Wolters Kluwer
Branchekennis door Marieke van Amersfoort 8 februari 2016

Waarom specialiseren met mijn administratiekantoor?


Als jij een administratie- of accountantskantoor hebt, wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk klanten aanspreken. Dus waarom zou je meegaan in die trend van je specialiseren? In deze blog leggen we je uit waarom specialisatie jou juist verder kan helpen.
 

Er verandert veel in de accountancybranche. Door goede (online) boekhoudsoftware kunnen ondernemers steeds meer zelf. Die cijfers invoeren en dan een winst- en verliesrekening opmaken, dat lukt ze met zo’n programma ook wel. Jij zult dus je meerwaarde moeten bewijzen door je klanten van goed strategisch advies te voorzien. Een specialisatie kan daarbij heel verstandig zijn. Een balans is namelijk voor elke ondernemer wel ongeveer hetzelfde, maar een tandarts helpen met benchmarken is heel anders dan zo’n rapport opstellen voor een dakdekker.

Specialiseren is een kans

Als je dit soort adviezen wilt geven, moet je meer weten over de sector van je klant. Verdiep je in hun branche en in alle ontwikkelingen waar je klanten mee te maken krijgen. Dan kun je hen ook van goed advies voorzien. De meeste van je vakgenoten bewegen ook deze kant op. Kijk maar eens naar de infografic.

- 68 procent van de accountants ziet specialisatie als een kans.
- 25 procent gaat zich misschien specialiseren.
- 7 procent wil geen specialisatie kiezen.

Specialiseren_loont.png
Hoe kies ik een specialisme?

Je hoeft niet per se te kiezen voor een branche of sector. Je kunt je ook specialiseren in een type ondernemer (bijvoorbeeld de zelfstandig adviseur of de beginnende zzp’er) of in een bepaalde vaktechniek, zoals loonadministratie of het begeleiden van ondernemers bij het aanvragen van een krediet.

Wil je je specialiseren in een branche? Uit Twinfield-onderzoek onder 45 accountants blijkt dat 60 procent van hen kiest voor de branche waar ze de meeste kennis van hebben. Maar je kunt ook kiezen voor een sector waar je al veel klanten in hebt, waar volgens jou de meeste groei in zit of waar jouw regio goed in is vertegenwoordigd.  De meeste accountants vinden zorg een kansrijke sector, maar ook dienstverlening, horeca, bouw, ICT en retail zijn populair.

Heb je een sector gekozen? Schrijf je dan in voor vakbladen en de nieuwsbrief van de branchevereniging en bezoek bijeenkomsten van deze sector. Zo doe je veel kennis én contacten op. Het kan heel goed zijn dat je een extra opleiding of cursus moet volgen om je goed te kunnen specialiseren. Dat hoort erbij. Wees dus niet bang om in je eigen opleiding en ervaring te investeren. Zo word jij een expert op jouw specialisatiegebied.

Wat zijn de voordelen van specialisatie?

Als jij eenmaal een aantal ondernemers in jouw doelgroep hebt gevonden, zul je ook door je werk steeds meer kennis over hen opdoen. Je wordt dus automatisch steeds beter. Om een klant bijvoorbeeld te helpen benchmarken, kun je dan naar de andere ondernemers in je eigen klantenbestand kijken. En op een gegeven moment wordt het in de branche vanzelf duidelijk dat jij dé expert bent op dit gebied, dus nieuwe klanten zullen je door mond-tot-mond-reclame weten te vinden, zonder dat je daar veel moeite voor moet doen. En als je toch aan marketing wilt doen, kun je dat dankzij je specialisatie een stuk gerichter doen. Presenteer jezelf op je website en op social media als expert op jouw specialisatiegebied, zodat je hier via de zoekmachines mee wordt gevonden. En als je advertenties wilt plaatsen, kun je dat in de vakbladen of –websites van je doelgroep doen.

Hoe vind ik mijn nieuwe klanten?

Zodra je eenmaal een specialisatie hebt, kun je je doelgroep gericht opzoeken. Bijvoorbeeld op beurzen en netwerkbijeenkomsten. Maar ook online kun je nieuwe klanten vinden. Word lid van relevante LinkedIngroepen voor jouw doelgroep en plaats hier af en toe een interessant artikel of reageer op vragen. Ook via Twitter kun je ondernemers in je specialisatiegebied vinden. Zoek met de # op verschillende synoniemen van je specialisatie en zoek op personen die in jouw sector actief zijn. Volg hen, of reageer een keer op hun mededelingen. Zo leg je makkelijk contact. Natuurlijk moet je ook zelf regelmatig interessante weetjes of nieuwtjes over je specialisatie delen. Bijvoorbeeld door een blog te schrijven

Wat zijn de voordelen voor mijn klant?

Klanten verwachten steeds meer van een accountant of administratiebureau. Nu boekhouden makkelijker wordt, willen ze dat jij meerwaarde biedt. Ondernemers willen bijvoorbeeld graag weten waar ze staan in hun vakgebied. Als jij je hierin hebt gespecialiseerd, kun je hen helpen met benchmarken, door hun cijfers te vergelijken met vergelijkbare ondernemers in je klantenbestand en hen te helpen hun koers te bepalen. Vergeet niet: voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ben jij de belangrijkste sparringspartner. Dan is het fijn als jij specifieke kennis hebt over hun bedrijf en de uitdagingen waar zij elke dag mee te maken hebben.
Ook als jij een vaktechniek hebt gekozen om je in te specialiseren, is dit een voordeel voor je huidige klantenbestand. Misschien kunnen zij nu meer taken aan jou uitbesteden. Handig, als jij zowel de administratie als de personeelszaken op je neemt! En je kunt je klanten van beter bedrijfsadvies voorzien.

Maar wat doe ik met mijn huidige klanten?

Heb jij een specialisatiebranche gekozen, maar heb je nog veel klanten die in andere sectoren werkzaam zijn? Het hoeft niet per se zo te zijn dat je hen niet meer kunt bedienen. Je hebt immers nog steeds dezelfde skills voor administratie en boekhouding in huis. En wellicht kun je deze andere klanten van ‘out of the box’- advies voorzien.  Op het moment dat je je echt alleen nog maar wilt toeleggen op jouw specialisatiebranche, kun je misschien partnerschappen met andere gespecialiseerde accountants of administratiekantoren aangaan. Jij verwijst klanten naar hen, zij verwijzen jouw doelgroep naar jou. Zo kun je binnen je specialisatie blijven groeien en de grootste worden in jouw regio op je eigen specialisatiegebied.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes