Wolters Kluwer
Ondernemen door Jeanet Walraven 8 september 2016

Zet social media voor je kantoor strategisch in

Accountants- en administratiekantoren zitten op een pot met goud! Het kapitaal van deze kantoren is kennis. Kennis is de basis voor content en content is key voor de inzet van social media. De vraag is alleen: hoe zet je deze content zodanig in, dat het je ook iets oplevert. In deze blog Zet social media voor je kantoor strategisch in laat ik je graag zien waarom het belangrijk is om social media voor je kantoor strategisch in te zetten. 

Voordat je begint met de inzet van social media is het belangrijk om voor je kantoor het (strategische) doel te bepalen. Waaraan draagt de inzet van social media bij? Waar moet het toe leiden? Je loopt anders het gevaar dat je verdwaalt in het oerwoud van social media. Focus aanbrengen en het vooral klein en behapbaar maken, zorgt voor duidelijkheid en bovendien kun je veel beter meten of je je doel bereikt hebt. Als je niet eerst bepaald dat je doel nieuwe klanten krijgen is en je stapt in de jungle van social media, dan is de kans groot dat je verdwaalt in de eindeloze stroom van berichten, op het verkeerde platform aanwezig bent, conversaties voert met mensen die interessant zijn, maar niet gaan bijdragen aan jouw doel. Je loopt dan de kans dat je inspanningen niet erkend worden en het vrij snel betiteld wordt als zijnde ‘het werkt niet’.

Investeren in opbouwen klantrelaties

Een ander aspect die bijdraagt aan het doen slagen van zowel de inzet van social media voor jouw accountants- of administratiekantoor is tijd! Een Twitteraccount openen en daar eens per maand een bericht op plaatsen, zet geen zoden aan de dijk. Continuïteit is essentieel!! Alles wat je aandacht geeft, zorgt ervoor dat resultaten groeien zoals het vergroten van je klantenbestand en/of naamsbekendheid. Je moet in het opbouwen van een relatie investeren. Het stopt niet bij die ene tweet, update op je LinkedIn of het eerste offline gesprek. Het vraagt om lef, lange adem en het vooral ook leuk vinden. Ieder contact dat nog geen klant is geworden, moet opgevolgd worden. Daar moet je aandacht aan schenken en dat stopt niet als je prospect uiteindelijk klant is geworden. Juist dan kan hij of zij van essentiële waarde zijn. Bijvoorbeeld door jouw ambassadeur te zijn en jouw diensten te promoten bij anderen. Hoe mooi is dat! Daarom is het ook van groot belang om focus aan te brengen en het klein en behapbaar te houden.

Er zijn in totaal twaalf zakelijke doelen die je met de inzet van social media kunt nastreven. Deze staan uitgebreid beschreven in het boek ‘zakelijke doelen bereiken met social media’*. Zakelijke doelen die je kunt inzetten die bijdragen aan bijvoorbeeld omzetgroei zijn onder andere leads genereren, klanten behouden en naamsbekendheid vergroten. Deze doelen kun je bereiken door relevante content te delen die afgestemd is op je doelgroep.

Relevante content voor je doelgroep

Het heeft weinig zin om een letterlijke wetswijziging te delen over bijvoorbeeld de Wet DBA als je doel is om nieuwe klanten voor je kantoor te vinden. De doelgroep is dan immers 'ondernemer'. De meeste ondernemers zijn juist geïnteresseerd in informatie die bijdraagt aan de doelstellingen van hun onderneming, bijvoorbeeld relevante subsidiemogelijkheden. Om hierachter te komen, kun je beginnen met een aantal klanten te volgen en te luisteren waar ze over praten. Daarnaast is het natuurlijk nog beter om met je klant in gesprek te gaan en te horen wat er op hun agenda staat. Deze onderwerpen verwerk je vervolgens weer in relevante content die je online kunt inzetten.

Hoe beter je content is afgestemd op je doelgroep, des te meer kans dat ze jouw content delen, ‘liken’ of erop gaan reageren en dit kan vervolgens een bijdrage leveren aan je zichtbaarheid, een leuk gesprek opleveren met een potentiële klant of een extra tevreden klant. In tegenstelling tot vroeger waar je alleen jezelf zichtbaar maakte via dagbladen, publicaties, TV, netwerken en/of events, is het effect van de inzet van social media wel duizend keer effectiever. Nu kun je op basis van goede content gevonden worden in plaats van jezelf te verkopen in een salesgesprek of op een netwerkbijeenkomst.

Een andere optie voor het krijgen van nieuwe klanten en/of de zichtbaarheid vergroten, is het gericht inzetten van relevante content door middel van adverteren. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat je gebruik maakt van eigen content en dat je inventariseert waar jouw doelgroep actief is. Bestaat jouw klantengroep uit horecaondernemingen en bevinden zij zich op Twitter, dan zou je bijvoorbeeld gericht kunnen adverteren naar alle volgers van de Koninklijke Horeca Bond.

Strategische aanpak

De inzet van social media biedt ontzettend veel mogelijkheden. Van klantbehoud tot nieuwe klanten en ook het werven van medewerkers. Aangezien de mogelijkheden talrijk zijn, net zoals het groot aantal social media, is focus aanbrengen geen overbodige luxe in deze jungle van kansen. Het is dan ook van groot belang om niet zomaar wat te proberen, maar het strategisch aan te pakken en vooral heel erg klein te houden.

Een reis van duizend mogelijkheden, begint met het besluit dat je deze reis wilt gaan maken, een pad kiest en vervolgens is het nemen van de eerste stap een logisch gevolg. Wil je meer klanten aantrekken, dan moet je ervoor zorgen dat de randvoorwaarden goed afgekaderd zijn.

* Zakelijke doelen bereiken met social media.

Wil jij niets missen over ontwikkelingen in de accountancy? 

Blijf op de hoogte door onze blogs te lezen. Meld je aan voor de blog 'De online accountant':  

Aanmelden blog.png 

Onze meest recente blogs:

Vaktechniek

Accountability in AVG: toestemming

Vaktechniek

Accountability in AVG: het uitvoeren van een DPIA

Vaktechniek

Bescherm je kantoor tegen datalekken

ICT

Overstappen op een ander boekhoudpakket

Vaktechniek

Fiscale aanpassingen elektrisch rijden in 2020