Wolters Kluwer
Ondernemen door Marieke van Amersfoort 1 september 2015

Is jouw administratiekantoor goed verzekerd?

Bij het starten van je eigen administratiekantoor, moet je veel regelen. Van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, tot het opstellen van algemene voorwaarden. Net zo belangrijk, is het afsluiten van verzekeringen. Want stel je voor dat een klant door foutief advies van jou financiële schade lijdt of dat je zelf arbeidsongeschikt raakt? Goed verzekerd zijn, is geen overbodige luxe.

Bij het starten van je eigen administratiekantoor, moet je veel regelen. Van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, tot het opstellen van algemene voorwaarden. Net zo belangrijk, is het afsluiten van verzekeringen. Want stel je voor dat een klant door foutief advies van jou financiële schade lijdt of dat je zelf arbeidsongeschikt raakt? Goed verzekerd zijn, is geen overbodige luxe.

Omdat jij met je administratiekantoor een adviserend beroep uitoefent, is het belangrijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade ontstaan door beroepsfouten. Het gaat bijvoorbeeld om de financiële schade die een klant lijdt als jij hem verkeerd adviseert. Een persoonlijke (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade niet! 

Arbeidsongeschiktheid

Daarnaast ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Er zijn verschillende opties voor (kleine) ondernemers. Je kunt aankloppen bij een gevestigde verzekeraar, maar ook bij een broodfonds. Een broodfonds is een samenwerking van vaak lokale ondernemers. Zij leggen allemaal geld in om zich te verzekeren tegen eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit is doorgaans goedkoper. 

Pensioen

Hoe zit het met je pensioen, heb je daar al aan gedacht? Ook qua oudedagsvoorziening moet je zelf in actie komen. Je kunt zelf sparen voor je pensioen, of ervoor kiezen je aan te sluiten bij een pensioenfonds voor zelfstandigen.

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenregeling denk jij misschien veel geld kwijt te zijn, maar je hebt veel keuze in wanneer je een uitkering wilt ontvangen en hoe hoog deze uitkering is. Door meer risico zelf te dragen, breng je je premies fors omlaag. Wil je bijvoorbeeld meteen een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, of pas na zes maanden? En wil je een bepaalde tijd een lage pensioenuitkering ontvangen of eerst een hoger pensioen, daarna een lager pensioen.

Risico's

Hoe je dit invult, is maatwerk en hangt af van je persoonlijke wensen en keuzes. De stelregel bij verzekeringen is dat je je moet verzekeren voor risico’s die je onmogelijk zelf kan dragen. Bedenk dus goed welke risico’s je wilt afdekken en hoeveel premie je hiervoor over hebt.

Meer lezen over het afdekken van ondernemersrisico’s?
Download de whitepaper 'Je eigen administratiekantoor starten'.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020