Wolters Kluwer
Branchekennis door Marieke van Amersfoort 31 oktober 2014

Waar vind ik branche-informatie voor administratiekantoren?

Als administratiekantoor heb jij er veel belang bij om zoveel mogelijk te weten over je klant. Want je kunt de cijfers van je klant wel in een mooie spreadsheet hebben staan, maar als jij niet weet welke trends belangrijk zijn in zijn branche – of je bent niet op de hoogte van dreigende forse kosten uit een alleen voor jou onverwachte hoek – dan baseer je je dus ook alleen maar op die cijfers. Dat is te weinig. Je kunt je klant pas echt op maat ondersteunen en adviseren als je de hele context ziet waarin hij bezig is met zijn bedrijf.

Stel jezelf daarom de vraag 'waar vind ik branche-informatie?'. Ga op zoek naar branchecijfers, klop aan bij brancheorganisaties of brancheverenigingen (NOAB). Maak voor jezelf ook een bewuste keuze: klanten uit veel verschillende branches willen bedienen én tegelijkertijd diepe kennis van die branches willen hebben, is een volstrekt onmogelijke combinatie. Helemaal als klein, net gestart administratiekantoor. Dus: heb je een bepaalde branche die jou aanspreekt en die daarbij ook nog voldoende ‘bereikbaar’ en aantrekkelijk voor je is, investeer daar dan in. Bovendien: je klanten waarderen het altijd als ze merken dat jij je oprecht verdiept in hun branche en op die manier kun je toegevoegde waarde bieden door branchekennis

Bronnen voor branche-informatie

Er zijn meerdere plekken waar je als administratiekantoor goede branchegegevens vandaan kunt halen:
  • De Rabobank heeft een online informatieplein voor bedrijven: ‘Kennis, cijfers en trends voor ondernemers’, uitgesplitst naar twaalf sectoren. De ondernemer kan hier ook ter plekke cijfers uit zijn winst-en-verliesrekening invoeren en kengetallen, waarmee hij zijn bedrijf kan benchmarken.
  • Ook ING biedt een dergelijk informatieplein aan. Naast veel rapporten over de diverse branches is er specifieke aandacht voor de invloed van de regionale economie.
  • Op de website van GBNED.nl krijgt allerlei softwarenieuws een plekje op de nieuwsladder. Daar zit ook branchespecifieke software bij waar je klant extra bij gebaat kan zijn.
  • Andere bronnen voor branchegegevens zijn: brancheorganisaties en brancheverenigingen, het Ondernemingsplein (KvK), het CBS of jaarverslagen. Je kunt ook een aantal Google Alerts instellen, die je het nieuws over jouw voorkeursbranche automatisch brengen.

Kennis opbouwen over de branche van je klant

Met behulp van deze bronnen van branche-informatie kun je veel kennis opbouwen over de branche van je klant. Tegen dat licht kun je de cijfers en kengetallen van je klant op een goede manier benchmarken. Hierdoor wordt duidelijk hoe jouw klant draait ten opzichte van zijn concurrenten. Op welke onderdelen wijken zijn cijfers af? Doet hij het beter of slechter dan gemiddeld? Wat zijn mogelijke verklaringen? Wordt er met goedkopere leveranciers gewerkt, hebben concurrenten hun automatisering beter op orde waardoor zij minder handjes nodig hebben, werkt je klant met te verouderde machines? Of zit hij gewoon in een te duur pand?


Zie de trends van je klanten

Benchmarken doe je niet alleen om te kijken hoe je klant zich kan spiegelen aan andere spelers in de branche. Benchmarken over de jaren heen toont de trends en seizoensinvloeden. Daar kun je gemakkelijk op inspelen. Ondernemers die het van de zomermaanden moeten hebben, de ‘strandtenthouders in Scheveningen’, moeten wel cashen in die tijd. Dat betekent dat ze een liquiditeitsbegroting moeten maken om het jaar goed door te komen. Wie kan hen daar beter bij helpen dan jouw administratiekantoor? 

Meer branche-informatie loont

Stel nu dat je vooral agro- of horecabedrijven als klant hebt, met een sterk wisselende behoefte aan werkkapitaal. Op basis van branche-informatie, inclusief je inzicht in hun cijfers, kun je ervoor zorgen dat dit beter beheersbaar wordt. Door te kijken naar de stand van debiteuren, crediteuren en voorraden, betalingstermijnen, leverings- en betalingcondities en bedrijfsprocessen. Als je klant met die informatie zijn werkkapitaal effectiever kan beheren, speelt hij geld vrij waarmee hij extra kan investeren of aflossen.

De impact voor je klant: groot! Kortom, weet wat er leeft bij je klant. Ken zijn branchegegevens, ken zijn branchecijfers.


De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming