Wolters Kluwer
Ondernemen door Jeanet Walraven 1 maart 2016

Wat levert social media jouw kantoor op?

Social media: ik ben er een enthousiast en veelvuldig gebruiker van. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Persoonlijk zie ik dat de inzet van social media een enorme meerwaarde is en veel oplevert. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid tot conversatie. Je post een tweet of een update op je LinkedIn-profiel en vervolgens kan daaruit een gesprek ontstaan.

Hoe mooi is het dat je rechtstreeks contact kunt maken met potentiële klanten van je administratiekantoor of dat je ervoor kunt zorgen dat je gevonden wordt vanwege je kennis en expertise. En dat, zonder dat je heel veel geld hoeft uit te geven aan advertenties of veel moet netwerken om die ene potentiële klant te vinden. In deze blog 'Wat levert social media jouw kantoor op' probeer ik jou de voordelen van social media voor jouw bedrijf te laten zien. 

Return on investment

Toch hoor ik van veel ondernemers dat ze de 'return on investment' van social media niet snel genoeg zien. 'Wat levert het me op? En hoe snel kan ik business genereren?' vragen ze zich af. Het zijn logische vragen. Je wilt immers wel dat, als je in ergens tijd in steekt, het dan ook iets oplevert voor je organisatie.

Wat ik mij afvraag, is of het voor veel bedrijven duidelijk is wat social media eigenlijk zijn, of de resultaten die ze lezen in de bekende succesverhalen van bijvoorbeeld KLM* wel realistisch zijn voor het type organisatie waarvoor ze social media willen inzetten? Een KLM verkoopt immers iets anders dan een accountants- of administratiekantoor. De klanten van deze kantoren vertonen ander gedrag dan de klanten van KLM en stellen over het algemeen hun vragen over de jaarrekening of hoe ze een bedrijf moeten overnemen niet via social media.

Verwachtingen managen

Voordat je begint met de inzet van social media, is het belangrijk om je verwachtingen te managen. Zet daarom eerst het volgende voor jezelf op papier: waarom wil je social media inzetten en wat zijn realistische doelen die je via social media kunt behalen voor jouw type organisatie?

Verkijk je vooral niet op de succesverhalen van anderen. Een succesvolle ondernemer word je ook niet over één nacht ijs. Een succesverhaal kan een vertekend beeld geven. We weten tenslotte niet wat zich vooraf heeft afgespeeld. Diverse ondernemers en beroemdheden zoals Madonna hebben keihard moeten werken voordat ze hun eerste succes konden boeken. Misschien waren bij KLM ook al tijden mensen bezig om te onderzoeken wat de waarde voor social media zou betekenen voor de klantenservice, bekendheid en reputatie?

Lef, Lange adem en doorzettingsvermogen

Social media is een continue proces, waar je je dus ook voor langere tijd aan moet committeren. Net als in een salesfunctie moet je ook bij het starten met social media beschikken over een dosis lef, lange adem en doorzettingsvermogen. Lef heb je nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen, om iets nieuws te leren en over jezelf te vertellen op een manier dat anderen het leuk vinden. Ook heb je lef nodig om je blog te durven delen. Lange adem is nodig omdat social media een proces is van 'learning by doing' en je in het begin bezig bent met positioneren, uitproberen, zoeken naar je ‘tone of voice’ enzovoort. Een portie doorzettingsvermogen is dan ook wel handig.

Veranderproces

Bij kennisorganisaties zoals accountantskantoren is de meerwaarde van social media dat je je organisatie zichtbaar kunt maken door kennis te delen via deze kanalen en de ‘thought leaders’ hierbij kunt faciliteren om hun expertise te delen. Dit vraagt veel van je organisatie en is als het ware een veranderproces. Een belangrijk onderdeel van de rol van de social media manager (misschien ben je dat zelf) is ook het bieden van vertrouwen. Niets is zo kwetsbaar als je eerste blog en de feedback die je daar online op kunt krijgen. Een beetje sturing en kennis van de social media manager is dan ook van belang. 

De ROI zou dan ook in mijn ogen meer gericht moeten zijn op het aantal medewerkers dat zichtbaar is via social media, aantal blogs die worden geschreven, het aantal medewerkers dat structureel schrijft of via een eigen account kennis deelt en de vindbaarheid van je organisatie.

Ook is het van belang om social media te zien als een middel en geen ROI doel op zich! Lees bijvoorbeeld ook mijn blog 'Zet social media voor je kantoor strategisch in'. 

Social media en jouw bedrijf

Ik lees graag ervaringsverhalen. Wat heeft de inzet van social media jouw bedrijf tot nu toe gebracht en hoeveel tijd heb ervoor genomen? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw reactie. 

* 10 redenen waarom KLM op social media tot grote hoogte stijgt.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming