Wolters Kluwer

Vind je onderscheidend vermogen met een SWOT

Hoe zorg je ervoor dat je onderscheidend bent in je dienstverlening? Die vraag leeft bij elk administratiekantoor ‒ ongeacht het feit hoe lang je kantoor al bestaat. Hoe nadrukkelijk die vraag leeft, zegt meestal wel iets over hoe goed je kantoor het doet. Wil je iets zinnigs kunnen zeggen over dat onderscheidende vermogen, dan moet je eerst weten waar je staat. Kortom, maak een goede 360 ̊-scan van je eigen kantoor, bijvoorbeeld met behulp van een SWOT-analyse.

De term SWOT staat, zoals bekend, voor Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats. Met behulp van een SWOT-analyse krijg je niet alleen inzicht in de sterke en zwakke punten van je eigen administratiekantoor, maar ook in de kansen en bedreigingen die er op je afkomen. Je kunt dit op de volgende manier tegen elkaar afzetten (ter verduidelijking zijn enige voorbeelden toegevoegd):

Interne analyse

Externe analyse

Sterke punten
- Scherpe prijs
- Altijd bereikbaar
- Goede relaties met huidige klanten


Kansen
- Samenwerking met andere financiële dienstverleners
- Meer omzet
- Extra kennis over een bepaalde branche opbouwen, waar je een nieuw segment klanten kunt trekken.

Zwakke punten
- Marges onder druk
- Naamsbekendheid is nog niet optimaal
- Verhoudingsgewijs is erg fors geïnvesteerd in ICT
-Geen specifieke branchekennnis aanwezig


Bedreigingen
- Nieuw groot bedrijfsterrein in de nabije omgeving lijkt interessante locatie voor concurrent
- Klanten willen steeds meer zelf doen
- Andere administratiekantoren profileren zich sterker met social media

 

 


Een SWOT-analyse heeft dus heel duidelijk een naar binnen gerichte en een externe kant. Dat laatste in de vorm van kansen en bedreigen die er vanuit de markt op je kantoor afkomen. Díe zaken moet je continu op je kantoorradar hebben.

Invloed uitoefenen

Veel factoren heb je zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld:

· (stappen in) je werkprocessen nog verder automatiseren;
· eens vaker spontaan bij een klant langs gaan en vragen waar hij of zij wakker van ligt. Wat voor extra advies of begeleiding zou je hem of haar kunnen bieden?

Dit zijn zaken waar je zelf de regie in hebt. Anders wordt het als je kijkt naar de uitkomsten van de externe analyse. Klanten die steeds meer zelf willen doen? Daar moet je wat mee als je ze als klant wilt behouden! Je zult waarschijnlijk iets van je prijs af moeten doen en de facturen die je overlegt zullen te allen tijde transparant moeten zijn. Vraag is natuurlijk: wat komt ervoor terug? Of, erger nog: komt er wel wat voor terug? Ben je als administratiekantoor in staat om een nieuwe subtak van dienstverlening te ontwikkelen, ga je de ondernemer substantieel meer ondersteunen? Heb je ook genoeg handjes, kennis en kunde in huis om dat te realiseren?

Ken de wereld van je klant

Zodra je in staat bent om de klant tegenover je te laten merken dat je zijn branche begrijpt, dat je weet waar de ontwikkelingen naartoe gaan, dat je hem kunt attenderen op mogelijke problemen, scoor je punten. Dit is een van de manieren waarop je je onderscheidend vermogen zichtbaar kunt maken. Helemaal als je dat combineert met heel praktische tips en een acceptabele prijsstelling. Kijk ook of het je lukt om de sterke punten die je nu hebt, uit te vergroten. Dat kost vaak minder moeite dan te proberen je zwakke punten ingrijpend te verbeteren. (Al zal een punt als verbetering van je marketing toch opgepakt moeten worden.) Zet ICT hierbij optimaal in waar mogelijk. Zie overigens ook de advieskans om samen met je cliënt een SWOT-analyse van zijn eigen onderneming te maken!

Advieskans: SWOT-analyse voor je klant

Vanuit bovengenoemd vertrekpunt is het niet lastig om de volgende stap te zetten. Je weet immers wat voor type ondernemer je tegenover je hebt zitten. Daarnaast ken je zijn of haar financiële plaatje en je weet welke trends zijn branche raken. Op basis daarvan kun je vrij eenvoudig een beknopte SWOT-analyse van je klant maken, waarin je in ieder geval een paar spannende punten aanstipt. Geef op voorhand niet te veel weg, maar zorg er wel voor dat je analyse voldoende prikkelt! Vraag je klant vervolgens of hij het een goed idee zou vinden als je deze analyse scherp voor hem uitwerkt en vertaalt in actiepunten en aanbevelingen. Bepaal op voorhand je prijs (vast bedrag of adviesuren x tarief). Pak deze kans om je te profileren als coach of sparringpartner!

Hoe ziet je klant jouw kantoor?

Houd af en toe ook de punten uit je eigen SWOT-analyse tegen je klanten aan: hoe kijken zij tegen je administratiekantoor aan? Waar zijn zij het meest en het minst tevreden over? Wat verwachten ze van je? Hoe ver gaat hun loyaliteit? Wat zien zij nadrukkelijk als jouw onderscheidende vermogen; waarom kiezen ze voor jou en niet voor een ander? In hoeverre matchen de uitkomsten van jouw SWOT-analyse met hun perceptie? Dit kan zomaar heel verrassende antwoorden opleveren, die je kantoor echt verder brengen! Een klanttevredenheidsonderzoek is hiervoor een gemakkelijk en goedkoop hulpmiddel.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020

Ondernemen

7 geboden voor de moderne accountant

Ondernemen

Relatiegeschenk geven? Hier moet je op letten

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden