Wolters Kluwer
Vaktechniek door Jeanet Walraven 9 juni 2016

Welkom in het virtuele kantoor

Virtual reality in de accountancy. Hoe ver zijn deze ontwikkelingen? Onlangs was ik aanwezig op de Accountech. Een innovatie event van Wolters Kluwer waar André Kwakernaat mij en meer mensen uit de accountancybranche meenam naar een andere wereld. Liever gezegd: meenam naar het toekomstige accountantskantoor, waarin virtual reality een grote rol speelt. 

André Kwakernaat, oprichter van Twinfield, gaf ons een inkijkje in de ontwikkelingen in de accountancy. Stel je dit voor: een intelligente chatbot die je standaard vragen stelt zoals 'Ben je BTW-plichtig?' en op basis daarvan conclusies kan trekken als je een factuur inscant en dit ook voor je in de gaten houdt. Dus als hij ziet dat je een factuur nog niet betaald hebt, dit dan aangeeft. Ook kan deze intelligente bot je helpen met een doelstelling. Hij ‘denkt’ aan de hand van de huidige situatie zoals inkomende facturen en uitgaande facturen met je mee over hoe je een aankoop kunt financieren.

Slimme apps

Ook komen er apps die jij klanten kunt aanbieden waarmee in een oogopslag zichtbaar wordt welke werkzaamheden nog open staan. Die informatie is dan ook voor de accountant van de klant beschikbaar. Data uit systemen wordt beter op elkaar afgestemd, ten gunste van de klant en het accountantskantoor. Want hoe mooi is het om te zien welke werkzaamheden al verricht zijn, welke diensten nog niet zijn afgenomen bij een klant en je beter kunt inspelen op wensen en mogelijkheden bij de klant?


Virtual reality bril

Als laatste presenteerde André de virtual reality bril (Oculus rift). Nadat je de bril hebt opgezet, begin je eerst met het bepalen van je achtergrond. Je kunt je virtuele kantoor onder andere plaatsen in de woestijn of op mars. Met deze bril zie je klanten in een virtuele (3D) omgeving en meteen een overzicht krijgen van al je klanten, de geldstromen, of klanten op tijd betalen en of je zelf op tijd de facturen verstuurt enzovoort. Van de klanten die niet op tijd betalen, verandert het beeld, waardoor je meteen ziet dat er iets aan de hand is. Een ontwikkeling die in deze tijd van 'information overload' meer en sneller inzicht geeft dan het doorlezen van een boekwerk zoals een jaarverslag!

Virtuele accountant

De ontwikkelingen op het gebied van virtual reality zijn binnen de financiële wereld nog volop bezig, maar kunnen voor ondernemers en financiële dienstverleners heel wat voordelen opleveren. Het lijkt mij wel interessant om van mijn accountant bij het afsluiten van het contract een virtual reality bril te ontvangen en dat ik via een app berichten krijg van mijn chatbot accountant over mijn financiële situatie. En af en toe een 3D video toegestuurd krijg op basis van vragen die ik stel waarin ik virtueel kan zien wat mijn huidige situatie is en welke consequenties het heeft als ik bepaalde beslissingen wil nemen (overname, investering). Ik zie het ook nog wel gebeuren dat er een mogelijkheid is om Siri of een virtuele accountant te integreren in deze virtuele omgeving, zodat ik ook meteen vragen kan stellen en de assistent antwoord kan geven en het ook meteen kan laten zien.

Voor mij kunnen deze ontwikkelingen niet snel genoeg gaan! Ik ben wel benieuwd naar hoe jij en andere accountants en financieel adviseurs hier naar kijken. Omarm je dit of mag het van jou nog op een grote afstand van jouw kantoor blijven? Laat het mij weten.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

PSD2 versterkt de voorspellende waarde van boekhouden

ICT

10 veelgestelde vragen van accountants over PSD2

ICT

Cybercrime - 10 vaktermen uitgelegd

Vaktechniek

Wat verandert er in de nieuwe KOR?

Vaktechniek

Brexit nadert - Checklist voor accountants