatie veilig is en jij vraag je terecht af: is boekhouden in de cloud veilig?

Anno 2018 is het bijna ondenkbaar dat je boekhouden niet online doet. Er wordt vaak gezegd dat één van de voordelen van online boekhouden is, dat het veilig in de cloud staat. Maar hoe kan die veiligheid gewaarborgd worden in een wereld waarin hackers actief zijn?

Beveiliging online boekhoudsoftware

Een leverancier van online boekhoudsoftware leeft van de veiligheid van de gegevens in de cloud. Sterker nog: is ervan afhankelijk. De leverancier kan zich geen veiligheidsproblemen veroorloven, want als hij vertrouwen verliest omdat de veiligheid van de dienst in twijfel kan worden getrokken, kost dat klanten en omzet. Het constant beveiligen van de software is daarom altijd 'high priority' bij veel online softwarebedrijven.


Bij het zorgvuldig uitkiezen van het online boekhoudsoftware waar jij, samen met je klant, mee wilt gaan werken, mag je best kritisch zijn. Vooral op de aandacht die de leverancier aan de veiligheid ervan besteedt. We sommen een aantal zaken op waar je rekening mee kunt houden.

 • Certificering
  Om die veiligheid aan klanten te kunnen garanderen, laat de aanbieder dit door externen certificeren. Een aanbieder van klassieke boekhoudsoftware let doorgaans alleen op de praktische functies om te kunnen boekhouden. Je bent dan als klant zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van je PC waarop de software draait. 

 • Service Level Agreement
  Wat zijn de garanties over beschikbaarheid, snelheid en kwaliteit van het product? Deze zaken worden vaak vastgelegd in een in een Service Level Agreement (SLA) ook wel Service Niveau Overeenkomst genoemd. Met een SLA ben je als afnemer op de hoogte van de invulling en kosten van de diensten die je inkoopt. De leverancier kan erop worden afgerekend als hij niet de kwaliteit levert die is afgesproken. De online dienstverlener heeft dus ook constant een stok achter de deur om zijn dienst op het hoogste niveau te leveren, want anders moet hij een deel van de omzet terugbetalen.
 • Bekende klanten
  Kijk ook naar de klantenkring van aanbieders van online boekhoudsoftware. Let bijvoorbeeld op de grote en bekende merken. De 'grote jongens' onderzoeken de beveiliging van de leveranciers van boekhoudsoftware goed alvorens ze met het bedrijf in zee gaan. De grote bedrijven zijn bij het voeren van de boekhouding van hun klanten immers afhankelijk van de online dienstverlener. De softwareleverancier heeft met deze bekende bedrijven in haar portfolio weer een extra motivatie om de beveiliging van de software optimaal te houden. Als kleiner kantoor kun jij hierop meeliften.

 • Transparantie
  De cloud blijft een abstract begrip. Nu je weet wat een goede online software leverancier eraan doet om jouw data te beveiligen, weet je nog steeds niet waar je data precies staat. Het geven van zoveel als mogelijk transparantie daarover is van groot belang voor vertrouwen. Bekijk daarom ook of de potentiële leverancier die transparantie biedt.

 • Gratis bestaat niet
  Leef je in de veronderstelling dat online boekhouden veilig kan met een gratis pakket? Aanbieders die daarmee adverteren, houden je meestal voor de gek. Natuurlijk kun je online gratis boekhouden, maar dan kan je niet altijd verwachten dat het veilig is. Leveranciers die wél veiligheid waarborgen, besteden geld aan beveiligde datacenters. Daarbij wordt de beveiliging van de software regelmatig ge-audit en verder doorontwikkeld. Daar moet de leverancier ook voor betalenUiteraard bestaat bij veel aanbieders de mogelijkheid om een gratis proefversie te downloaden. Maak daar ook gebruik van om de software zelf te ervaren.  

Hoe weet je of een cloudleverancier veilig werkt?

Wil je overstappen op een online boekhoudpakket, maar wil je zekerheid of de leverancier ervan veilig werkt? De kwaliteit en veiligheid van de data is cruciaal. Het is zaak dat je alleen in zee gaat met een organisatie die gegarandeerd voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan professionele en veilige online dienstverlening. Let er daarom op of de leverancier van de boekhoudsoftware het Keurmerk Zeker-OnLine heeft. Zeker-OnLine is een onafhankelijk keurmerk voor online administratieve diensten. Met dit keurmerk wordt betrouwbaarheid en de veiligheid in de cloud beter zichtbaar maken voor ondernemers.

Lees meer over de beveiliging van Twinfield Boekhouden.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming