Wolters Kluwer
Vaktechniek door Marieke van Amersfoort 24 december 2014

Wat is het nut van netwerken voor administratiekantoren?

De een is een netwerker pur sang en vindt het een vermakelijke tak van sport, de ander vindt het vreselijk en weer anderen zijn neutraal: 'het hoort er nou eenmaal bij'. Maar wat je er ook van vindt, hoe je er ook over denkt: je moet er iets mee. Want zeg nou zelf: als jij als klant zou moeten kiezen tussen een administratiekantoor dat je kent van een netwerkclub of  een 'anoniem kantoor', dan weet je toch ook aan welk kantoor je de opdracht gunt? 

Wel of niet netwerken betekent doorgaans ook het verschil tussen wel of geen extra omzetgroei. Dat is een belangrijke reden om uiterst serieus aan de slag te gaan met netwerken. Maar hoe pak je dat op een goede manier aan?

Allereerst is het belangrijk dat je je je doel(en) scherp hebt: wat wil je bereiken met je aanwezigheid op een netwerkbijeenkomst? Wil je vooral erg goed zichtbaar zijn voor bestaande en potentiële klanten, of is het minstens zo belangrijk dat je op deze manier in contact komt met vakgenoten of partijen waarmee je succesvol zou kunnen samenwerken, zoals bijvoorbeeld een nabij notaris- of advocatenkantoor? Kortom, ga naar de bijeenkomst van een netwerkclub toe met je eigen 'agenda', maar doe dat altijd wel met een 'open mind'.

Vind de juiste netwerkclub

Hoe vind je als administratiekantoor nou de juiste netwerkclub? Het antwoord op die vraag is niet zo ingewikkeld. Klanten, collega's en relaties die zelf al lid zijn van bepaalde netwerkclubs, kunnen je hier goed bij helpen. Zij kunnen je vaak in vijf minuten een aardig beeld schetsen van de sfeer binnen hun specifieke netwerkclub, wat je kunt verwachten en welk type mensen (in welke aantallen) die netwerkbijeenkomsten bezoekt. De harde en zachte informatie die ze je hierover zullen aanreiken, levert je doorgaans voldoende aanknopingspunten op om te weten hoe relevant of aantrekkelijk die netwerkclubs zijn voor jou. Daarnaast kun je natuurlijk ook via de KvK en internet extra informatie inwinnen over mogelijk interessante netwerkclubs in je regio.

Maak het verschil

Je denkt als administratiekantoor graag dat je uniek bent. En dat is natuurlijk ook zo! Het vervelende is alleen dat jouw kantoor vaak wat minder uniek is in de perceptie van je (potentiële) klant. De manier waarop hij of zij naar jou kijkt, zul je dus moeten beïnvloeden. Dat kan uitstekend door je goed en effectief te profileren op een netwerkbijeenkomst. Wat je overigens vooral niet doet op zo'n bijeenkomst is:

  • een standaard verhaaltje afsteken waarom jouw administratiekantoor het zo goed doet en je gesprekspartner bij jou moet zijn. Klanten prikken er heel snel doorheen of je een routineverhaaltje vertelt of een 'maatwerkverhaal'. In het eerste geval zouden zij door je vaste riedeltje zomaar kunnen denken dat je hen niet zo belangrijk vindt. Bingo: je staat gelijk met 1-0 achter;
  • heel veel praten en je gesprekspartner amper aan het woord laten. Wie zichzelf erg graag hoort praten, staat automatisch minder open voor het verhaal van zijn gesprekspartner. Bied je je potentiële klant onvoldoende ruimte om zijn verhaal te doen? Prima, maar dan zul je ook nooit weten voor wat voor administratieve of fiscale problemen of uitdagingen hij staat en hoe je hem daarbij had kunnen helpen;
  • losse afspraken maken. Een absolute aanrader als je geen follow-up wilt na een netwerkbijeenkomst.

Netwerk structureel!

Het is belangrijk dat je authentiek en aandachtig bent als je met een potentiële klant in gesprek bent op een netwerkbijeenkomst. Wees verbaal zeker niet te dominant; voer een evenwichtig gesprek waarbij je het type vragen dat je stelt, voldoende afwisselt. Laat jullie gesprek nooit op een kruisverhoor lijken!

Als je eenmaal gekozen hebt voor een bepaalde netwerkclub, is het belangrijk dat je de bijeenkomsten daarvan ook structureel bezoekt. Immers, alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor netwerken: hoe vaker je de bijeenkomsten van een specifieke netwerkclub bezoekt (kies vooral niet te breed, te veel!), hoe meer mensen je leert kennen. Hoe meer mensen je kent, hoe makkelijker je mensen met elkaar kunt verbinden. Dit impliceert ook dat mensen steeds gemakkelijker en sneller jouw (kantoor)naam zullen noemen. Op die manier vergroot je zelf de kans dat ondernemers het eerste aan jou denken als ze een administratiekantoor nodig hebben. Mooi toch?  

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020