Wolters Kluwer

Kansen en uitdagingen bij specialiseren in de zorgsector

Wil je met jouw accountants- of administratiekantoor specialiseren in een bepaalde branche, besteed dan tijd en aandacht in het leren kennen ervan. Elke branche is immer anders. Neem de zorgsector, deze sector heeft onder andere te maken met zorgverzekeringen, declaraties en politieke wijzigingen. Dit biedt jou de nodige kansen en uitdagingen bij specialiseren in de zorgsector

Ondernemers in de zorg: ze hebben een enorme drive voor hun vak, maar het ondernemerschap is voor de meesten van hen een noodzakelijk kwaad. Personeel aannemen, salarisadministratie ... allemaal zaken waar ze advies bij kunnen gebruiken en waar een perfecte rol voor jou ligt.

Een mooi voorbeeld: een huisartsenpraktijk heeft vier huisartsen met één receptie. De assistentes werken voor alle artsen. Officieel ‘lenen’ de huisartsen dan personeel aan elkaar uit. Daarover zouden ze omzetbelasting moeten betalen, maar het werk van een huisarts is vrijgesteld van btw. Als accountant of adviseur kun jij hierin een rol spelen door hiervoor fiscaal een oplossing te bedenken, waarbij artsen wel hun personeel kunnen delen, maar geen btw moeten afdragen.

Politieke koerswijzigingen

Een grote uitdaging waar medici veel mee te maken hebben: politieke koerswijzigingen. Bij elk nieuw kabinet kunnen er weer veranderingen binnen de zorg optreden. Zorgondernemers hebben dus niet zozeer te maken met een veranderende markt, maar wel met veranderende wetgeving. Wil jij je in de zorgsector specialiseren, dan is het heel verstandig zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van deze wijzigingen, maar dat is niet altijd makkelijk. Lees daarom op zorgwijzer.nl welke politieke wijzigingen eraan komen. 

Infographic_Twinfield_Eerstelijnszorg_700breed.jpgAti Smit kent de uitdagingen van medici als geen ander. Ze werkt als accountant/belastingadviseur bij Sibbing accountants en adviseurs in Veenendaal. Het kantoor richt zich op medici en paramedici, zoals huisartsen, tandartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten en medisch specialisten. Lees in het interview met Ati hoe zij zorgprofessionals in hun dagelijkse praktijk ondersteunt en adviseert. 

Cijfers in de zorg

Ik noemde het al eerder: wil je specialiseren in een branche, dan dien je die branche goed te leren kennen. Zo ook de zorgsector. Voor een goede voorbereiding, kan de infografic rechts je wellicht helpen. Klik op de afbeelding om de infografic te vergroten. 

De infografic laat je zien hoeveel praktijken er momenteel binnen de diverse beroepsgroepen in de zorgsector zijn, maar ook welke softwarepartners de diverse beroepsgroepen bedienen. Waardevolle informatie voor jou wanneer je klanten adviseert bij het  inrichten van een productiestraat

Softwarepartners

In de infografic kom je bij tandheelkunde Vertimart tegen. Vertimart Dental Information Technologies levert hard- en software aan tandheelkundige praktijken in Nederland en daarbuiten. Met het product Exquise Next Generation biedt Vertimart tandartsen een patiëntensysteem dat volledig in de cloud draait.


Een ander voorbeeld van een softwareoplossing in de zorg is Fysioroadmap. Hierin kunnen fysiotherapeuten zorgplannen vastleggen en zich hiermee naar anderen verantwoorden. Natuurlijk naar de zorgverzekeraars, maar bijvoorbeeld ook naar (potentiële) patiënten die graag vooraf willen weten hoeveel behandelingen er nodig zijn om van een blessure af te komen.

Lees in het online magazine 'Slim samenwerken in de Zorg' veel meer over de kansen en uitdagingen in de zorgsector. Kansen en uitdagingen voor jou, maar ook voor jouw klant: de zorgprofessional. 

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020

Ondernemen

7 geboden voor de moderne accountant

Ondernemen

Relatiegeschenk geven? Hier moet je op letten

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden