Wolters Kluwer
Branchekennis door Marieke van Amersfoort 2 november 2016

Verenigingen en stichtingen: advies in werven vrijwilligers

Vrijwilligers vinden: elke vereniging of stichting heeft ermee te maken en voor allemaal blijft het een grote uitdaging. Dat geldt ook voor voetbalverenigingen. Met het actuele plan van de KNVB om de trainingen voor de pupillen leuker te maken door kleinere teams samen te stellen, zullen veel voetbalteams meer vrijwillige jeugdtrainers moeten werven. Adviseurs van verenigingen en stichtingen kunnen hierbij ondersteuning bieden door tips te geven hoe je potentiële vrijwilligers enthousiastmeert.  

'KNVB wil pupillenvoetbal leuker maken' meldt de NOS op haar website*. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) wil minder spelers op kleinere velden. Zo komen individuele pupillen vaker aan de bal en dat maakt het spel voor deze jonge spelers leuker.

Maar kleinere teams betekent ook, meer teams. Jeugdcoördinator René Blok van voetbalvereniging Wherevogels uit Purmerend uit zijn onvrede over het plan: 'Je hebt veel meer teams dus ook veel meer vrijwilligers nodig, en dat is nu al een groot probleem bij veel clubs,' vertelt Blok in het interview aan de NOS.

Tips voor het werven vrijwilligers

Hiermee stipt Blok een probleem aan waar veel (sport)verenigingen mee worstelen. Vrijwilligers vinden, is in de huidige drukke maatschappij geen vanzelfsprekendheid meer en als club zijnde zul je actief aan de slag moeten. Welke tips kunnen adviseurs de organisaties geven om vrijwilligers te werven?

1. Wat zoekt de vereniging of stichting?

Waarom is in de vereniging of stichting een vrijwilliger nodig? Wat moet deze vrijwilliger doen en kunnen? Neem hier de tijd voor en wees kritisch op de eigen antwoorden! Vrijwilligers willen duidelijkheid over wat ze kunnen verwachten.

2. Maak plaats voor frisse blik

Biedt ruimte voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Hoe is de cultuur in de club? De uitspraak 'We doen het al jaren zo' hoeft niet te betekenen dat het niet anders kán en mág. Kom tegemoet aan de wensen van de nieuwe vrijwilliger en maak gebruik van de jonge aanwas.

3. Zoek dicht bij huis

Zorg dat je als vereniging of stichting aanwezig bent op plaatsen waar veel potentiële vrijwilligers zijn. In het geval van sportverenigingen is dat op scholen of op de club zelf. Vraag ouders die langs de lijn staan of ze aan de slag willen als vrijwilliger. Zorg daar voor goede en duidelijke informatie. De meeste vrijwilligers zijn via-via in contact gekomen met hun vrijwilligersbaan.

4. Zet het netwerk in

(Oud-) vrijwilligers, betaald personeel, gebruikers/klanten, stagecoördinatoren...zij zijn het die vanuit hun hart over je vereniging of stichting kunnen vertellen. Vraag hun of ze mensen kennen die zich als nieuwe vrijwilliger willen aansluiten en motiveer ze om geiïnteresseerden over je organisatie te vertellen. En heel belangrijk: bedank ze voor hun steun!

5. Communiceer positief en concreet

Gaat de vereniging of stichting adverteren via een folder of poster? Herkenning is key! Denk vanuit de vrijwilliger, niet vanuit de organisatie. Denk daarbij aan een boodschap als: 'Wil je een nieuwe uitdaging, aan je eigen conditie werken en jonge voetballers tot goede voetballers maken?'. Wees concreet en positief en laat zien wat iemand wint door vrijwilliger te worden in de organisatie.

Slim samenwerken in verenigingen & stichtingen'

Wolters Kluwer, Tax and Accounting Nederland biedt accountants, adviseurs en penningmeesters van verenigingen en stichtingen het online magazine 'Slim samenwerken met Verenigingen en Stichtingen. Waarmee worstelen verenigingen en stichtingen en hoe kunnen adviseurs ondersteuning bieden?

Dit magazine geeft praktische tips en verhalen uit de praktijk. Lees onder andere hoe stichting de Zonnebloem omgaat met 'een graai uit de kas' en hoe het Metropole Orkest op eigen kracht vecht om inkomsten te genereren. En kerkelijk Nederland kampt met een forse terugloop in leden. Hoe dichten ze het financiële gat dat hiervan het gevolg is? 

http://nos.nl/artikel/2138355-elke-week-kampioen-knvb-wil-pupillenvoetbal-leuker-maken.html

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes