Wolters Kluwer
Branchekennis door Fred Wevers 11 april 2017

Zakelijke dienstverlening groeit! Speel in op ontwikkelingen

De zakelijke dienstverlening groeit en er gebeurt veel in deze sector. Bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd, er komen nieuwe verdienmodellen en de gespecialiseerde zzp’er rukt op. Hier heb jij als accountant of financieel adviseur mee te maken, maar je klanten in deze sector ook. Zorg ervoor dat je de ontwikkelingen blijft volgen en speel erop in.

De klassieke accountant heeft een soort huisarts-patiëntrelatie met zijn klanten. Ondernemers komen bij hem om orde te scheppen in de cijfers en aangiftes te doen, hij geeft desgevraagd advies. Daarmee red je het in de toekomst niet meer. Als boekhouder of accountant zul je meer moeten gaan denken als een ondernemer en je klanten iets extra’s gaan bieden, waarvoor ze bij jou blijven komen.

Bedrijfsprocessen automatiseren

Automatisering is een trend die niet is te stoppen. De bedrijfsprocessen van veel ondernemers, zoals de administratie, gaan steeds vaker met software en soms voor een groot deel zelfs al automatisch. Bedrijfssoftware kan aan elkaar worden gekoppeld en gegevens komen vanzelf op de goede plaats terecht. Er is zelfs al software die op basis van het bel-, mail- en rijgedrag van je klant inschat hoeveel tijd hij met een bepaalde klant bezig is geweest.


Klanten die zo werken, hoef je op het gebied van boekhouding niets meer te vertellen. Deze klanten houd je alleen vast als je hen goed kunt adviseren over de koers van hun bedrijf. Help ze hun marges te vergroten, of met benchmarken, het laten zien waar zij staan ten opzichte van concurrenten. Of geef advies over nieuwe wetgeving.

Van alle starters is 60 procent actief in de zakelijke dienstverlening. Veel concurrentie dus. Onder hen zijn veel zzp’ers die een specialisatie hebben opgebouwd en nu voor zichzelf beginnen. Deze specialisten werken vaak onderling samen. Met bijvoorbeeld een fiscalist, een online marketeer of een pensioendeskundige. Zo zie je dat ondernemers hele specifieke dienstverlening kunnen inkopen. Als jij als accountant een generalist bent die alles een beetje doet, ga je klanten verliezen die door een gespecialiseerde collega kunnen worden bediend.

Nieuwe verdienmodellen door toegenomen concurrentie

De zakelijke dienstverlening groeide met ruim 3,5 procent in 2016. Dat is goed nieuws! Toch zie je door de toegenomen concurrentie dat er nieuwe verdienmodellen worden uitgeprobeerd. Niet meer uurtje-factuurtje, maar een abonnementsmodel: voor een vast bedrag per maand service aanbieden. Erg aantrekkelijk voor je klanten, die dan weten waar ze financieel aan toe zijn. Maar dankzij dit soort verdienmodellen, staan de prijzen wel onder druk. Je zult dus nieuwe markten moeten aanboren en meer service moeten bieden.

Zelf overstappen op een abonnementsmodel is een spannende stap. Hoe zorg je ervoor dat je wel geld blijft verdienen, ook in de overgangsperiode? Dan zul je de verschillende verdienmodellen toch een tijdje naast elkaar moeten houden. Ook je klanten kun je hier mee helpen als zij een ander verdienmodel overwegen.

Zelf specialiseren

Hoe kom je als boekhouder of accountant mee in de snel automatiserende wereld met meer en meer gespecialiseerde concurrenten? Het is een vereiste dat je je software op orde hebt en zelf snel en efficiënt kunt werken. De moderne ondernemer die zijn hele bedrijf al heeft geautomatiseerd, verwacht niet anders van je. Bovendien bespaar je tijd die je kunt besteden aan een specialisatie.

De omzet van zakelijke dienstverleners groeit. Boekhouders en accountants verdienen meer aan advies, niet aan het invoeren van jaarcijfers of het doen van belastingaangifte. Je klanten kunnen kiezen uit meer partners voor hun boekhouding en fiscale vragen. Daarnaast zijn klanten de afgelopen jaren mondiger geworden, ze weten wat er te koop is en willen goed advies. Daarvoor zul jij hun branche en bedrijf goed moeten kennen. Als jij een generalist bent die alle soorten bedrijven bedient, wordt het heel lastig om iedereen van goed advies te kunnen voorzien.

Local heroes

Is dit dan echt het einde van de ‘brede’ boekhouder? Nee hoor, nog niet. Er zullen altijd local heroes zijn... administratie- of accountancykantoren die alle bedrijven in hun regio bedienen. Van de bakker om de hoek tot de multinational. Maar als er dan een accountant bijkomt die zich speciaal richt op webwinkels, snoept hij wel deze klanten van je af.

Veel accountants denken dat het allemaal wel losloopt, maar de veranderingen gaan erg snel! Denk als een ondernemer en verplaats je in je klanten. Zorg dat je weet waar zij zich mee bezighouden en bied ze uit jezelf advies aan. Dan kan ook jouw omzet blijven groeien.

De nieuwste blogs 

Wil je op de hoogte worden gebracht van nieuwe blogs? 
Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Checklist: De administratie van een webwinkelier onderzoeken

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Welke stappen neem je bij een datalek?

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Tips om schade bij datalekken te voorkomen

Ondernemen, Vaktechniek, ICT

Voorkom phishing en herken hackers

ICT

Voorkom datalekken en hoge boetes