Wolters Kluwer
Ondernemen door Dylan de Haan 8 januari 2016

Trends voor jouw bedrijfswebsite

Wat zijn de doelstellingen voor jouw kantoor? Veel eigenaren van een administratie- of accountantskantoor streven naar groeiende omzet en een groeiend aantal klanten. Een hele gezonde doelstelling, lijkt mij. Maar valt het up-to-date houden van jouw bedrijfswebsite ook onder jouw doelstellingen? Ik voorzie je graag in de huidige trends voor een goed functionerende bedrijfswebsite. 

Als je online gevonden wilt worden, dan is een website voor je administratiekantoor een absolute must. Hoe je deze website inricht, vereist zeker de nodige aandacht. Ik zet een aantal trends \voor je op een rij.

1. Responsive is key

Een website die zich aan computers, smartphones én tablets aanpast (responsive design) is de sleutel van elke hedendaagse website. Als je er niet voor zorgt dat je website op diverse devices makkelijk te bekijken is, loop je enorm achter de feiten aan! Houd er rekening mee dat websites tegenwoordig vaker op mobiel en tablet dan op de desktop van een computer bekeken worden. Bovendien worden responsive websites door Google hoger geïndexeerd. 

2. Animaties

Het gebruik van animaties wordt steeds populairder. Daarmee wordt geen compleet geanimeerd circus met bewegend beeld of grote achtergrond foto's bedoeld, maar subtiele animaties waarmee een website een veel dynamischere beleving krijgt. Een mooi voorbeeld is de website www.Riiotlabs.com. Scroll op deze website voor de beleving even naar beneden om de animaties ook daadwerkelijk te zien.

Animaties worden ook steeds vaker gebruikt om acties te verduidelijken. Zo maken animaties met klikbare elementen op een speelse manier duidelijk dat iets klikbaar is. Na het klikken verdwijnt de pagina niet abrupt, maar zal de overgang veel soepeler verlopen naar het betreffende onderwerp. Bekijk de website van www.Justbooq.nl maar eens. 

3. Iconen

Het gebruik van veel en grote images, kan storend zijn voor een smartphone gebruiker. Daarom mag je er best over nadenken om je website daarin te minimaliseren. Maar hoe minimalistischer je website wordt, hoe minder mogelijkheden je overhoud om écht iets origineels en unieks neer te zetten. Het gebruik van iconen zal daarom steeds verder gaan toenemen. Een icoon is immers bij uitstek een minimalistische manier om iets duidelijk te maken.

Neem als voorbeeld het 'hamburger icoon'. Gebruik je Firefox of Chrome als browser, dan zie je dit icoon rechtsboven, de drie op elkaar liggende streepjes. Steeds vaker zien we dat websites geen gebruik meer maken van een menubalk bovenin de website, maar dit menu wegstoppen achter dit hamburger icoon. Zo blijft er meer ruimte over om informatie te verschaffen of een mooi design te presenteren.

4. Lettertypes en typografie

Mooie en bijzondere lettertypes kunnen het verschil maken tussen een ‘gewone’ en ‘mooie’ website. Gelukkig heeft Google hiervoor een enorme gratis database genaamd Google Fonts. Hier zijn ruim zevenhonderd verschillende lettertypes gratis beschikbaar voor iedere website. Wil je écht iets unieks hebben, dan kun je natuurlijk altijd nog een lettertype aanschaffen. De keuze voor een lettertype is erg belangrijk, want bij een gebrek aan stijlelementen op je website is je lettertype de uitgelezen manier om het verschil te maken.

Typografie is ook een belangrijk aspect in het design van je bedrijfswebsite. Verschillen in typografie wordt niet langer alleen maar voor de leesbaarheid gebruikt, maar geeft jouw website ook een frisse look. 

5. Flat en material designFlat_design.jpg

Ruim twee jaar geleden maakte Google de overstap naar een nieuw logo en huisstijl gebaseerd op 'flat design'. Flat design is een stijl waarbij geen gebruik wordt gemaakt van stijlelementen die een driedimensionaal effect geven, zoals schaduwen, gradients (kleurverloop) of texturen. Windows 8 was het eerste grote product op de markt dat gebruik maakte van Flat design.

Google heeft na het nieuwe logo langzaam alle producten (en websites) voorzien van een nieuwe design. Zij noemen dit material design. De basis van dit design is flat design, maar met de toevoeging van schaduwen. Het simplistische van flat design blijft behouden, maar oogt toch minder ‘saai’. Naar verwachting gaan steeds meer websites gebruik maken van deze standaard.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020