Wolters Kluwer
Ondernemen door Marieke van Amersfoort 5 augustus 2015

Klanten vinden en binden

Als beginnend administratiekantoor heb je ze vast nog niet in overvloed en ze komen ook niet aanwaaien: klanten. Een klantenkring opbouwen en behouden, is iets waar je zorg en aandacht aan moet besteden.

De beste promotie voor je administratiekantoor is een tevreden klant. Niets werkt krachtiger dan mond-tot-mondreclame: tevreden klanten die de marketing voor je doen. Maar hoe krijg je die mond-tot-mond reclame op gang als je administratiekantoor nog niet lang bestaat?

Netwerken

Om te beginnen: breid je netwerk uit door zichtbaar te zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten. Netwerken is een vorm van ‘slow marketing’. Het is persoonlijk, zonder dat je actief klanten werft. Je leert elkaar op een informele manier kennen en als er werk uit voortvloeit, is dat mooi meegenomen. Het geheim van netwerken is ‘delen’. Je stelt mensen aan elkaar voor, geeft een praktische tip enzovoort. Als daar behoefte aan ontstaat, weten je netwerkrelaties je heus wel te vinden. Zet ook de deur van je administratie letterlijk open. Hou een soort 'open huis'. Kies bijvoorbeeld een vaste ochtend in de week voor gratis kennismakings- en adviesgesprekken voor ondernemers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wat hem stress geeft, is voor jou vaak een standaardhandeling.

Contact met je klant

Eenmaal een krantenkring opgebouwd? Nu is het de kunst te blijven communiceren en goed voor je klanten te zorgen. Dit klantgericht communiceren houdt in dat je je inleeft in de situatie en behoeften van je klanten en daarop inspeelt met jouw dienstverlening. Als administratie- of accountantskantoor onderhoud je op verschillende manieren contact met je klant:

 • Mondeling
  Dit is de meest persoonlijke en meest krachtige communicatie die er is. Je ondersteuning en advisering verdiept zich als je inzicht hebt in de ondernemer achter de cijfers. Welke dromen en doelen heeft hij?

 • interactief
  Brochures en nieuwsbrieven zijn passé. Social media – zoals LinkedIn, Facebook en Twitter – vormen interactief platformen waarop je interessante artikelen, nieuws of reminders deelt. Je klanten hebben de mogelijkheid opmerkingen te maken, te reageren of vragen te stellen. Zo houdt je ook contact met ze.
   
 • Online
  Er gaat niets boven een ‘first impression’. Wil je dat je klanten je bedrijf serieus nemen? Bespaar dan niet op de kosten van een representatieve website en professionele huisstijl.

Customer management

Focus op je klanten en customer management is cruciaal in je bedrijfsvoering. Wil je weten hoe je die focus houdt? Lees meer over customer management het whitepaper 'Je eigen administratiekantoor starten'. 

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020